Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Švédsko: Kati Italů jsou při chuti i bez Ibrahimovice

Švédové se postarali o to, aby poprvé od roku 1958 na mistrovství světa chyběla Itálie. Zatímco fotbalový gigant truchlil, Seveřané slavili postup po dlouhých 12 letech. Zkušenost, sveřepost a dobrá organizace hry – to jsou švédské přednosti. Zlatan Ibrahimovic si návrat do týmu nerozmyslel, a tak musí vyjít sázka na týmovost.

Fotbalisté Švédska se radují z postupu na mistrovství světa
zdroj: REUTERS autor: Max Rossi

Historie: Tradiční účastník závěrečného turnaje ví, jak chutná cenný kov. V padesátých letech po bronzu útočili Švédové na domácí půdě na zlato, ale proti byla Brazílie. Úžasná generace devadesátých let kolem Brolina, Dahlina či Ravelliho ztroskotala na stejném týmu v semifinále, v zápase o třetí místo si ale poradila s dalším překvapením z Bulharska.

Úspěch v USA si pamatoval Henrik Larsson, který dával góly na MS i v novém miléniu. V roce 2002 i 2006 Skandinávci dokráčeli do osmifinále, kde ovšem nestačili na Senegal, respektive na Německo. Na největší turnaj pak ovšem museli čekat na své poměry nezvykle dlouho. Dočkali se až letos.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

ŠVÉDSKO na mistrovství světa:

Počet účastí: 11x

Největší úspěch: 2. místo na MS 1958 ve Švédsku

MS 2014 v Brazílii: nekvalifikovalo se

Cesta na šampionát: Švédové se museli prokousat vskutku nelehkou skupinou. Všem odskočila Francie a hráči ze severu byli jediní, kteří ji dokázali porazit. To se nakonec ukázalo jako klíčové vítězství. Jen o skóre za sebou Švédové nechali Nizozemsko, které naopak přehrát nedokázali.

Opravdový oříšek pak přišel v baráži. V cestě stála Itálie. Rozhodl jediný gól. Trenéru Jannemu Anderssonovi vyšlo střídání. V 57. minutě naskočil do utkání Jakob Johansson a o čtyři minuty později se štěstím a tečí De Rossiho vstřelil klíčový gól dvojutkání. Odveta totiž skončila i přes velkou snahu favoritů bez branek.

Názor experta:

Verner Lička: "To je jistota, že nezklamou, ale nepředvedou nic světoborného. Mají své limity. Disciplína, organizace hry, ale individuální řešení situací a dominanci ve hře, o čemž dneska fotbal je, to nemají."

Největší hvězdy: Švédská hra stojí na pevně sešikované obraně. A zřejmě nejdůležitějším jejím článkem je Andreas Granqvist. Pořadatelskou zemi zná dobře, neboť obléká dres Krasnodaru. Za rok 2017 byl vyhlášen nejlepším švédským fotbalistou a oporou defenzivy národního týmu je už přes deset let.

Stejně starý záložník Sebastian Larsson oslaví pravděpodobně na šampionátu stý reprezentační zápas a bude ve středu pole tvrdit muziku. O góly by se měli starat jednatřicetiletý Marcus Berg a stejně starý Ola Toivonen. Prvně jmenovaný nastřílel za národní tým už 18 gólů, ten druhý pomohl Švédsku třemi trefami v kvalifikačním tažení.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Švédska

Zazářit by mohl šestadvacetiletý záložník Lipska Emil Forsberg. V národní týmu se už trefil čtyřikrát a na dva góly přihrál. Těží z velké rychlosti, dokáže udržet balon a nechybí mu kvalitní zakončení.

Absence: Největší švédská hvězda posledních let Zlatan Ibrahimovic ukončil reprezentační kariéru po Euru a navzdory nejrůznějším spekulacím svůj názor nezměnil. Kromě střelce, který v reprezentaci zaznamenal 62 gólů, však na šampionát nepojede ani autor postupového gólu Johansson. Sedmadvacetiletý záložník se totiž nestačil zotavit z vážného zranění kolena.

Program Švédska v základní skupině F:

18. června: Švédsko – Jižní Korea (14:00, Nižnij Novgorod)

23. června: Německo – Švédsko (20:00, Soči)

27. června: Mexiko – Švédsko (16:00, Jekatěrinburg)

Ambice: Němečtí obhájci titulu, Mexičané, kteří téměř pokaždé dokážou postoupit ze skupiny, a nevyzpytatelná Korea. Protivníci na rozjezd nejsou vůbec snadní. Švédy zdobí kvalitní taktická příprava, což dokázali především v baráži proti Itálii. Základem je dobrá obranná fáze, otázkou je, nakolik budou kreativní v předbrankovém prostoru. Jádro týmu tvoří třicátníci, nadějí je pomálu. Zvítězí zkušenost nad mladou dravostí?

Konečná nominace Švédska:

Brankáři: Karl-Johan Johnsson (Guingamp/Fr.), Kristoffer Nordfeldt (Swansea/Angl.), Robin Olsen (FC Kodaň/Dán.).

Obránci: Ludwig Augustinsson (Brémy/Něm.), Andreas Granqvist (Krasnodar/Rus.), Filip Helander, Emil Krafth (oba Boloňa/It.), Pontus Jansson (Leeds/Angl.), Mikael Lustig (Celtic/Skot.), Victor Lindelöf (Manchester United/Angl.), Martin Olsson (Swansea/Angl.).

Záložníci: Viktor Claesson (Krasnodar/Rus.), Jimmy Durmaz (Toulouse/Fr.), Albin Ekdal (Hamburk/Něm.), Emil Forsberg (Lipsko/Něm.), Oscar Hiljemark (Janov/It.), Sebastian Larsson (Hull/Angl.), Marcus Rohdén (Crotone/It.), Gustav Svensson (Seattle/MLS).

Útočníci: Marcus Berg (Al Ain/SAE), John Guidetti (Alavés/Šp.), Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren/Belg.), Ola Toivonen (Toulouse/Fr.).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články