Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Islandský sen o osmifinále definitivně ukončili Chorvati

Poslední šanci postoupit ze skupiny měl hodně přerostlý fotbalový trpaslík z Islandu. Měl, ale nevyužil jí. Snaha byla, jenže proti byl chorvatský celek, který je zatím na světovém šampionátu suverénní a nevadilo mu ani, že s jistotou postupu mohl nechat sedět spoustu opor. I tak zvítězil 2:1. V osmifinále narazí Chorvatsko na Dány.

Perišič slaví gól v brance Islandu
zdroj: ČTK/AP autor: Nataša Pisarenko

"Jsem samozřejmě zklamaný, ale současně moc pyšný, jak jsme tady hráli a jak kluci bojovali," řekl trenér Islandu Hallgrímsson. "Můžeme se na sebe podívat a říct si, že jsme udělali úplně všechno pro úspěch. Takže můžeme odejít se vztyčenou hlavou," dodal.

Chorvatská technika versus islandská vůle a síla. Tak vypadal úvod zápasu. Chorvatský kouč vědom si jistoty postupu, nechal odpočívat i Mandžukiče, Rakitiče, Pivariče, Subašiče a další. Nováčky v sestavě pak řídili aktivní Modrič s Kovačičem a jejich celek měl převahu. Jenže platonickou.

"Island zaslouží velké uznání, protože hráči ukázali něco, co je ve fotbale velmi důležité - charakter, disciplínu a bojovnost," přidal chorvatský trenér Dalič. "Pochválit ale musím i moje hráče, protože jsme chtěli vyhrát a to se nám povedlo. Navíc dostali šanci zahrát si skoro všichni hráči z nominace," dodal.

Island nastoupil s tradiční vyčkávací taktikou a novou stoperskou dvojicí Ingason – Sigurdsson, fotbalisty Rostova na Donu, kde se zápas hrál, a nepouštěl vedoucí celek skupiny do nebezpečných akcí.

První střela na branku tak letěla až po půl hodině, ale čelil jí Kalinič. Nejdříve dvakrát hlavou zahrozil Magnusson a pak z hranice velkého vápna poslal míč těsně vedle jeho levé tyče Finnbogason. Skvělé islandské fanoušky v ochozech ještě před přestávkou potěšili Bjarnason, který hrál s krvavým tamponem v nose po úderu loktem od Pjaci. A pak hlavně už v nastaveném čase Gunnarsson, jehož střela chorvatského gólmana hodně protáhla.

Větší hlad po výhře projevili po přestávce Islanďané, ale udeřilo na druhé straně. Badelj nejdříve z třiceti metrů trefil tvrdou ranou břevno a chvíli poté vybojoval míč Pivarič, prošel do vápna Islanďanů, vrátil míč na Badelje, který jej z první poslal do branky.

Islanďané poté dvakrát postrašili Kaliniče, když hlavičkoval Ingason a podruhé se balon z jeho hlavy otřel o břevno. To byl na chvíli konec nebezpečí, i když snaha o tlak i zakončení byla. Kramarič v 67. minutě zahrozil tečovanou střelou. Chorvati na nasazení soupeře odpovídali v klidu - pohybem a kombinací.

Islandskou snahu o vyrovnání nerealizoval Bjarnanson, který nevyužil přehlédnutý ofsajd a centr před branku nedokázal nikým nehlídaný poslat do sítě. Jenže o chvíli později zahrál rukou ve vápně střídající Lovren a Sigurdsson z penalty napálil míč prudce pod břevno – 1:1.

Pak už ale chorvatský tým soupeři nic nedovlil. Naopak z několika šancí využil jedinou Perišič. Ten v poslední minutě prudce prostřelil bezmocného gólmana Halldorssona. Ukončil tak definitivně islandské naděje.

"Vyhráli jsme, ale výkon rozhodně nebyl ideální. Nehráli jsme jako dobře naolejovaný stroj, v některých ohledech jsme zaostávali, například nám chyběl pohyb," uvedl Dalič. "Mrzí mě, že jsme dostali gól, ale zase při několika šancích soupeře jsme měli štěstí nebo nás zachránil brankář," prohlásil.

"Věděli jsme, že máme šanci dát postupový gól, ale když jsme inkasovali podruhé, byli jsme v šoku. Přesto jsme to v závěru ještě zkusili, i když hráčům už docházely baterky," konstatoval islandský kouč. "Zkusili jsme všechno, poslali jsme na hřiště čerstvé hráče, obránce do útoku, ale i když je fotbal nádherná hra, někdy trochu bolí," dodal.

Island - Chorvatsko 1:2 (0:0)

Branky: 75. G. Sigurdsson - 53. Badelj, 90. Perišič. Rozhodčí: Lahoz - Devís, Del Palomar (všichni Šp.) - Valeri (video, It.). ŽK: Hallfredsson, Finnbogason, Sävarsson - Pjaca, Jedvaj. Diváci: 43.472. 

Island: Halldórsson - Sävarsson, Ingason, R. Sigurdsson (71. Sigurdarson), Magnússon - J. Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Hallfredsson, Bjarnason (90.+4 Traustason) - Finnbogason (85. A. Gudmundsson). Trenér: Hallgrímsson.

Chorvatsko: Kalinič - Jedvaj, Čorluka, Čaleta-Car, Pivarič - Pjaca (70. Lovren), Modrič (65. Bradarič), Kovačič (81. Rakitič), Badelj, Perišič - Kramarič. Trenér: Dalič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články