Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Němci odvracejí blamáž, která potkala tři z posledních čtyř mistrů světa

Ve třech z posledních čtyř šampionátů neprošel obhájce titulu ze skupiny – čtvrtým zklamaným mohou být Němci. V cestě jim stojí tým Jižní Koreje, který je zatím bez bodu – když ho porazí o dva góly, jdou dál bez ohledu na ostatní zápasy. Dalšího velkého favorita z Brazílie čeká tvrdá práce – všehoschopné Srbsko totiž musí k postupu vyhrát. Z osmi týmů, které budou ve středu ve hře, je bez naděje na postup už jen Kostarika. Všechny zápasy můžete sledovat živě na ČT sport, ČT2 i ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Jaké jsou postupové propočty ve skupině F

Jižní Korea – Německo (16:00, Kazaň, ČT2) 

Trenér Joachim Löw je jako hlavní kouč s německým celkem na šesté velké akci a ze všech přivezl medaili, teď obhajuje tu nejcennější, ale suverenita z brazilského šampionátu je pryč. Po porážce s Mexikem jeho hráči vydřeli výhru nad Švédy až v nastaveném čase. Ale tam se ukázala síla týmu. Hráli v deseti, Švédy mačkali jako citron a jejich výkon šel nahoru.

"Víme, co musíme uhrát, a dokážeme to," řekl záložník Marco Reus a pochvaloval si nasazení týmu. "Vybojovaná výhra nad Švédy nám pomůže," věří brankář Manuel Neuer. Útočník Mario Gómez ale varuje před rychlostí Jihokorejců. "Nesmíme se nechat strhnout," dodal. 

Sport
zdroj: ČT4

Löw má problém ve středu obrany, kde bude chybět Jerome Boateng, jenž viděl proti Švédům červenou kartu. Úplně v pořádku není Mats Hummels. Hrát tak nejspíš bude téměř dvoumetrový Niklas Süle z Bayernu.  

V Rusku už se několikrát ukázalo, že outsideři umějí překvapit, a Korejci už jinou šanci nemají. Buď výhra, nebo domů. A proti německé fotbalové mašině budou spoléhat hlavně na rychlíka Son Hung-mina z Tottenhamu.

Předpokládané sestavy:

Korea: Čche Hjon-u - I Jong, Čang Hjon-su, Kim Jong-kwon, Kim Min-u - Mun Son-min, Ču Se-čong, I Sung-u, I Če-song - Hwang Hi-čchan, Son Hung-min.

Německo: Neuer - Kimmich, Süle, Hummels, Hector - Gündogan, Kroos - Müller, Reus, Werner - Gómez.

Mexiko – Švédsko (16:00, Jekatěrinburg, ČT sport)

Dva zápasy, dvě výhry a vedení ve skupině – to je mexická bilance. Proti urputným Švédům jim k jistotě stačí remíza. Mexičané za předvedenou hru sklízejí chválu, ale proti je soupeř, který musí.  

Postupová matematika skupiny F

Mexiko vede skupinu se šesti body a k jistotě mu stačí remíza se Švédy. Němci musejí bodovat a potřebují, aby Švédové nezískali víc bodů než oni. Korejci k postupu musejí vyhrát o dva góly a Švédové nesmějí uhrát proti Mexiku ani bod.

"Máme všechno pro to, abychom uhráli, co potřebujeme," tvrdí kouč Janne Andersson, jehož celek porazil Korejce a s obhájci titulu padl až po standardce v 95. minutě. Ovšem mexický celek zatím patří k nejlepším na turnaji. A je zvyklý postupovat ze skupiny. Což se mu podařilo šestkrát za sebou. Juan Carlos Osorio sází na rychlost.

"Jdeme si pro třetí výhru ve skupině," tvrdí přesvědčeně brankář Guillermo Ochoa a odmítl spoléhat se na náskok, který jeho celek má.

Německo - Mexiko
zdroj: Reuters

Předpokládané sestavy:

Mexiko: Ochoa - Álvarez, Salcedo, Moreno, Gallardo - Layún, Herrera, Guardado, Vela, Lozano - Hernández.

Švédsko: Olsen - Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson - Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg - Berg, Toivonen.

Srbsko - Brazílie (20:00, Moskva – Spartak, ČT sport) 

Vyhlášeným technikům z Brazílie to v Rusku nelepí tak, jak se čekalo – se Švýcary uhráli remízu a Kostariku udolali až v nastaveném čase. Jenže podobně jako u Němců jejich hra zvolna získává požadované parametry. Se Srbskem, které v samostatných časech ještě nikdy nepostoupilo ze skupiny, odehráli jediný vzájemný zápas a vyhráli 1:0. I teď jsou favority, ale stačí jim i remíza. 

"Potřebujeme trochu štěstí," řekl srbský záložník Sergej Milinkovič-Savič a věří, že mohou Brazílii vyřadit. Ta na MS nepostoupila ze skupiny naposledy v roce 1966. Zdá se, že srbský celek drží pohromadě, což nebývalo jeho předností.  

Brazilec Neymar (vlevo) si pokrývá míč před Valonem Behramim ze Švýcarska
zdroj: REUTERS autor: Damir Sagolj

Proti němu ale stojí nejdražší fotbalista světa Neymar, který sice po zranění ještě stále není v bývalé formě, ale už jeho přítomnost na trávníku dává jeho spoluhráčům sílu. A tenhle tým nemůže mít jiné cíle než titul. O tom, že by skončil už ve skupině, neuvažuje. "Nic než výhru nebereme, jsme Brazílie," tvrdí obránce Fagner.

Předpokládané sestavy:

Srbsko: Stojkovič - Ivanovič, Milenkovič, Tošič, Kolarov - Tadič, Matič, Milinkovič-Savič, Milivojevič, Ljajič - Mitrovič.

Brazílie: Alisson - Fagner, Silva, Miranda, Marcelo - Casemiro, Paulinho - Willian, Coutinho, Neymar - Gabriel Jesus.

Švýcarsko - Kostarika (20:00, Nižnij Novgorod, ctsport.cz)  

Švýcarsko má vnitřní sílu. Bojuje a se čtyřmi body sahá po postupu. Teď mu stačí remíza. Jenže Kostarika je sice už bez nároku na postup, ale kdo by chtěl odjet ze šampionátu bez bodu. Tady se bojuje do konce, zvlášť když o remízu s Brazílií přišli její hráči až v nastaveném čase.  

Postupová matematika skupiny E

Když Srbsko prohraje s Brazílií, postoupí největší favorit společně se Švýcarskem, ať bude hrát s Kostarikou jakkoliv. Švýcarům jinak stačí k jistotě bod, stejně jako Brazilcům. Srbové jsou třetí, ztrácejí na Brazílii a Švýcary bod a musejí zvítězit. 

Pro Švýcary hovoří i čísla. Prohráli totiž jediné z posledních devatenácti utkání, zatímco Kostaričané nyní prohráli čtyřikrát a vstřelili jen gól. Takže favorit je jasný a na remízu hrát nehodlá. To potvrdil záložník Gelson Fernandes: "Na bod hrát nebudeme." 

Steven Zuber slaví švýcarský gól
zdroj: Letní olympijské hry autor: Marko Djurica

Předpokládané sestavy:

Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodriguez - Shaqiri, Behrami, Dzemaili, Xhaka, Zuber - Gavranovic.

Kostarika: Navas - Gamboa, González, Acosta, Duarte, Calvo - Venegas, Guzmán, Borges, Ruiz - Ureňa.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články