Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nebezpečný Ekvádor obral Nizozemsko, Valencia s Gakpem opět pálili ostrými

Nerozhodným výsledkem 1:1 skončilo utkání na Khalifa International Stadium v Dauhá mezi Nizozemskem a Ekvádorem. Obě mužstva proto nadále vévodí skupině A se shodným počtem bodů i skóre. Už v 6. minutě se druhou brankou na turnaji býskl Cody Gakpo, ale kapitán Enner Valencia dokázal krátce po změně stran odpovědět. Útočník Fenerbahce dal posledních šest gólů jihoamerického celku na mistrovství světa, v Kataru se trefil potřetí a vede tabulku střelců.

"Oranjes" neprohráli ve skupinové fázi světového šampionátu už 15 zápasů v řadě, což je třetí nejdelší série v historii, ale nutno podotknout, že tentokrát měli namále. Ekvádorci byli v Dauhá lepší, favorizovaného soupeře přestříleli 14:2 a jen pár centimetrů je dělilo od vítězného gólu. 

"Byli nám neustále v patách. Museli jsme hrát rychle a nevypořádali jsme se s tím. Měli jsme být lepší v držení míče," řekl kapitán Virgil Van Dijk.

Trenér Louis van Gaal kritizoval nedostatečnou aktivitu svého týmu. "Soupeř byl nažhavený, fyzicky zdatnější a rychlejší. Vyhrával každý souboj. Pokud chceme být mistry světa, musíme se zlepšit," prohlásil.

O prodloužení zmíněné série budou Nizozemci usilovat v úterním měření sil s domácím outsiderem z Kataru, který už nemá šanci na postup. Ve formě hrající tým kolem ostrostřelce Valencii se v souběžně hraném duelu utká se Senegalem, jenž má o bod méně. 

Jedna střela na branku stačila k remíze

Nizozemci ve druhém utkání na turnaji vystřelili mezi tyče pouze jednou, a to už v 6. minutě. Klaassen přenechal míč na hranici pokutového území Gakpovi, který pod tlakem zakončil nekompromisně k levé tyči. Ekvádor inkasoval poprvé od 30. března.

Ve 32. minutě mohl vyrovnat Valencia, jenž na hranici vápna odskočil od bránícího Dumfriese a pohotově vystřelil. Brankář Noppert ale jako pokus tygřím skokem vyrazil.

V poslední minutě první půle tečoval míč po rohu Estupiňán a brankáře "Oranjes" překonal, gól ovšem nebyl uznán. Ekvádorský obránce Vernaza se totiž aktivně zapojil do herní situace z ofsajdového postavení.

Utkání Nizozemsko - Ekvádor
zdroj: REUTERS

Přesného zásahu se tak Jihoameričané dočkali až na začátku druhého dějství. Prudkou střelu Estupiňána vyrazil Noppert pouze k nohám Valencii, který pohotově dorazil míč do sítě.

Ekvádor poté stupňoval tlak a mohl dokonat obrat v 58. minutě. Valenciovu střelu nejprve zblokoval obránce, míč se poté odrazil k Platovi, jehož rána orazítkovala břevno.

"Někdy si zasloužíte vyhrát, ale přesto se vám to nepodaří. To je fotbal. Potkali jsme opravdu dobrý tým. Občas nám chyběly zkušenosti z mistrovství světa, které má jen Enner Valencia," uvedl kouč Ekvádoru Alfaro. "Zápas se Senegalem bude ještě intenzivnější, bude to ještě větší výzva," dodal.

Otazník se ovšem vznáší nad ostrostřelcem Valenciou. V poslední minutě totiž nuceně střídal kvůli problémům s pravým kolenem, podobně jako v prvním zápase s Katarem. Na otázku o zdravotním stavu kapitána Alfaro neodpověděl.

Nizozemsko - Ekvádor 1:1 (1:0)

Branky: 6. Gakpo - 49. Valencia. Rozhodčí: Ghurbal - Džurárí, Atčialí (všichni Alž.) - Evans (video, Austr.). ŽK: Méndez (Ekv.). Diváci: 44 833.

Nizozemsko: Noppert - Timber, Van Dijk, Aké - Dumfries, Koopmeiners (80. De Roon), De Jong, Blind - Klaassen (69. Berguis) - Bergwijn (46. Depay), Gakpo (79. Weghorst). Trenér: Van Gaal.

Ekvádor: Galíndez - Porozo, Torres, Hincapié - Ángelo Preciado, Méndez, Caicedo, Estupiňán - Plata (90. Ibarra), Estrada (74. Sarmiento), Valencia (90. Rodríguez). Trenér: Alfaro.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články