Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Messiho hattrick spasil Argentinu, šampioni z Chile si v Rusku nezahrají

Kolaps argentinských fotbalistů se v Ekvádoru nekonal. V posledním utkání jihoamerické kvalifikace o účast na mistrovství světa odvrátili vítězstvím 3:1 hrozbu vyřazení. O postupu favorizované reprezentace rozhodl hattrickem kapitán Lionel Messi. Naopak v elitní společnosti budou chybět úřadující šampioni Copa América z Chile. 

Lionel Messi se raduje z gólu do sítě Ekvádoru
zdroj: REUTERS autor: Daniel Tapia

Argentina obsadila v tabulce jihoamerické zóny CONMEBOL třetí místo. Spolu s ní si v posledním kole kvalifikace zajistily letenku do Ruska také Kolumbie a Uruguay. Už dříve měl účast na závěrečném turnaji jistou suverénní vítěz desetičlenné skupiny z Brazílie.

Naopak na nepostupovém šestém místě skončilo Chile, neboť prohrálo právě v Brazílii 0:3 a kleslo o skóre za Peru. Tomu stačila k páté příčce a účasti v interkontinentální baráži proti Novému Zélandu remíza 1:1 s Kolumbií.

Je nám líto, video expirovalo.
Messi režíroval argentinský postup na mistrovství světa

Argentina nastoupila v Ekvádoru s vědomím, že jedině výhrou odvrátí hrozbu neúčasti na MS po 48 letech. V Quitu přitom naposledy triumfovali před 16 lety a navíc je čekal boj ve vysoké nadmořské výšce 2850 metrů.

Ekvádor už nemohl postoupit, přesto začal ve velkém stylu a už po 38 sekundách otevřel skóre Romario Ibarra. Svěřenci trenéra Jorgeho Sampaoliho se ovšem z nejrychlejšího inkasovaného gólu v kvalifikaci oklepali a ve dvanácté minutě srovnal zblízka Messi.

O osm minut později útočník Barcelony ranou pod břevno skóre otočil a po změně stran svůj famózní výkon korunoval ukázkovým lobem. Pětinásobný držitel Zlatého míče skóroval v reprezentaci poprvé od března a v národních barvách dal první hattrick od loňského června.

"Naštěstí jsme rychle zareagovali na vedoucí gól Ekvádoru. Bylo by šílené, kdyby Argentina nehrála mistrovství světa. Tým se mění a po tomhle bude silnější," uvedl Messi.

Luis Suárez slaví jeden z gólů proti Bolívii
zdroj: REUTERS autor: Andres Stapff

Už před závěrečným kolem měla téměř jistou účast na šampionátu Uruguay, jež postup stvrdila výhrou 4:2 nad Bolívií a skončila druhá. Domácí favorit těsně před pauzou dvěma góly otočil skóre na 2:1 a ve druhé půli se dvakrát trefil útočník Luis Suárez.

Kolumbie minulý týden neproměnila postupový mečbol v domácím duelu s Paraguayí, ale díky brance Jamese Rodrígueze remizovala 1:1 v Peru, což jí stačilo ke čtvrtému místu, které jako poslední zaručovalo přímou účast na turnaji v Rusku.

Peru zásluhou lepšího skóre skončilo páté a odsunulo mimo postupové pozice Chilany. Finalisté letošního Poháru FIFA prohráli v Brazílii 0:3 a neudrželi průběžnou třetí příčku. Šanci na postup promarnila Paraguay, neboť doma padla s poslední Venezuelou. 

Kvalifikace MS 2018 ve fotbale - jihoamerická zóna CONMEBOL:

Sao Paulo: Brazílie - Chile 3:0 (0:0)
Branky: 57. a 90.+3 Gabriel Jesus, 55. Paulinho.

Quito: Ekvádor - Argentina 1:3 (1:2)
Branky: 1. Ibarra - 12., 20. a 62. Messi.

Asunción: Paraguay - Venezuela 0:1 (0:0)
Branka: 84. Herrera.

Lima: Peru - Kolumbie 1:1 (0:0)
Branky: 76. Guerrero - 56. Rodríguez.

Montevideo: Uruguay - Bolívie 4:2 (2:1)
Branky: 60. a 76. Suárez, 39. Cáceres, 42. Cavani - 24. vlastní Silva, 79. vlastní Godín.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články