Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Další boj s Maradonovým stínem. Pro Messiho je to teď, nebo nikdy

Klubové i individuální úspěchy sbírá jak na běžícím pásu. V tomto směru může být Lionel Messi nadmíru spokojen. To na seniorskou trofej v dresu Argentiny třicetiletý útočník pořád čeká. Nadále tak nad hvězdným střelcem visí stín Diega Maradony, s nímž je v domovině neustále srovnávaný. A šampionát v Rusku bude pro hráče Barcelony podle vlastních slov poslední možností, jak situaci změnit.

Sport
zdroj: ČT4

Je zvyklý na úspěchy. V dresu Barcelony už stihl posbírat všechny, které mohl. Výhra v Lize mistrů? Má. Titul ve španělské lize? Ano. Mistrovství světa klubů či Superpohár? Také. K tomu je potřeba přičíst pět Zlatých míčů, pozici nejlepšího střelce katalánského celku v historii a takto bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

To v dresu Argentiny jako by mu nebylo souzeno. Se seniorskou reprezentací se dostal hned do čtyř velkých finále, na mistrovství světa 2014 a na Copa América 2007, 2015, 2016. Vždy však rozhodující duel hrál na straně poražených. Navíc tým la albiceleste v klíčových střetnutích nevstřelili jedinou branku.

Že tato situace Messiho extrémně trápí, se ukázalo po poslední porážce na Copa América od Chile. Tehdy nejsledovanější muž turnaje už prostě a jednoduše neunesl zklamání a oznámil konec kariéry v modrobílém dresu. Až tak emotivně vnímal další prohru.

Jeho krok ovšem nebyl zase tolik překvapivý, jelikož je to právě Messi, kdo je pod obrovským tlakem a na koho se stáčí největší kritika argentinských fanoušků a expertů po nepovedených střetnutích. "Moc jsem se snažil dotáhnout Argentinu k titulu, ale není mi to souzeno. Už dál nemohu," hlásal tehdy hráč s desítkou na zádech, jenž rozhodnutí i díky přímluvě prezidenta země nakonec přehodnotil.

Porážka s Chile před dvěma roky Messiho skutečně velmi bolela. Největší ranou jeho kariéry ale nadále zůstává dřívější moment, neúspěch ve finále mistrovství světa. Právě doposud nevyhraný světový šampionát je drobnému míčovému kouzelníkovi neustále předhazován.

Vyrovnat se Maradonovi? Prvně musí přijít titul na MS

Za vším je potřeba hledat Messiho genialitu. Už od chvíle, kdy začal zářit, je srovnáván s Diegem Maradonou. Ať už, co se pouze Argentiny týče, nebo se zaměřením na boj o post nejlepšího fotbalisty všech dob. Brazilec Pelé i Maradona titul světových šampionů mají, jeho největší generační rival Portugalec Cristiano Ronaldo ne, ale zase v roce 2016 dosáhl na triumf na mistrovství Evropy. To rodák z Rosaria stále nic.

"Messi bude vždy s Maradonou srovnávaný. K tomu, aby se mu vyrovnal, musí přinést do Argentiny titul mistrů světa," okomentoval kauzu bývalý kouč la albiceleste Carlos Bilardo a není jediným, kdo si něco podobnohé myslí.

Přitom Messi toho dokázal v kariéře už tolik. I sám Maradona se nechal slyšet, že nemá komu co dokazovat a měl by si fotbal hlavně užívat. Navíc je znát, že současný argentinský výběr na svoji "desítku" spoléhá daleko více, než tomu bylo za dob božského Diega.

Titul mistrů světa je ale v Argentině něco posvátného. Vše umocňuje, že to byl právě Maradona, kdo v roce 1986 naposledy jihoamerický celek dovedl k titulu světových šampionů.

Dvě čtvrtfinále a jedno obrovské zklamání

Messi už se o prolomení tristní bilance jedné z fotbalových bašt, která do světa chrlí nespočet talentů, pokoušel třikrát. Poprvé zažil atmosféru světových šampionátů jako devatenáctiletý objev v Německu 2006, kde jeho role nebyla ještě tak velká.

Celkově naskočil do tří zápasů, v nichž si připsal gól a asistenci. Stal se díky tomu nejmladším Argentincem, který reprezentoval a skóroval na šampionátech. Naděje na velký úspěch, ale tehdy skončily ve čtvrtfinále s Německem, což Messi sledoval jen z lavičky.

První reprezentační zklamání tehdy bylo na světě. Mladá hvězda následně přebrala důležitou roli v reprezentaci a na mistrovsví v JAR 2010 odjížděla nabuzená i zlatou olympijskou medailí z Pekingu s mládežnickým týmem.

Messi na šampionátu odehrál všechno, a i když nedal za celou dobu jedinou branku, Argentina až do čtvrtfinále neztratila ani bod. Pak ale přišlo na řadu opět Německo, které rozmetalo veškeré naděje výhrou 4:0.

Vrcholem zklamání byl zmiňovaný rok 2014 v Brazílii. Argentinu v čele s Messim tehdy hnaly davy fanoušků, kteří věřili, že právě téměř domovský šampionát může být zlatým. I proto jich k sousedům dorazilo tolik. Hvězdný střelec rozjel na svém kontinentu v základní skupině one man show. Čtyřmi góly zajistil modrobílým tři výhry a postup z první pozice.

Argentina následně přešla přes Švýcarsko, Belgii i Nizozemsko, které i díky Messiho penaltě zlomila po penaltách. Vše mělo vyvrcholit ve finále, kde celek la albiceleste narazil na osudového soupeře, Německo.

Messi před finále byl plný emocí. Věděl, že titul je tak blízko. "Vzdal bych se všech svých rekordů, jen abychom se stali světovými šampiony. Raději bych vyhrál mistrovství světa než Zlatý míč," přiznal nejlepší argentinský kanonýr všech dob před klíčovou bitvou.

Jenže přání uhasit argentinskou žízeň po titulu a vyrovnat se Maradonovi znovu nevyšlo. Výhru Německa 1:0 trefil v prodloužení Mario Götze a ve finále nevýrazný Messi, který dostal poněkud překvapivě cenu pro nejlepšího hráče turnaje, musel sledovat, jak hráči v bílém kolem něj slaví. "Bylo to naprosto strašné míjet trofej," popisoval zpětně pocity.

Poslední šance na nápravu

I přes tyto neúspěchy se Messi po kariéře určitě dočká v Argentině sochy. A to nejedné. Hvězdný kanonýr má ale pořád před sebou možnost, aby jeho jméno bylo v domovské zemi symbolem fotbalového spasitele, který konečně vyrovná, nebo dokonce i překoná Maradonu.

V Rusku totiž jihoamerický výběr chybět nebude. I když Argentina si v kvalifikaci zle nedobře zahrávala a šokující nepostup nebyl daleko. Vše se zachraňovalo v posledním zápase, v němž se zodpovědnosti chopil právě hvězdný kapitán. Hattrickem zajistil postupovou výhru 3:1 v Ekvádoru a sen o titulu tak mohl ožít naplno.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Argentiny

A na šampionátu to bude znovu Messi, na koho Argentina bude nejvíce spoléhat. Bílomodří patří samozřejmě opět k velkým aspirantům na celkový triumf, jelikož její útočná skvadra je podle jmen možná nejsilnější ze všech výběrů na šampionátu. Otázkou však zůstává, jestli útok podpoří i další řady a zda bude Argentina fungovat jako tým.

Messi týmu každopádně věří, i když zároveň ví, že základní skupina s Islandem, Chorvatskem a Nigérií je pořádně těžká. "Do Ruska jedeme všichni se stejným cílem. Mistrovství světa je náš sen i sen celé země. Nejsme favorité, ale jsme velmi dobří a zlepšujeme se každý den. Máme v týmu dobré hráče a stáváme se stále silnějšími, abychom se mohli vyrovnat komukoliv," prohlásil s tím, že cílem číslo jedna je úvodní zápas.

"Na světovém šampionátu to téměř nikdy není, jak se čeká. Musíme se hlavně soustředit na výhru v prvním duelu. To je nyní nejdůležitější, jelikož by nás uklidnila. Nesmíme nechat nikoho pochybovat, že do toho dáme vše," konstatovala hvězda jihoamerického výběru.

O tom, že Messi do toho dá vše, není pochyb. V březnu totiž oznámil, že další neúspěch by pro něj znamenal konec v národním celku, a tentokrát už s největší pravděpodobností definitivní. "Cítím to tak. Pokud nezvládneme z Ruska přivézt titul, jedinou cestou je vzdát se národního týmu," dodal odhodlaně.

Vše tak nasvědčuje, že pro Messiho je teď, nebo nikdy. Jinak nad ním Maradonův stín bude viset možná navždy.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články