Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Francie spílá Nasrimu, Island se zlobí na rozhodčího

Praha - Francie je blízko toho, aby se poprvé za dvacet let neprobojovala na mistrovství světa. Jeden z historicky nejúspěšnějších účastníků nejprestižnější fotbalové soutěže planety prohrál v úvodním utkání baráže 0:2 v Ukrajině, přičemž dvougólové manko v odvetě ještě žádný tým nesmazal. Portugalsko je před odvetou ve Stockholmu v lepší situaci, nicméně jednobrankový náskok stále týmu z Iberského poloostrova příliš jistoty nedodává. A Islandu po historické účasti ve vyřazovací části zůstává pachuť z výkonu sudího.

Samir Nasri odchází ze hřiště, ruku mu podává trenér Dechamps
zdroj: imago sportfotodienst

"Nezvládl svou misi," zhodnotil francouzský sportovní deník L'Équipe výkon Samira Nasriho, kritizovaného po většinu své reprezentační kariéry. Nasri nesplnil očekávání francouzské fotbalové veřejnosti a neproměnil největší šanci svého týmu, když se ocitl v gólové pozici před brankářem Pjatovem. "Vyčítám si, že jsem to nedal. Budu si ten moment v hlavě přehrávat asi dvě stě tisíckrát a doufat, že v úterý to dopadne jinak," kál se záložník Manchesteru City.

Ještě žádný tým v historii evropské části kvalifikace nedohnal v baráži dvoubrankové manko. "Proč by prvním týmem, kterému se to povede, nemohla být Francie?" ptal se v televizním rozhovoru kouč Francie Didier Deschamps, který byl u toho, když Francie v roce 1993 prohrála 2:1 s Bulharskem a nepostoupila na MS. Podobné zklamání už nechce zažít. "Samozřejmě je to velmi špatný výsledek. Ale musíme věřit, že můžeme postoupit. Ukrajina sice má velmi dobrou pozici, ale byl to jen jeden zápas. Ještě nás čeká druhý a já jsem přesvědčený, že ho zvládneme lépe," dodal trenér.

Jeho svěřenci dali ve čtyřech z letošních šesti domácích zápasů minimálně tři góly a v předchozích třech duelech dohromady 13 branek. Neprosadili se až v Kyjevě. Francie přitom měla více ze hry a měla téměř 60 procent držení míče. Jenže nebezpečnější byl soupeř. "Dali do utkání hodně nasazení. Byli velmi agresivní a často faulovali. To nám dělalo potíže," přiznal Deschamps.

Jeho protivník trenér Michajlo Fomenko před utkáním tvrdil, že má recept na vítězství, a ukázalo se, že mluvil pravdu. Vedle agresivity vsadil i na osobní bránění největší francouzské hvězdy Francka Ribéryho, který zůstal ve stínu svých výkonů z Bayernu Mnichov. "Pro odvetu ale budeme muset vytvořit nový recept, protože tento by už asi nefungoval," řekl Fomenko, který bude kvůli kartám postrádat Olexandra Kučera a Arťoma Fedeckého. "Hráli opravdu organizovaně. Hráli jsme proti žluté zdi," prohlásil brankář Francie Hugo Lloris. "Naději nám dává, že v odvetě už snad nemohou zahrát lépe. Teď jim vyšlo všechno. V úterý snad bude štěstí na naší straně. Rozhodně neztrácíme naději," dodal.



Portugalci si vyčítají neproměněné šance

Portugalskou reprezentaci mrzelo, že v úvodním zápase se Švédskem proměnili doma jedinou šanci a vytvořili si jen nejtěsnější náskok 1:0. V úterní odvetě ve Stockholmu tak svěřenci Paula Benta očekávají další těžkou bitvu. Páteční utkání v Lisabonu rozhodl až v 82. minutě hlavou kapitán Cristiano Ronaldo. "Dal jsem důležitý gól, díky němuž jsme zvítězili. Mohli jsme jich vstřelit víc, ale nakonec se nám to nepodařilo. Rádi bychom měli větší náskok, což bylo v našich silách," řekl hvězdný útočník Realu Madrid, který ještě v závěru trefil břevno a v prvním měření sil jasně zastínil hvězdu soupeře Zlatana Ibrahimovice.

Podle trenéra domácích Benta byli Portugalci lepším týmem. "Dominovali jsme celému utkání, ale v druhém poločase to bylo více evidentní. Vytvořili jsme si víc příležitostí na lepší výsledek. Musím pogratulovat hráčům k tomu, co dokázali a jaký předvedli přístup," uvedl Bento. "Věděli jsme, že to bude vyrovnaný dvojzápas. Nyní musíme zvítězit i ve Švédsku, kde nebudeme hrát defenzivně," doplnil portugalský kouč. Jeho hráči poprvé v historii zdolali na své půdě skandinávského soupeře a prodloužili s ním neporazitelnost trvající od roku 1984.

Podle trenéra Švédska Erika Hamréna se jeho mužstvo musí v úterý zlepšit v útočné fázi. "Bylo tam příliš mnoho dlouhých míčů na Ibrahimovice. Doufám, že předvedeme doma víc, potřebujeme hrát v ofenzivě lépe," nabádal Hamrén. Nepochybuje, že "Tre Kronor" stále mohou postoupit na MS. "Samozřejmě máme šanci. Doufal jsem sice, že si přivezeme gól, ale teď musíme vyhrát. Uděláme pro to vše, co bude v našich silách," dodal švédský kouč.


"Rozhodčí mnohdy nevěděl, co dělá," zlobil se trenér Islanďanů

Hodně rozmrzelý z výkonu rozhodčího byl po duelu s Chorvatskem trenér Islanďanů Lars Lagerbäck. Ostrovní výběr však i po domácí remíze 0:0 dál cítí šanci na premiérovou účast na mistrovství světa. Sudí Alberto Undiano Mallenco v pátečním utkání v Reykjavíku poslal záložníka Skúlasona ze hřiště za faul na unikajícího Perišiče. "Neviděl jsem tu červenou kartu z mé pozice, ale bylo tam mnoho případů, kdy rozhodčí nevěděl, co dělá," prohlásil Lagerbäck. "Bylo tam hodně situací 50 na 50, které nebyly rozhodnuty v náš prospěch. Už jsem sudího párkrát viděl pískat a teď jsem cítil, že měl špatný den. Já je mám někdy také, to je život," doplnil pětašedesátiletý švédský kouč.

Ten usiluje o čtvrté MS po sobě: na předchozích akcích vedl Švédsko (2002 a 2006) a v roce 2010 Nigérii. Své svěřence za srdnatý výkon pochválil. "Jsem spokojený s tím, jak se k tomu hráči postavili, ale měli jsme smůlu," litoval Lagerbäck. "Můžeme být šťastní za výsledek, zvláště proto, že jsme hráli tak dlouho v oslabení. Měli bychom remízu brát, velmi důležité je čisté konto," doplnil zkušený islandský útočník Eidur Gudjohnsen, jenž o poločase nahradil zraněného Kolbeinna Sigthórssona.

Seveřané před odvetou v Chorvatsku stále cítí šanci na senzační postup do Brazílie. Na hřištích soupeřů naposledy prohráli loni v září v kvalifikaci na Kypru. "Určitě máme šanci a můžeme diskutovat o tom, jak je velká. Pokud dáme gól, oni budou muset vstřelit dva. Pak bude prostor, abychom dokázali, že máme fantastickou defenzivu," uvažoval Lagerbäck.

Jeho protějšek Niko Kovač naopak doufá, že Chorvaté využijí v úterní odvetě domácí prostředí. "Není to špatný výsledek. Máme před sebou druhý zápas před svými diváky a doufáme v dobrý výsledek a postup na světový šampionát," uvedl debutující Kovač, který v říjnu nahradil odvolaného kouče Igora Štimace. "Island předvedl opravdový charakter a odolal našemu tlaku ve druhém poločase. Měli jsme hodně příležitostí, ale nedokázali je proměnit. Myslím, že po prvním utkání má náš tým více kvality a síly. Víme, jak proti soupeři hrát, a jsem si jistý, že budeme v Záhřebu kontrolovat hru," dodal někdejší záložník Kovač.

Zdroj
ČTK, L'Equipe

Hlavní zprávy

Nejčtenější články