Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

BLOG Jaromíra Bosáka: Taje míčů mistrovství světa

Na rozdíl od utkání ve skupinách se vyřazovací část mistrovství světa odehrála jiným míčem. Tedy ne co se typu a značky týká, nýbrž barevné kombinace. Místo původní černobílé se na obrazovkách vyjímala kombinace červenočernobílá. Z knihy komentátora ČT Jaromíra Bosáka, která vyjde bezprostředně po šampionátu.

Přílet z Barcelony - a hned zase do práce. Za tři hodiny má být Jaromír Bosák na Kavčích horách a komentovat golf
zdroj: ČT24 autor: Jan Langer

Musím říci, že míč tohoto mistrovství světa je vcelku podařené dílo. Telstar je druhý tohoto jména v historii. Poprvé se objevil na šampionátu v Mexiku v roce 1970. Byla to premiéra dvoubarevného míče, protože jeho povrchová část byla složená z bílých a černých pětiúhelníků. Vlastně na žádost televizních společností, protože takto designovaný míč byl lépe vidět na černobílých obrazovkách. S těmito vyšňořenými kulatými pomůckami se pak hrálo dlouhá léta.

Populární "televizák" byl hodně dlouho nejpopulárnějším míčem. Pravdou je, že když se hodně ohrál, začínal ztrácet tvar, švy se vytahaly a velmi radostně nasával vodu z mokrého hřiště a louží. Sem tam vykoukla i růžová duše.

Moje generace pamatuje, jak se se starými opotřebovanými mičudami hrálo na škváře. Nejlepší míče, když už se v malém klubu koupily, byly určeny jen pro mužské týmy a výhradně na zápasy. Poněkud jeté upotřebilo "áčko" na trénink, ty před poločasem rozpadu dostal k užívání dorost a zbytek, který byl někdy i kulatý, byl určen pro dovádění žactva. Pořádně nakopnout to většinou nešlo, ale stejně jsme byli šťastní, protože jsme kopali do něčeho, co aspoň bývávalo opravdovým míčem.

zdroj: twitter.com/1 News Net ‏

Pryč už je doba šitých kopačáků a kůže. Dnes se použitá umělá hmota za horka spojuje tak, aby vlhkost neměla šanci měnit vlastnosti míče. Telstar vychází z předcházejícího modelu Brazuca, s nímž zas tak velká spokojenost mezi hráči nepanovala. Podle nich hodně ve vzduchu plaval, což zařídilo těžiště mimo střed předmětu. Hlavně gólmani nemívali před i po zápase nejlepší náladu. Ale i hráči v poli se museli potýkat s nejasným směrem letu ve chvíli, kdy na ně letěla dlouhá prudká přihrávka. V tomto ohledu se jeví Telstar daleko vstřícnější.

Získal jsem jeden jeho vzorek před šampionátem na zkoušku a kopalo se s ním dobře. Je tedy dost pružný, takže na tvrdém podkladu může nadělat dost těžkostí. Ale hřiště určená pro profesionální fotbal, o mistrovství světa to platí dvakrát, bývají velmi dobře připravena, takže míč přehnaně nehopsá.

Absolutní novinkou je zabudovaný NFC čip. Ten umožní spojení s chytrými telefony, takže se pomocí vygenerovaného kódu může váš mobil s míčem spojit a dostat na displej informace o tom, jak a kde se míč pohyboval a podobně. Na příštím MS očekávám, že zdokonalený čip bude hlásit, i kdo do něj zrovna kope. Pak ovšem přijde čas hackerů a ti míče při hře ovládnou a budou je po hřišti a do vybraných branek posunovat pomocí myši...

Hlavní zprávy

Nejčtenější články