Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
51. Rally Český Krumlov

Anglie: Už žádné další fiasko. Kolébka fotbalu spoléhá na ostrostřelce Kanea

Tradiční otázka před startem mistrovství světa nemůže chybět ani tentokrát. Ukončí už Anglie medailové čekání, které trvá od slavného triumfu na domácím šampionátu v roce 1966 téměř 52 let? Po loňském zlatém tažení mládežnických reprezentací a suverénní kvalifikační jízdě A-týmu jsou fanoušci z ostrovů plni optimismu. Kapitán Harry Kane navíc tvrdí: "Turnaj chceme vyhrát."

Harry Kane (uprostřed) slaví vítězný gól v utkání proti Slovinsku
zdroj: REUTERS autor: Dylan Martinez

Historie: Před více než 145 lety odehrála Anglie první oficiální mezistátní zápas v historii fotbalu, konkrétně 30. listopadu 1872 ve Skotsku. Od roku 1950 se kromě tří výjimek účastní mistrovství světa, ale medaili uzmula pouze jedinkrát. Na zmíněném šampionátu získala nejcennější kov po hattricku legendárního útočníka Geoffa Hursta proti SRN. Jeho vítězný gól ve 101. minutě prodloužení zůstává dodnes zahalen stínem pochybnosti, protože neexistuje jediný důkaz o tom, že byl míč opravdu za brankovou čarou.     

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

ANGLIE na mistrovství světa:

Počet účastí: 14x

Největší úspěch: 1. místo na MS 1966 v Anglii

MS 2014 v Brazílii: nepostoupila ze základní skupiny

Cesta na šampionát: Do Ruska postoupili "three lions" naprosto s přehledem. Kvalifikační skupinu F opanovali s bilancí 8-2-0, v deseti utkáních jen třikrát inkasovali a v závěrečném zúčtování měli o osm bodů více než druhé Slovensko. Hvězdný útočník Kane přispěl pěti přesnými zásahy, v konečné nominaci opomenutý brankář Joe Hart zazářil sedmi čistými konty. Je ovšem nutné podotknout, že kromě čtyřiadvacetiletého forvarda Tottenhamu neslavil žádný z hráčů Albionu více než dvakrát.

Názor experta

František Komňacký: "Mohou překvapit. Budou lepší než na předchozích turnajích, ale vidím to tak na čtvrtfinále, dál se podle mě nedostanou."

Největší hvězdy: I proto ponese tíhu odpovědnosti na prestižním turnaji opět Kane. Střelce 30 gólů v uplynulém ročníku Premier League se bude snažit podporovat zejména rychlonohý křídelník Raheem Sterling, jenž v dresu mistrovského Manchesteru City skóroval osmnáctkrát, a navíc přidal jedenáct asistencí. Velmi dobrou sezonu prožil i kanonýr Leicesteru City Jamie Vardy, který rozvlnil síť dvacetkrát. Složení defenzivní linie a obsazení brankářského postu je nicméně nejasné - vůdčí osobnosti zde reprezentaci chybí.             

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Anglie

Nadějný hráč: Před startem uplynulého ročníku anglické nejvyšší soutěže znali jméno Trent Alexander-Arnold pouze mládežničtí experti z ostrovů. Devatenáctiletý odchovanec Liverpoolu si však řekl o velkou pozornost. O svých kvalitách totiž přesvědčil jak kouče Reds Jürgena Kloppa, tak reprezentačního trenéra Garetha Southgatea. Náročný přechod do "dospělého" fotbalu na nejvyšší světové úrovni zvládl s neuvěřitelnou lehkostí a v dresu finalisty Ligy mistrů odehrál 33 utkání.        

Absence: Ani zmíněných sedm čistých kont v kvalifikaci nepomohlo zkušenému Hartovi k nominaci do Ruska. Dlouholetá jednička národního týmu neprožila ve West Hamu ideální sezonu, o čemž nejlépe vypovídá průměr více než dvou inkasovaných gólů na zápas, a přednost, i když poměrně nečekaně, dostalo trio Jack Butland (Stoke City, pozn. autora), Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Burnley). Na MS si nezahraje ani Jack Wilshere z Arsenalu či Adam Lallana z Liverpoolu. Zranění vyřadilo Alexe Oxladea-Chamberlaina.  

Program Anglie v základní skupině G:

18. června: Tunisko - Anglie (21:00, Volgograd)

24. června: Anglie - Panama (15:00, Nižnij Novgorod)

28. června: Anglie - Belgie (21:00, Kaliningrad)

Ambice: Angličané vyhlížejí úspěch z "velkého" turnaje od domácího Eura 1996, kde získali bronz. Loňský triumf hráčů do 20 let na MS a výběru do 19 let na ME by ovšem mohl kolébku kopané minimálně povzbudit. Generaci kolem kapitána Kanea navíc sebevědomí rozhodně nechybí. Postup ze základní skupiny v konkurenci Tuniska, Panamy a Belgie by jí i proto uniknout neměl, ale v play-off pravděpodobně stín z minulých šampionátů nepřekročí.   

Konečná nominace Anglie:

Brankáři: Jack Butland (Stoke), Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Burnley).

Obránci: John Stones, Kyle Walker (oba Manchester City), Harry Maguire (Leicester), Phil Jones, Ashley Young (oba Manchester United), Kieran Trippier, Danny Rose (oba Tottenham), Gary Cahill (Chelsea), Trent Alexander-Arnold.

Záložníci: Jordan Henderson (oba Liverpool), Jesse Lingard (Manchester United), Raheem Sterling, Fabian Delph (oba Manchester City), Ruben Loftus-Cheek (Chelsea), Eric Dier, Dele Alli.

Útočníci: Harry Kane (všichni Tottenham), Jamie Vardy (Leicester), Marcus Rashford (Manchester United), Danny Welbeck (Arsenal).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy