Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nigérie: Vybojuje ofenziva z Premier League postup na úkor jednoho z favoritů?

Ač mají nigerijští fotbalisté v kádru vycházející ofenzivní hvězdy Premier League a africkou kvalifikací projeli jak nůž máslem, mnozí to s jejich postupem ze základní skupiny vidí černě. Ve skupině C totiž na Nigérii čekají velké kalibry v podobě Argentiny a Chorvatska. Překvapí super eagles, jak se týmu přezdívá, jednoho z favoritů?

Nigerijská radost
zdroj: Reuters

Historie: Nigérie patří mezi historicky nejúspěšnější africké země, co se účinkování na mistrovství světa týče. Super eagles se na světový šampionát probili hned šestkrát, což se žádné jiné africké reprezentaci dosud nepodařilo, a hned třikrát Nigerijci postoupili ze skupiny. Osmifinále však pro ně zatím vždy znamenalo konečnou.

Nejblíže postupu do čtvrtfinále byli Nigerijci v roce 1994 v USA, tedy hned na prvním světovém šampionátu, na nějž se kvalifikovali. Tehdy je od senzačního postupu přes nakonec stříbrnou Itálii dělily pouhé dvě minuty. V samém závěru utkání ale vyrovnal na 1:1 legendární Roberto Baggio, který nakonec přidal i vítězný gól v prodloužení. Na posledním šampionátu skončili nigerijští reprezentanti taktéž v osmifinále, tentokrát po porážce 0:2 od Francie.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

NIGÉRIE na mistrovství světa:

Počet účastí: 6x

Největší úspěch: 3x osmifinále na MS 1994, 1998, 2014

MS 2014 v Brazílii: osmifinále (porážka 0:2 s Francií)

Cesta na šampionát: Nigérie byla v africké kvalifikaci nalosována do "skupiny smrti" spolu se Zambií, Alžírskem a Kamerunem. Nigerijci se však těžké konkurence nezalekli, v prvních třech zápasech všechny své soupeře porazili, a když v předposledním kole zdolali Zambii, stali se prvním africkým celkem, který se do Ruska kvalifikoval.

Názor experta:

Verner Lička: "To jsou výborní fotbalisti, ale ta jejich ega... všichni chtějí hrát, hádají se. Není to tým, není v něm dobrá atmosféra. Když jim to sedne, porazí i Brazílii a Španělsko, ale aby se jim to dařilo často, to rozhodně ne."

Největší hvězdy: Soupiska Nigérie čítá hned několik hráčů, kteří si udělali jméno v anglické Premier League. Kapitánskou pásku nosí John Obi Mikel, jenž dlouhá léta patřil mezi inventář londýnské Chelsea, teď však vydělává peníze v čínském klubu Tianjin Teda. Jeho kariéra se sice pomalu chýlí ke konci, pro střed zálohy Nigérie jde však stále o "pana nepostradatelného".

Velkou budoucnost má ale podle všeho před sebou Alex Iwobi (22 let), ofenzivní křídelník momentálně působící v Arsenalu, kde i přes velkou konkurenci pravidelně nastupuje a čas od času i střílí góly. Nebezpečí pro branky soupeřů hrozí i od Victora Mosese, který se na pozici wing backa prosadil do sestavy Chelsea, s níž v minulé sezoně dobyl titul v anglické soutěži. V dresu super orlů ale Moses nastupuje výše na pozici křídla. O místo v sestavě Leicesteru se pak perou další dva nigerijští mladíci Wilfried Ndidi (21 let) a Kelechi Iheanacho (21 let).

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Nigérie

Nadějný hráč: Nigerijci mají na soupisce hned několik velkých talentů v čele s výše jmenovanými Iwobim, Ndidim a Iheanachem. Obrovskou naději ale představí Nigerijci i v brance. Jedničkou bude na šampionátu teprve devatenáctiletý Francis Uzoho, jednoznačně nejmladší ze všech nominovaných gólmanů. (Druhému nejmladšímu je 22 let.) Uzoho přitom moc zkušeností v nejvyšších patrech fotbalu zatím neposbíral, ve španělské La Coruni, jíž patří, za A tým odchytal pouhé dva soutěžní zápasy.

Absence: Nigérie nebude na MS postrádat žádnou z opor a i samotná nominace se obešla bez větších překvapení. Největším bylo asi opomenutí devětadvacetiletého útočníka Browna Ideye, který aby na sebe upozornil trenéra Gernota Rohra, opustil čínský klub Tianjin Teda a vydal se na hostování do španělské Málagy. Jeden vstřelený gól ve 12 zápasech byl však málo na to, aby mu zajistil letenku do Ruska.

Program Nigérie v základní skupině:

16. června: Nigérie – Chorvatsko (16:00, Kaliningrad)

22. června: Nigérie – Island (17:00, Volgograd)

26. června: Nigérie – Argentina (20:00, Petrohrad)

Ambice: Stejně jako v africké kvalifikaci nepřál los Nigerijcům ani na šampionátu. Opět se ocitli ve "skupině smrti", když je v základní skupině čeká jeden z hlavních favoritů Argentina, velkými jmény obdařený tým Chorvatska, a navíc ještě nevyzpytatelný celek Islandu. I když Nigérie i v této konkurenci myslí na postup, podle sázkových kanceláří se spíše bude prát o třetí místo s Islandem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy