Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Tunisko: "Hlavně neudělat ostudu." Postup ze skupiny? Spíše sen

Pro Tunisko se bude jednat o pátou účast na mistrovství světa. Do karet mu však příliš nehraje nezkušenost hráčů, kteří kopou převážně za africké kluby. I sám trenér přiznává, že v Rusku to bude hlavně o tom, "neudělat ostudu". V kádru bude navíc postrádat klíčového hráče, kterému nikdo neřekne jinak než "tuniský Messi".

Radost fotbalistů Tuniska
zdroj: Reuters autor: Zoubeir Souissi

Historie: Tunisané si zahrají mistrovství světa popáté v historii. Ještě nikdy se jim ale nepovedlo postoupit ze skupiny.

Jediné vítězství Tuniska přišlo při debutu na světovém šampionátu v roce 1978, kdy porazilo Mexiko 3:1. Tím se stalo první africkou zemí, která na MS vyhrála zápas. Byla to také jediná výhra Tunisanů na největším turnaji v historii.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

TUNISKO na mistrovství světa

Počet účastí na MS: 4x

Nejlepší výsledek: skončilo vždy v základní skupině

MS 2014 (Brazílie): nekvalifikovalo se

Cesta na šampionát: Po kvalifikaci, která začala vítězstvím 2x 2:1 nad Mauretánií v listopadu 2015, získalo Tunisko své místo na mistrovství světa i díky remíze 0:0 proti Libyi. Jinak předtím žádný ze zápasů proti Demokratické republice Kongo či Guineji neprohrálo.

"Tehdy jsem se cítil vystresovaný jako nikdy v životě. Byl to poslední duel kvalifikace a my zkazili začátek druhé půle. Libye hrála svůj nejlepší zápas za řadu let, určitě do pádu Muammara Kaddáfího. Pro nás bylo těžké zvládat věci takticky. Koncentrace šla vniveč," přiznal trenér Nabíl Maalúl.

Tunisko každopádně získalo bod, který potřebovalo, aby skončilo před Kongem v africké kvalifikační skupině A.

Názor experta:

Verner Lička: "Mají dobré hráče, technicky i kondičně, ale fotbal je i o hlavě, a to jim schází. Nemají zkušenosti z velkých zápasů, což platí od hráčů po maséra. To rozhoduje."

Největší hvězdy: Velká část týmu, která prošla kvalifikací, hraje klubový fotbal v Tunisku. Jedná se o fyzicky náročnou ligu, která je považována za jednu z nejlepších v oblasti Afriky.

Při smolné absenci Msakniho se budou Tunisané spoléhat hlavně na um Vahbího Chazrího. Ten hostuje ze Sunderlandu ve francouzském Rennes, v poslední době měl ale problémy se stehenním svalem.

"Hrával jsem za kluby, kde byla vyšší kvalita. Novým spoluhráčům jsem se snažil ukázat novou úroveň fotbalu," prohlásil neskromně sedmadvacetiletý Chazrí, který prošel Bastií a Bordeaux a v mládežnických kategoriích reprezentoval i Francii.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Tuniska

Nadějný hráč: Obránce Leicesteru Yohan Binaluání, který si odbyl reprezentační debut teprve letos v březnu. Ve velmi dobrém světle by se mohl ukázat i útočník Nice Basím Srarfí.

Absence: Jednoznačně Youssef Msakni, kterému nikdo neřekne jinak než "tuniský Messi". V dubnu si vážně zranil koleno v utkání za svůj katarský klub Lekhwiya SC. Sedmadvacetiletý útočník se pak nestihl dát dohromady. Pro Tunisko jde o obrovskou ztrátu, talentovaný Msakni je pro reprezentaci klíčovým hráčem.

Program Tuniska v základní skupině G:

18. června: Tunisko - Anglie (20:00, Volgograd)

23. června: Belgie - Tunsko (14:00, Moskva)

28. června: Panama - Tunisko (20:00, Saransk)

Ambice: Pokud budou chtít Tunisané poprvé v historii postoupit ze skupiny, čeká je extrémně těžká práce. Ve skupině G na ně totiž čeká Anglie, Belgie a debutanti z Panamy.

"Naši soupeři ve skupině jsou výborní, tolik zkušeností a kvality nemáme. Postupu nás může přiblížit nasazení, disciplína a neuvěřitelné štěstí. Hlavním cílem je neudělat ostudu a na hřišti nechat všechno. Postup by byl říše snů, a i když jsem optimista, museli by postupovat tři," prohlásil upřímně kouč Maalúl.

Konečná nominace Tuniska:

Brankáři: Ajmán Maslúsí (Al Batín/Saúd. Aráb.), Farúk bin Mustafá (Aš Šabáb/SAE), Muizz Hasan (Chateauroux/Fr.).

Obránci: Hamdí Naggúz (Zamálík/Eg.), Dylan Bronn (Gent/Belg.), Ramí Baduí (Etoile Sahel), Yohan Binaluání (Leicester/Angl.), Síám bin Júsif (Kasimpasa/Tur.), Jasín Maríá (CS Sfaxien), Usáma Haddadí (Dijon/Fr.), Alí Maalúl (Al Ahlí/Eg.).

Záložníci: Alljís Schirí (Montpellier/Fr.), Muhammad Amín bin Amúr (Al Ahlí/Saúd. Aráb.), Ghailín Čaalalí (Esperance Tunis), Fardžaní Sasí (Al Nasr/Saúd. Aráb.), Ahmad Chalíl (Club Africain/Mar.), Sajfaddín Chauí (Troyes/Fr.).

Útočníci: Fachraddín bin Júsif (Al Ittifák/Saúd. Aráb.), Anís Badrí (Esperance Tunis), Basím Srarfí (Nice/Fr.), Vahbí Chazrí (Rennes/Fr.), Najím Slití (Dijon/Fr.), Sabír Chalífa (Club Africain/Mar.).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy