Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Jižní Korea: Skomírající tým má k vytouženému postupu ze skupiny přiblížit Son

Fotbalisté Jižní Koreje se pravidelně kvalifikují na mistrovství světa, ale tam pak strádají. Fanoušci vkládají naděje do největší hvězdy Son Hung-mina, který je největší zbraní asijského týmu. Ofenzivní záložník Tottenhamu se pokusí v Rusku přiblížit svou zemi k postupu ze skupiny F s mistry světa z Německa a oživit chabou ofenzivu.

Historie: Už je to šestnáct let, kdy fotbal pobláznil Jižní Koreu. Jednu z asijských velmocí najdete na listině účastníků mistrovství světa pravidelně. Na posledních osmi šampionátech v řadě nechyběla. Na posledním světovém turnaji působili Korejci ale spíš jako otloukánek. V základní skupině s Belgií, Ruskem a Alžírskem získali pouhý bod za remízu s Rusy.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

Od senzačního semifinále v roce 2002 na domácí půdě jsou Korejci na míle vzdálení. Tehdy vyrazili světu dech. Skvělým týmovým výkonem pod taktovkou zkušeného nizozemského stratéga Guuse Hiddinka se prokousali až do semifinále. Parta kolem Park Či-songa či Seol Ki-hyeona si však na bronz nesáhla po prohře 0:1 s Turky. 

JIŽNÍ KOREA na mistrovství světa:

Počet účastí: 9x

Nejlepší výsledek: semifinále 2002 (Jižní Korea a Japonsko)

MS 2014 (Brazílie): konec ve skupině

Cesta na šampionát: Změna trenéra zabrala. I když částečně. Korejci neměli klidnou kvalifikaci. V červenci 2017 nahradil Němce Uliho Stielikeho na poslední dva duely asijské kvalifikace Shin Tae-yong. Měl dodat skomírajícímu týmu impulz. Sice dostal svou zemi na šampionát z druhého místa šestičlenné skupiny, jenže ne přesvědčivě, po dvou bezbrankových remízách s Íránem a Uzbekistánem.

V Asii to v kvalifikační skupině A ofenzivní podívaná zrovna nebyla. Korea nastřílela ve slabé skupině nejvíc branek, jedenáct z deseti utkání. Nenašla však výrazného střelce, který by ji táhl. Nejvíce branek z opor zaznamenal Ki Sung-yong.

Názor experta:

Verner Lička: "Jde o perfektní organizaci hry, ale osobnosti a kreativita jim scházejí. Hráči dělají jen to, co chce trenér, a ne, co chtějí oni. A to až do té míry, že je to brzdí. Jiná kultura, jiný fotbal. Maximum je postup ze skupiny."

Největší hvězdy: Korea se spolehne na duo z anglické Premier League, které by mělo inspirovat zbytek hráčů převážně hrajících v asijských soutěžích. Nejvýraznější postavou v očekávaném rozestavení 4-4-2 bude bezesporu Son Heung-min z Tottenhamu Hotspur. Nejlepší asijský střelec v historii Premier League však potřebuje své schopnosti prodat i víc v národním týmu oproti kvalifikaci.

V londýnském celku pětadvacetiletému ofenzivnímu záložníkovi kouč Mauricio Pochettino věří. Bez jednoho utkání jej postavil do všech duelů anglické nejvyšší soutěže. Son se mu odměnil dvanácti brankami, některými opravdu výstavními díky jeho dobré kopací technice.

Záda mu bude krýt kapitán reprezentace Ki Sung-yueng, jenž se podívá na třetí šampionát za sebou. Se Swansea City zažil sestup z Premier League a v létě ji opustí. Střední záložník v anglické lize nastoupil jen do 25 utkání. Teď se může z pozice lídra rehabilitovat na šampionátu v Rusku.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Jižní Koreje

Nadějný hráč: Základ má dobrý. Levé křídlo Lee Seung-woo prošlo akademií Barcelony. Hbitý dvacetiletý hráč se následně vydal za reálnější šancí prosadit se. V italské Serii A v celku Hellas Verona naskočil do čtrnácti duelů a zapsal si premiérový gól. Debut za reprezentaci zaznamenal teprve 28. května v přípravném duelu proti Hondurasu. Přesto jede na šampionát. Kouč Tae-yong jej zná z předchozího trénování korejské dvacítky.

Absence: Naopak schází Lee Chung-yong. Další korejský hráč, který si udělal jméno v Premier League, ale v uplynulé sezoně jej příliš neprodal. Pravého záložníka zabrzdilo zranění a v závěru ročníku, kdy Crystal Palace bojovalo o udržení, už dostal málo prostoru. V anglické lize odehrál jen deset utkání, od prosince se nedostal přes deset minut na hřišti. Do Ruska se nepodívá.

Program Jižní Koreje v základní skupině F:

18. června: Švédsko – Jižní Korea (14:00, Nižnij Novgorod)

23. června: Jižní Korea – Mexiko (17:00, Rostov)

27. června: Jižní Korea – Německo (16:00, Kazaň)

Ambice: Organizace hry a týmové pojetí sice slaví na velkých turnajích úspěch, ovšem Korejcům musí pomoct i jedna z výrazných osobností. Navíc jim chybí ryzí střelec, a proto budou mít v základní skupině s úřadujícími mistry světa Němci, Mexičany a Švédy těžkou práci. Korejcům zatím trochu schází vítězná mentalita, ani mistrovství Asie se jim nedaří ovládnout. Vyhráli jej naposledy v roce 1960. K postupu ze skupiny se pokusí Korea předčít Mexičany a Švédy zodpovědnou hrou z defenzivy.

Konečná nominace Koreje:

Brankáři: Kim Sung-kju (Kóbe/Jap.), Kim Čin-hjon (Cerezo Ósaka/Jap.), Čche Hjon-u (Tegu).

Obránci: Čang Hjon-su (FC Tokio/Jap.), Kim Jong-kwon (Kuang-čou/Čína), Čong Song-hjon (Tosu/Jap.), Jun Jong-sun, Kim Min-u, Hong-čchol (všichni Sangmu), O Pan-suk (Čedžu), Pak Ču-ho (Ulsan), Ko Jo-han (FC Soul), I Jong (Čonbuk).

Záložníci: Ki Song-jung (Swansea/Angl.), Čong U-jong (Kóbe/Jap.), Ču Se-čong (Asan), Ku Ča-čchol (Augsburg/Něm.), I Če-song (Čonbuk), I Sung-u (Verona/It.), Mun Son-min (Inčchon).

Útočníci: Kim Šin-uk (Čongbuk), Son Hung-min (Tottenham/Angl.), Hwang Hi-čchan (Salcburk/Rak.).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články