Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Na disciplinárku dorazila čtveřice obviněných hráčů. Vypovídat nebude

Praha - Zasedání disciplinární komise Fotbalové asociace se zúčastnila čtveřice obviněných fotbalistů. Výrazně však s vyřešením případu nepomohou - David Jablonský, Jan Halama, Jaroslav Chalupa a Vítězslav Brožík na doporučení státního zástupce nevypovídají. Advokát prvních dvou jmenovaných Bronislav Šerák navíc zpochybňuje existenci samotné disciplinární komise. Další tři z obviněných poslali písemné vyjádření, jeden se omluvil.

Jan Halama (vlevo), David Jablonský (uprostřed) a advokát Bronislav Šerák
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Advokát Bronislav Šerák, který zastupuje Halamu a Jablonského, považuje proces za zbytečný - tvrdí, že disciplinární komise podle stanov vůbec neexistuje, a nemůže proto trestat. "Dle stanov má disciplinární komisi jmenovat výkonný výbor na návrh ligového shromáždění. To ale žádný návrh neučinilo, výbor pouze jmenoval předsedu s tím, aby si sestavil komisi. To ale stanovy neznají. Proto komise nebyla řádně zvolena," míní Šerák.

FAČR se však brání, že komise je legitimní, jelikož nikdo proti jejímu ustanovení neprotestoval. "Pokud měl někdo ze členů FAČR námitky k postupu, jakým výkonný výbor došel k jmenování předsedy disciplinární komise, mohl ve lhůtě 30 dnů podat návrh, aby okresní soud prohlásil, že toto rozhodnutí je v rozporu se zákonem či stanovami. To se však nestalo. Proto je rozhodnutí výkonného výboru platné a právně nezpochybnitelné," řekl zástupce ředitele Legislativně právního oddělení FAČR Jan Obst.

Richard Baček, předseda discipliární komise FAČR:

"Zatím se nám povedlo komunikovat se sedmi osobami, vůči nim je vedeno řízení. Další se omluvil, takže tři se zatím neozvali. Nyní znovu všechny vyzveme, aby se dostavili za týden. Pokud nebudou dlouhodobě komunikovat, budeme to muset řešit. Dnes se osobně dostavily čtyři osoby, některé odmítly vypovídat, ale některé otázky nám byly odpovězeny, což přináší určitý posun v kauze. Jen nemohu zveřejňovat podrobnosti kvůli dalšímu šetření."

Za zcela legitimní považuje svou komisi také předseda Richard Baček. "Je naprosto legitimní. Mám pověření FAČR a to je pro mě to zásadní. Navíc jsem se účastnil už dvou zasedání Ligového shromáždění a nezaznamenal jsem jedinou námitku proti naší komisi," dodal předseda disciplinárky.

S tím však Šerák nesouhlasí. "Přijde mi legrační, že FAČR připouští, že došlo při volbě k chybě, ale že to nevadí, protože nikdo neprotestoval," řekl s tím, že podle zákona o sdružování občanů lze požádat soud o posouzení rozhodnutí příslušného orgánu do šesti měsíců. Výkonný výbor jmenoval předsedu komise 10. července.

Bronislav Šerák, advokát dvou obviněných:

"Dostali jsme předvolání, aby se moji klienti dostavili. Proto tak učinili, ale nesmějí vypovídat. Konzultoval jsem to se státním zástupcem ve Strakonicích, který nám doporučil, aby nevypovídali. Orgány FAČR by měly ctít presumpci neviny a počkat na pravomocné rozhodnutí orgánů v trestním řízení či soudu."

Je nám líto, video expirovalo.
Obvinění ve fotbalové sázkařské aféře nevypovídali

Podle Šeráka je neplatné i zastavení činnosti jeho klientů. "Jsem přesvědčen, že zastavení činnosti je v rozporu s disciplinárním řádem, protože tak učinili podle starého řádu, který platit nemůže. V novém řádu tato možnost není. Proto jsme podali písemné odvolání k odvolací komisi," dodal. Nevylučuje, že jeho klienti o víkendu nastoupí za své kluby. "To rozhodnutí ale musí učinit hráči a jejich kluby. Podle mého názoru jim v tom ale nic nebrání. To rozhodnutí totiž neexistuje. Je nicotné, protože ho vydal orgán, který neexistuje," dodal.

Komise již má potvrzené, že všech jedenáct obviněných si převzalo vyrozumění o zastavení činnosti, proto by případný start hráčů i přes zákaz mohl přinést disciplinární důsledky pro hráče i pro klub, kterému by hrozila i kontumace zápasu. Na příštím zasedání se komise bude kauzou znovu zabývat.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články