Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Loučení se šampionátem zvládli lépe Tunisané, Panama jede domů bez bodu

Už jen čest a dobrý pocit. Jen to bylo ve hře v posledním zápase, který na světovém šampionátu sehráli fotbalisté Tuniska a Panamy. Oba celky už byly bez šance na postup, ale odehrály celkem zajímavý zápas, na jehož konci se radovali Tunisané. Ti byli lepší a dokázali zrušit vedení Panamy a přidat vítězný gól. Jejich soupeř tak na první výhru na šampionátu čeká dál. 

Váhbí Chazarí
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

Pro Tunisko to byla první výhra na mistrovství světa po 40 letech a 13 zápasech. Panama sice vedla od 33. minuty po vlastním gólu Jasína Maríi, v druhém poločase ale Tunisané otočili skóre brankami Fachraddína bin Júsifa a Vahbího Chazrího.

Do tuniské branky se postavil třetí gólman Ajmán Maslúsí a trenér Nabíl Maalúl musel doufat, že se nezraní nebo neinkasuje červenou kartu, neboť FIFA nedovolila africkému celku doplnit na soupisku dalšího brankáře. Bin Mustafá i Hasan jsou zranění, jako náhradního gólmana tak kouč nominoval útočníka bin Júsifa.

Kromě Maslúsího se poprvé v Rusku dostali na hřiště též obránci Haddadí a Baduí a záložník Čaalalí. Na straně Panamy premiérově zasáhli do hry obránci Machado a Ovalle.

Tunisané se zpočátku snažili fanoušky v Saransku potěšit akrobatickým zakončením. Nejprve se krkolomně patičkou pokusil vystřelit bin Júsif, o chvíli později Slití nepřesně mířil nůžkami. Panamský brankář Penedo musel poprvé zasáhnout až v 19. minutě poté, co jej ohrozil spoluhráč Godoy.

V 33. minutě se osmělila i Panama a hned z toho byl gól. Brankář Maslúsí první střelu nejistě vyrazil a další pokus byla zblokovaný, nováček MS ale pokračoval v akci. Zpoza vápna vystřelil Rodríguez, míč tečoval tuniský obránce Maríá, na což Maslúsí už nedokázal zareagovat. Šlo tak už o devátý vlastní gól na MS v Rusku. Poprvé v historii navíc zaznamenal každý tým na světovém šampionátu alespoň dvě branky.

Krátce po přestávce se Tunisku podařilo skórovat. Chazrí předložil míč před branku bin Júsifovi, ten se zblízka nemýlil a vstřelil jubilejní 2500. gól v historii světových šampionátů. Vzápětí měl tentýž hráč příležitost dokonat obrat, Peneda ale neprostřelil.

V 56. minutě musel kvůli zranění střídat panamský kapitán Román Torres, střelec postupového gólu v kvalifikaci na MS. I bez něj se mohl outsider dostat znovu do vedení v 63. minutě, když Maslúsí nejprve nezasáhl přesvědčivě proti centru a následně inkasoval tvrdou ránu zblízka do hlavy od Bárcenase.

Gólu se naopak dočkali Tunisané, po další povedené přihrávce od Haddadího do odkryté branky zakončil Chazrí. V 72. minutě už se chtěli radovat panamští fotbalisté po pěkné Bárcenasově střele k tyči, ještě předtím ale Tejada fauloval a gól tak nemohl být uznán. Panama se i nadále snažila o vyrovnání, chyběla jí však přesnost a na historicky první bod na MS nedosáhla.

Panama - Tunisko 1:2 (1:0)

Branky: 33. vlastní Maríá - 51. Bin Júsif, 66. Chazrí. Rozhodčí: Šukrallá - Tulefát (oba Bahrajn), Marrí (Katar) - Martins (video, Portug.). ŽK: Ávila, G. Gómez, Tejada - Sasí, Badrí, Čaalalí. Diváci: 37.168.

Panama: Penedo - Machado, R. Torres (56. Tejada), Escobar, Ovalle - Bárcenas, Godoy, G. Gómez, Ávila (81. Arroyo), J. L. Rodríguez - G. Torres (46. Cummings). Trenér: H. Gómez.

Tunisko: Maslúsí - Naggúz, Baduí, Maríá, Haddadí - Sasí (46. Badrí), Schirí, Čaalalí - F. bin Júsif, Chazrí (89. Srarfí), Slití (77. Chalíl). Trenér: N. Maalúl.

Hernán Gómez (trenér Panamy): "Soupeř byl velmi technický a rychlý. Tenhle zápas byl ale vyrovnanější než předchozí dva. Jestli jsme byli nejhorším týmem na turnaji? Možná jsme byli spíš týmem, pro který je MS něco nového. Měli byste srovnávat vše, nejen skóre, ale i taktiku, historii, jaké máme tréninky oproti našim soupeřům. Kolik máme v Panamě hřišť, jakou máme infrastrukturu? Prosím, nenazývejte nás nejhorším týmem. Rosteme, učíme se. Mluvíme o týmu, který tvrdě bojoval a dnes odehrál velmi vyrovnaný zápas proti soupeři, který se účastnil mnoha MS a je skvěle fyzicky připravený. Dostal jsem nějaké nabídky (na trénování), musím si ale vzít čas a rozmyslet se. V tuhle chvíli jsem trochu unavený. Doufám, že Panama bude mít další možnost se vrátit na šampionát."

Nabíl Maalúl (trenér Tuniska): "Jsem oddaný muslim, pomohla mi moje víra. Zaslouženě jsme vyhráli. Když jsme dostali tuhle skupinu, dobře jsme věděli, že naším cílem je skončit třetí. Inkasovali jsme hodně gólů, ale proti silným soupeřům. V druhém zápase (proti Belgii) jsme měli hrát technicky lépe, ale myslím, že náš výkon proti Anglii byl excelentní. Byli jsme schopni se jim technicky vyrovnat. Mají jedny z nejlepších hráčů a útočníků, například Sterlinga a Kanea. Museli jsme proti nim hrát velmi defenzivně. Proti Belgii jsme měli vycházet víc z obrany, abychom tolikrát neinkasovali. Byla to téměř sebevražedná mise, když jsme se snažili útočit. Turnaje se účastnily čtyři arabské týmy, možná se však dosud nedostaly na potřebnou úroveň. Musíme tvrdě pracovat, zlepšovat se a potřebujeme, aby hráči nastupovali v profesionálních ligách."

Fachraddín bin Júsif (útočník Tuniska, střelec gólu a hráč zápasu): "Nebyl to jednoduchý zápas, museli jsme se koncentrovat a být fyzicky i psychicky připravení. Gól byl velmi důležitý pro mě i pro tým. Chtěl bych poděkovat rodině, přátelům, spoluhráčům a lidem v Tunisku. Je to historické vítězství pro náš tým, skvělý den pro Tunisko. Panama hrála na mistrovství světa poprvé, to ale neznamená, že byla lehký soupeř. Ke každému soupeři jsme přistupovali stejně a každého jsme brali jako hrozbu. Tohle byla naše první možnost zahrát si na mistrovství světa po dlouhé době, byli jsme ale v těžké skupině se dvěma z nejlepších týmů Evropy. Sice jsme nedosáhli na postup, ale třeba v zápase proti Anglii jsme dlouho mohli doufat v remízu."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články