Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

Austrálie: Socceroos nechtějí jen na výlet, Cahill se může stát legendou

Počtvrté za sebou si na vrcholné fotbalové akci zahraje Austrálie. Socceroos se zatím marně snaží navázat na 12 let starou osmifinálovou účast a nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo změnit právě v Rusku. Výběr povětšinou nepříliš známých hráčů by ve skupině s Peru, Dánskem a především Francií měl papírově hrát druhé housle, navíc po nepříliš povedené kvalifikaci teprve hledá cestu k lepším zítřkům. Nastartovat ho má Bert van Marwijk. Kouč stříbrného nizozemského týmu z MS 2010 převzal Austrálii před půl rokem.

Radost fotbalistů Austrálie
zdroj: REUTERS autor: David Gray

Historie: Poprvé se socceroos mezi světovou elitou ukázali v roce 1974, v Německu ale nevstřelili jediný gól a bodovali pouze bezbrankovou remízou s Chile. Na další šanci si i kvůli složitému systému kvalifikace museli počkat dalších 32 let. To se jim podařilo v baráži vyřadit silnou Uruguay a probojovat se tak na MS 2006, které shodou okolností pořádalo rovněž Německo. A návrat stál za to.

Australané v základní skupině porazili Japonsko a remizovali s Chorvatskem, což jim stačilo k postupu z druhé pozice za suverénní Brazílií. Z turnaje poslal klokany až v osmifinále španělský sudí Medina Cantalejo, který po herecké etudě Fabia Grossa odpískal penaltu, a pozdější mistři světa Italové díky brance z páté minuty nastavení postoupili dál.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

Na tento úspěch už Australané znovu nenavázali, byť se po přesunu do asijské kvalifikační zóny od té doby účastní mistrovství světa pravidelně. V Jihoafrické republice postoupila na jejich úkor kvůli lepšímu skóre Ghana, před čtyřmi lety neuhráli socceroos v těžké skupině s Chile, Nizozemskem a Španělskem ani bod.

Austrálie na mistrovství světa:

Počet účastí: 4x

Největší úspěch: osmifinále na MS 2006

MS 2014 v Brazílii: základní skupina

Cesta na šampionát: Žádný jiný tým nemusel na cestě na šampionát odehrát tolik zápasů – konkrétně 22. Australané bez problémů vyhráli svou základní skupinu. Ve finálové fázi ale skončili až třetí za vítězným Japonskem a Saúdskou Arábií, kterou přímo na MS poslalo lepší skóre. Rozhodla o tom jediná porážka ve skupině, kterou utrpěli v předposledním kole v Japonsku.

Roos tak museli absolvovat hned dvě kola baráže. Proti Sýrii je po mizerném dvojzápase spasil až v prodloužení domácí odvety veterán Tim Cahill. Proti Hondurasu zas držel prapor klokanů kapitán Mile Jedinak, který v odvetě proměnil dvě penalty a hattrickem poslal Australany na MS. Palbu kritiky za nevýrazné výkony neustál trenér Ange Postecoglou, který po baráži odstoupil. Místo něj přišel zkušený Nizozemec Bert van Marwijk.

Názor experta:

Josef Němec: "Český celek sice v přípravě porazili 4:0, ale ten výsledek neodpovídal předvedené hře. Zklamali mě. Obrana špatná. Měli štěstí, že naši hráči udělali spoustu chyb a neproměnili své příležitosti. Takové nazdárky na mistrovství nechytnou."

Největší hvězdy: Ačkoliv je Tim Cahill jednoznačně nejstarším hráčem z Marwijkovy konečné nominace, při výčtu osobností socceroos nelze začít u nikoho jiného. Osmatřicetiletá hrající legenda australského fotbalu jede už na svůj čtvrtý šampionát.

A na něm se může zařadit mezi legendy. Pokud útočník druholigového anglického Millwallu v Rusku skóruje, stane se teprve čtvrtým hráčem po Pelém, Uwe Seelerovi a Miroslavu Klosem, který vstřelí gól na čtyřech MS za sebou. V dosavadních osmi zápasech se Cahill trefil pětkrát.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Austrálie

Mezi oporami dominují vcelku logicky hráči z britských ostrovů, kam tradičně směřuje většina australských fotbalových nadějí. Výjimkou je Trent Sainsbury, na stoperovi Grasshoppers Curych stojí do značné míry obranná fáze.

Spolu s ním bude ve dvojici pravděpodobně hrát druhý pamětník dvanáct let starého německého úspěchu, Mark Milligan ze saúdskoarabského Al Ahlí, který ale většinu kariéry nastupoval v záloze. Jasnou jedničkou v brance je Matthew Ryan z Brightonu.

V záloze bude kapitána Jedinaka z Aston Villy doplňovat Aaron Mooy z Huddersfieldu a Tom Rogic z Celtiku Glasgow, křídla by měla patřit německým krajánkům Robbiemu Krusemu z Bochumu a Matthewu Leckiemu z Herthy. Cahill začne turnaj pravděpodobně na lavičce, současnou útočnou jedničkou je Andrew Nabbout z japonské Urawy.

Program Austrálie v základní skupině:

16. června: Francie – Austrálie (12:00, Kazaň)

21. června: Dánsko – Austrálie (14:00, Samara)

26. června: Austrálie – Peru (16:00, Soči)

Ambice: Socceroos nečeká v Rusku tak těžká skupina jako před čtyřmi lety, případný postup by ale byl opravdu prvotřídní senzací. Spíše se dá očekávat, že Australané v konfrontaci s Francií, Dánskem a Peru skončí znovu na poslední příčce. Jistě ale bude zajímavé sledovat, zda se Cahillovi na jeho posledním šampionátu opravdu podaří skórovat a vstoupit tak mezi legendy.

Konečná nominace Austrálie:

brankáři: Mat Ryan (Brighton & Hove Albion), Danny Vukovic (KRC Genk), Brad Jones (Feyenoord Rotterdam)

obránci: Aziz Behich (Bursaspor), Milos Degenek (Jokohama Marinos), Matthew Jurman (Suwon Bluewings), James Meredith (Millwall), Josh Risdon (Western Sydney Wanderers), Trent Sainsbury (Grasshoppers Curych)

záložníci: Mile Jedinak (Aston Villa), Jackson Irvine (Hull City), Massimo Luongo (Queens Park Rangers), Mark Milligan (Al Ahlí Džidda), Aaron Mooy (Huddersfield Town), Dimitri Petratos (Newcastle Jets), Daniel Arzani (Melbourne City), Tom Rogic (Celtic Glasgow)

útočníci: Tim Cahill (Millwall), Tomi Juric (Lucern), Matthew Leckie (Hertha Berlín), Andrew Nabbout (Urawa Red Diamonds), Robbie Kruse (Bochum), Jamie Maclaren (Hibernian Edinburgh)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články