Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Na bezpečnost při MS padne 20 miliard. Hlídat budou ozbrojenci i drony

Rio de Janeiro – Na největší fotbalový svátek, který odstartuje ve čtvrtek v Brazílii, se pořadatelská země připravila po všech stránkách. Demonstrace a nepokoje, které šampionátu předcházely, nastolují mimo jiné otázku, jak bude fotbalové mistrovství zajištěno po stránce bezpečnostní. Jde o nejdražší klání o zlatou trofej v historii světových šampionátů - vláda a světová fotbalová asociace na organizaci vynaloží odhadem 14 miliard dolarů. Z toho zhruba desetina padne jen na bezpečnostní opatření.

Bezpečnostní složky

Mistrovství se odehraje hned ve dvanácti brazilských městech, na bezpečnost má dohlížet přibližně 150 tisíc vojáků a policistů. Na 20 tisíc členů vycvičené ochranky se více zaměří na pomoc návštěvníkům a turistům. V ulicích se budou pohybovat také speciální policejní složky s modrými barety. Na demonstrace, se kterými se v průběhu šampionátu počítá, je určeno zhruba 10 tisíc členů zásahové policie.

Vybavení - roboti i drony

K vybavení, které se na zajištění bezpečnosti má podílet, patří desítky lodí a člunů, nesmějí chybět samozřejmě vrtulníky a letadla. Jako zajímavost může působit fakt, že nad stadiony, kde se bude fotbalový svátek odehrávat, budou přelétávat bezpilotní vznášedla – takzvané drony. Policie disponuje i desítkami robotů, jejichž úkolem je identifikovat objekty ovládané dálkově.

Běžná kriminalita v Brazílii

Brazílie patří k zemím s relativně vysokou kriminalitou. Jen pro ilustraci – na 100 tisíc obyvatel připadne statisticky 29 vražd, což je číslo asi třicetkrát vyšší než v ČR. Krádeže, napadení a prostituce patří ke každodennímu životu jihoamerické země. Při příjezdu do země dostávají fanoušci leták s přibližnými instrukcemi, jak se v případě přepadení chovat, aby předešli tragédii. "Brazilci mají dokonce dvě peněženky. Jednu rovnou odevzdávají a druhou mají schovanou," zmiňuje tip pro turisty redaktorka zahraniční redakce ČT Adriana Dergam.

Kybernetická kriminalita

K rizikům, se kterými se během mistrovství počítá, patří také on-line kriminalita. Stránky úřadů, brazilská vláda i fotbalová asociace FIFA se již připravují na útoky hackerů. Ke kybernetické kriminalitě patří ale i krádeže osobních či platebních dat. Návštěvníci Brazílie by měli být obzvláště opatrní v případě on-line platby. Riziko roste s očekávanými 600 tisíci turistů z jiných zemí, k nimž se přidávají 3 miliony vnitřních turistů.

Doprava a ubytování

Brazílie zažívá běžně zácpy a kolabující dopravu. Za základní doporučení pro turisty platí využívat pouze oficiální dopravce i ubytování. Do zpožďování přepravy se promítne nedokončená infrastruktura kolem fotbalových arén, stejně tak i stávky a demonstrace. Hrozbu dopravního chaosu zmírnili zaměstnanci metra v Sao Paulu, kteří se rozhodli přerušit stávku za zvýšení mezd alespoň v průběhu světového turnaje. Zastavením provozu naopak hrozí zaměstnanci metra v Riu de Janeiru.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články