Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Den pohybu a zdraví

Od Telstaru po Telstar. Třináct míčů, které změnily pohled na fotbal

V Rusku se bude hrát s třináctým speciálně vytvořeným míčem. Telstar 18 má připomenout legendární kousek z roku 1970, kterým tradice jedinečných balonů započala. Po 24 letech se autoři vrátili k černobílému provedení. Tradici doprovází i moderní technologie, neboť uvnitř je skryt čip, který slouží ke komunikaci s chytrými telefony. Za téměř půlstoletí ušel středobod kopané vskutku dlouhou cestu.

Stadion Lužniki - tady se rozhodne o vítězi MS 2018
zdroj: ČTK/ITAR-TASS

TELSTAR (Mexiko 1970)

Fotbal už byl začátkem 70. let dávno celosvětovým fenoménem a s rozvojem televizního vysílání bylo třeba vyjít divákům vstříc. Přišla revoluce. Světlo světa spatřil první černobílý míč. Sešitý byl z 32 dílů a jméno vypovídalo samo za sebe. To nejpodstatnější na fotbale mělo být na starých černobílých televizorech jasně patrné.

Telstar (pro MS 1970)
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

TELSTAR (Německo 1974)

Materiál, technologie ani jeho hlavní přednosti se od modelu zpřed čtyř let moc nelišily. Jen design doznal drobných úprav. Původní zlatou barvu nahradila černá.

Telstar (pro MS 1974)
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

TANGO ROSARIO (Argentina 1978)

Vášnivý tanec patří neodmyslitelně k ulicím Buenos Aires a dalších koutů Argentiny. Tenhle balon měl tančit mezi nohama fotbalových ekvilibristů. Výroba doznala řady změn. Nový materiál měl být odolnější a také pružnější. Základní podoba s dvaceti panely, které vytvářely 12 kruhů, ovlivnila následujících pět modelů.

Tango Rosario
zdroj: ČTK/Picture Alliance

TANGO ESPAŇA (Španělsko 1982)

Tango slavilo úspěch, tak proč si ho nezopakovat? Podobně jako se málo odlišovaly Telstary, tak i druhá verze Tanga mnoho inovací oproti Argentině nepřinesla. To nejpodstatnější se skrývalo uvnitř, švy byly totiž vodotěsné. Naposledy se hrálo s balonem z přírodní kůže.

Tango Espaňa
zdroj: ČTK/Picture Alliance

AZTECA (Mexiko 1986)

Čas starých kožených merun definitvně skončil. Na scénu přišly v Mexiku syntetické materiály, což výrazněji zrychlilo pohyb. Designéři se nechali inspirovat starou aztéckou civilizací. Tradice s odkazem na místní kulturu se začala do podoby míčů výrazněji podepisovat.

Azteca
zdroj: ČTK/Picture Alliance

ETRUSCO UNICO (Itálie 1990)

Tak jako se Evropa za poslední rok rychle proměnila, zvýšila se výrazně i rychlost kopací koule, kolem které se všechno točí. Syntetika už hrála prim. Základní design zůstával stále podobný, v detailech se však jasně vykreslovaly prvky etruských děl.

Etrusco Unico
zdroj: ČTK/Picture Alliance

QUESTRA (USA 1994)

Byl to na dlouhou dobu poslední černobílý míč. Kromě větší rychlosti se při jeho výrobě dbalo i na lepší kontrolovatelnost. Hrálo se ve Spojených státech, vesmírné velmoci číslo 1, není proto divu, že se při vývoji vycházelo z vesmírných technologií. Využita byla také polyethylenová pěna, díky které byl míč výrazně měkčí než jeho předchůdci.

Questra
zdroj: ČTK/Picture Alliance

TRICOLORE (Francie 1998)

Vývojáři si pohráli s mikročásticemi, které měly dopomoci lepšímu přenosu energie z nohy hráče. V barevných liniích i názvu se jasně odráží tradiční francouzská trikolóra.

Tricolore
zdroj: ČTK/Picture Alliance

FEVERNOVA (Japonsko a Korea 2002)

První mistrovství na asijském kontinentu s sebou pochopitelně přineslo i důraz na moderní technologie. Materiál byl opět o něco odolnější a míč díky tomu také mnohem rychlejší. V barvách a ornamentech byla patrná mystika asijské civilizace. Doba linií slavného Tanga byla tatam.

Fevernova
zdroj: ČTK/Picture Alliance

TEAMGEIST (Německo 2006)

Název, který jasně vyjádřil podstatu fotbalové hry. Týmový duch se odrážel od nohy k noze velmi hbitě. Nastala revoluce v pohledu na fotbalový nesmysl. Nový model už nebyl šitý, ale lepený a skládal se z pouhých 14 dílů.

Teamgeist
zdroj: ČTK/PA

JABULANI (Jihoafrická republika 2010)

Co znamená Jabulani? V jazyce zulu "oslavovat". Další velký krok k vyšší rychlosti. Tření se výrazně snížilo tím, že se míč skládal jen z osmi svařovaných částí. Aby létal co nejvíce pravidelně, pod povrchem se kvůli správnému vyvážení skrýval "na druhém pólu" druhý ventilek.

Jabulani
zdroj: ČTK/PA

BRAZUCA (Brazílie 2014)

Počet panelů se opět snížil, brazilský kousek jich měl jen šest. Hlavním cílem bylo vylepšit aerodynamiku a stabilitu při letu ve vzduchu. Brazilci jsou na fotbal patřičně pyšní a tomu odpovídal i výraz Brazuca, který si vybrali sami fanoušci. V portugalštině to znamená národní hrdost a brazilský způsob života.

Brazuca
zdroj: ČTK/DPA

TELSTAR 18 (Rusko 2018)

A je tu trocha retra. Černobílý Telstar 18 je jasným odkazem na šampionát v roce 1970. V provedení se však liší a v technologii mezi oběma zeje velká propast. Míč má v sobě zabudován čip, který slouží ke komunikaci s chytrými telefony a fanoušci se mohou jeho prostřednictvím účastnit různých soutěží. Povrch má tepelně lepený, bezešvost má zaručit přesnou kontrolu a malou absorpci vody.

Telstar 18
zdroj: ČTK/AP
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články