Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Island: Severský fenomén se pokusí při premiéře o další senzaci

Není to tak dávno, co patřili k otloukánkům, kteří soupeřům příliš strachu nenaháněli. Tyto časy jsou však pro fotbalisty Islandu pryč. Seveřané se po velkém úspěchu na mistrovství Evropy 2016, kde vyřadili i Anglii, premiérově představí také na mistrovství světa a opět sní o senzační jízdě. Čeká je ale pořádná fuška. 

Vítězný rituál islandských fotbalistů
zdroj: Reuters autor: Michael Dalder

Historie: Hu, tlesk, hu, tlesk, hu, tlesk… Kdo by si nepamatoval vítěznou oslavu Islandu na mistrovství Evropy před dvěma lety, kterou dokonce kopírovali Francouzi. Seveřané se tehdy při premiéře na Euru stali velkým fenoménem, jenž v základní skupině remizoval s Portugalci, v osmifinále vyřadil senzačně Anglii po triumfu 2:1 a velké tažení ukončil až ve čtvrtfinále domácí výběr.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

Právě ME bylo pro Islanďany první velkou fotbalovou akcí a premiéru zažijí i na mistrovství světa, kam se kvalifikovali po předchozích dvanácti neúspěšných pokusech jako nejmenší národ v historii. S pouhými 330 tisíci obyvateli vzali dosavadní rekord Trinidadu a Tobagu (1,3 mil. obyvatel).

ISLAND na mistrovství světa:

Počet účastí: 0x

Cesta na šampionát: Po senzaci na ME došlo ke změně v realizačním týmu. Doposud dvojmanažerský systém musel projít úpravou po konci Larse Lagerbäcka. Jeho parťák Heimir Hallgrimsson byl najednou na trenérské židli sám a před ním stála velká kvalifikační výzva v podobě těžké skupiny se soupeři Chorvatsko, Turecko či Ukrajina. Seveřané proto cílili především na baráž, ale nakonec dosáhli na další velký úspěch.

Do kvalifikace vstoupili remízou na Ukrajině, následně před vlastními fanoušky zápas s Finskem otočili až dvěma góly v nastavení. A právě domácí prostředí se stalo klíčem k úspěchu. V rámci skupiny I zde vyhráli všech pět duelů. Body dokázali ale vozit i zvenku, a když na začátku října vyhráli 3:0 v Turecku, senzace byla blízko. Doma následně zdolali Kosovo a mohli slavit postup s 22 body. Silní Chorvati skončili až druzí a na šampionát se museli prokousat přes baráž.

Názor experta:

František Komňacký: "Dneska už nikoho nepřekvapí jako na mistrovství Evropy, přesto si myslím, že odehrají solidní šampionát. I když budou mít velké problémy postoupit ze skupiny." 

Největší hvězdy: Zatímco jiné týmy na mistrovství světa budou mít v kádru hvězdy, na které se těší celá řada fanoušků, Island se hráči nejvyšší kvality pyšnit nemůže. V tom je ale zároveň i síla Seveřanů, kteří i silnější soupeře poráží výborným týmovým výkonem a perfektní přípravou.

Pokud by ale mělo být některé jméno zmíněno, bude to bezesporu Gylfi Sugrdsson. Záložník Evertonu, jehož start na šampionátu byl ohrožen kvůli potížím s kolenem, je dlouhodobě tahounem týmu a je ústřední postavou útočných manévrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Islandu

Nadějný hráč: Tým Islandu patří s věkovým průměrem kolem 29 let k nejstarším výběrům na turnaji. Nejmladším členem základní jedenáctky by tak měl být pětadvacetiletý levý bek Hördur Magnússon. Jestli tedy hledat naději islandského fotbalu, tak je potřeba se podívat mezi náhradníky, kde je výrazné jméno Alberta Gudmundssona. Ročník narození 1997 se zatím ukazuje především v juniorském týmu nizozemského PSV, mladý křídelník ovšem dělá v kariéře velké pokroky, a pokud by dostal na MS šanci, možná by se mohl postarat o velké překvapení.

Absence: Nad Islandem se dlouho vznášela obava, že na mistrovství světa se bude muset obejít bez největší hvězdy Gylfi Sugrdssona. Záložník Evertonu se ale stihl dát dohromady včas a podobně na tom jsou i ostatní hráči. Kouči Heimiru Hallgrimssonovi proto na šampionátu nebude chybět žádné výrazné jméno.

Program Islandu v základní skupině D:

16. června: Argentina – Island (15:00, Otkrytie Arena v Moskvě)

22. června: Nigérie – Island (17:00, Volgograd)

26. června: Island - Chorvatsko (20:00, Rostov)

Ambice: Island při premiéře na šampionátu nečeká lehký úkol. Nalosován byl do skupiny D, která je často označovanou za skupinu smrti. Seveřané narazí na superfavorita z Argentiny, Nigérii, jež má v kádru celou řadu talentů, a silné Chorvatsko, se kterým se potkali už v základní skupině s bilancí jedné výhry a porážky.

Toto složení by ale mohlo být pro nováčka MS paradoxně i výhodou, jelikož od něj nikdo moc nečeká. Seveřané už ale dříve ukázali, že se silnými soupeři si umí týmovým výkonem poradit. Postup ze skupiny by tak byl velkým překvapením, není to však sci-fi.  

Konečná nominace Islandu:

Brankáři: Hannes Halldórsson (Randers/Dán.), Rúnar Rúnarsson (Nordsjälland/Dán.), Frederik Schram (Roskilde/Dán.).

Obránci: Kári Árnason (Aberdeen/Skot.), Ragnar Sigurdsson, Sverrir Ingason (oba Rostov/Rus.), Birkir Sävarsson (Valur Reykjavík), Ari Skúlason (Lokeren/Belg.), Hördur Magnússon (Bristol/Angl.), Hólmar Eyjólfsson (Levski Sofia/Bulh.), Samúel Fridjónsson (Vaalerenga/Nor.).

Záložníci: Gylfi Sigurdsson (Everton/Angl.), Aron Gunnarsson (Cardiff/Angl.), Jóhann Gudmundsson (Burnley/Angl.), Emil Hallfredsson (Udine/It.), Birkir Bjarnason (Aston Villa/Angl.), Arnór Traustason (Malmö/Švéd.), Ólafur Skúlason (Karabükspor/Tur.), Rúrik Gíslason (Sandhausen/Něm.).

Útočníci: Alfred Finnbogason (Augsburg/Něm.), Jón Bödvarsson (Reading/Angl.), Björn Sigurdarson (Rostov/Rus.), Albert Gudmundsson (PSV Eindhoven/Niz.).

Hlavní zprávy