Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Klose přepisoval rekordy a pomohl Němcům v generálce rozstřílet Arménii

Moskva – Generálka na blížící se mistrovství světa ve fotbale vyšla Německu na výbornou. Svěřenci trenéra Joachima Löwa v Mnichově deklasovali Arménii 6:1, k čemuž přispěl jedním gólem i Miroslav Klose, jenž díky tomu přepsal rekord v počtu reprezentačních branek. Vyhrála i Brazílie, která porazila Srbsko 1:0.

Slavící Miroslav Klose v dresu Německa
zdroj: ISIFA/AFP autor: DANIEL ROLAND

Němci dlouho nemohli najít kíč na obranu Arménie. Skóre zápasu otevřel až v 52. minutě André Schürrle, naději na překvapivý výsledek dal hostům vyrovnáním z penalty Henrich Mchitarjan z Dortmundu v 69. minutě. V poslední dvacetiminutovce však Němci nasázeli soupeři pět branek, postupně se trefili Lukas Podolski (71. minuta), Benedikt Höwedes (73.), Klose (76.) a dvakrát Mario Götze (82. a 89.). 

Klose tři dny před šestatřicátými narozeninami zaznamenal 69. reprezentační gól. Překonal tím čtyři desetiletí starý rekord Gerda Müllera a stal se nejlepším německým střelcem v historii. Stínem utkání pro Němce bylo zranění záložníka Marca Reuse, jenž musel s poraněným kotníkem na vyšetření do nemocnice.

Do MS vstoupí Němci za deset dnů duelem proti Portugalsku. Už příští čtvrtek nicméně čeká zahajovací zápas celého šampionátu Brazílii, která se utká s Chorvatskem. Kanárci absolvovali generálku v Sao Paulu proti jinému balkánskému týmu Srbsku a vyhráli 1:0 díky brance útočníka Freda z 58. minuty.

Je nám líto, video expirovalo.
Němci v přípravě před MS deklasovali Arménii

Rusové si poradili s Marokem

Ruští fotbalisté porazili v posledním utkání před sobotním odletem Maroko 2:0. Gólově se v moskevské generálce na šampionát v Brazílii prosadili obránce Vasilij Berezuckij tvrdou ranou v prvním poločase a po změně stran střelou z voleje záložník Jurij Žirkov. Pro něj to byla v 61. reprezentačním startu první trefa do černého.

Trenér Rusů Fabio Capello nemohl opět postavit kapitána Romana Širokova, který není fit po zranění achilovky. Italský kouč po zápase oznámil, že místo MS čeká Širokova 9. června operace. Ze sestavy vypadl i další záložník Denis Glušakov, který si při rozcvičení přivodil zranění stehenního svalu. Jeho start v Brazílii ale prý není ohrožen. 

Maročané měli Rusům posloužit v přípravě jako soupeř podobný rivalovi ze skupiny H Alžírsku, dalšími jejich soupeři na MS budou Belgie a Korea.

Přípravná fotbalová utkání účastníků MS:

Moskva: Rusko - Maroko 2:0 (1:0) Branky: 29. Berezuckij, 58. Žirkov.

Mohuč: Německo - Arménie 6:1 (0:0) Branky: 82. a 89. Götze, 52. Schürrle, 72. Podolski, 73. Höwedes, 76. Klose - 69. Mchitarjan z pen.

Sao Paulo: Brazílie - Srbsko 1:0 (0:0) Branka: 58. Fred.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články