Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Trenéři neberou Argentinu jako jasného favorita. Jaký vývoj odhadují Vrba či Uličný?

V Kataru jde do tuhého, ve hře o titul fotbalového mistra světa už jsou poslední čtyři týmy a po úterý už zůstanou jen tři. V prvním semifinále se střetnou Argentina s Chorvatskem. Oslovení trenéři vesměs nečekají žádnou útočnou smršť, ale přesto zajímavý fotbal, který se nejspíš rozhodne až v nastaveném čase nebo v penaltách – a Chorvatsko podle nich není rozhodně bez šance. Utkání, včetně příprav na ně, můžete sledovat v přímém přenosu už od 18:40 na ČT sport Plus a od 19:20 i na ČT sport.

Chorvat Luka Modrič
zdroj: REUTERS autor: Stuart Franklin

Bude se hrát první semifinále Chorvatsko – Argentina. Co od toho zápasu čekáte, útočný fotbal, nebo spíš čekání na chybu soupeře?

Pavel Vrba, bývalý kouč reprezentace, který trénoval i v zahraničí a v Česku vedl i Plzeň, Spartu, Ostravu a nyní Zlín: "Jsou to týmy laděné do ofenzivy, takže čekám koukatelný fotbal jako třeba v zápase Anglie – Francie."

František Cipro, hráčská i trenérská legenda Slavie, který trénoval i v zahraničí: "Čekám super fotbal, ale taktické prvky tam samozřejmě budou, protože jde o hodně a nikdo se nepustí do zběsilého útočení. Aktivnější bude Argentina, ale mně se Chorvati hrozně líbí a fandím jim."

František Komňacký, dovedl k titulu Baník Ostrava, dělal asistenta u národního týmu a trénoval také v zahraničí: "Tam už jde o hodně, není prostor pro riskování. Když se zkusím vžít do situace obou trenérů, tak si myslím, že nikdo nebude chtít bezhlavě útočit. Do prvního gólu čekám, že to bude opatrné a spoléhat spíš na rychlý protiútok, standardku nebo chybu soupeře."

Petr Uličný, trénoval mnoho tuzemských celků včetně Plzně, Ostravy i Olomouce, s níž vyhrál národní pohár: "Od Argentiny čekám útočnější fotbal, ale Chorvati jsou pro mě velkým překvapením. Ti zase budou spíš hrát tak, aby nedostali gól a budou chtít udeřit z protiútoku nebo standardní situace."

Berete Argentinu jako jasného favorita?

Vrba: "Vůbec ne. Chorvatsko dokázalo, že má hodně silné mužstvo a skvělé jedince."

Cipro: "Jako jasného favorita ji neberu, protože Chorvati mají hodně kvalitní mužstvo a už to znepříjemnili kdekomu. Argentina je sice pro většinu favoritem, ale myslím si, že to rozhodně snadné mít nebude."

Komňacký: "Jako mírného favorita ano. Je tam faktor Messi, což je rozdílový hráč, ale Chorvati si na něho dají určitě pozor, protože kdyby mu dali prostor, bylo to pro ně smrtelné."

Uličný: "Podle mě je Argentina jen mírným favoritem. Ale kamarádi fotbalisti mi říkají, že bude finále Chorvatsko – Maroko..."

Dá se říct, že bude rozhodující výkon obou hlavních osobností v týmech Messiho a Modriče?

Vrba: "Asi ano. Každý z nich je pro mužstvo důležitý trochu jinak, Modrič hlavně v předfinální fázi, Messi hlavně v té finální. Ale oba jsou klíčovými hráči a jejich výkony hodně ovlivní výsledek."

Cipro: "Klobouk dolů před nimi, hlavně před Modričem, kterému je třicet sedm. Je famózní a hraje na šampionátu ve skvělé formě. Ale výborný je a pro mě velké překvapení třeba i neznámý stoper Gvardiol, dvacetiletý fotbalista z Lipska. O toho se budou po mistrovství všichni prát. Jsem zvědavý, jestli za Argentinu nastoupí Di María, který je asi zraněný, protože když nastoupil, hrál skvěle."

Komňacký: "Chorvati mají také svého malého Messiho, který není tak útočně naladěný, je pracovitější a spíš pro rozehrávku ve středu hřiště, ale pro ně je to stejně silná osobnost, jako Messi pro Argentinu. Kolik prostoru oba dostanou, to bude pro zápas velmi důležité, takže do jisté míry to bude souboj těchto dvou velikánů tohohle mistrovství."

Uličný: "Určitě. Modrič je vynikající. Messi se mi zpočátku moc nelíbil, ale postupně šel hodně nahoru a je lepší a lepší."

Tipnete si, jak zápas dopadne, a jestli se rozhodne v základní hrací době?

Vrba: "Vím, že všichni favorizují Argentinu, ale já si myslím, že Chorvatsko může zase překvapit a dotáhnout to až do finále. Hodně bude záležet na prvním gólu a ten nejspíš padne v základní hrací době. Proto si myslím, že se prodlužovat nebude."

Cipro: "Myslím si, že zápas půjde do prodloužení a pak se uvidí."

Komňacký: "Čekám, že to bude hodně vyrovnané a možná se rozhodne zase až v penaltách."

Uličný: "Myslím si, že by to mohlo být prodloužení a pak třeba i penalty. A jak je tam pod tím velkým tlakem špatně kopou, z toho jsem úplně nepříčetný. Už proto bych byl bych radši, kdyby to někdo vyhrál v základní hrací době, ale spíš to tak nebude."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články