Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

MS VE FOTBALE ON-LINE: Argentina slaví titul mistrů světa

Co všechno se děje v posledních dnech a hodinách před startem sportovního svátku roku 2022? Fotbalové mistrovství světa v Kataru –⁠ to je mimo jiné netradiční termín, neomezené možnosti hostitelské země, ale také velké kontroverze. V průběžném denním on-line záznamu sleduje webová redakce ČT sport vše podstatné.

On-line textový přenos

13:42

Bývalý kapitán argentinské reprezentace Javier Zanetti si nemyslí, že by Lionel Messi po ovládnutí MS v Kataru vystřídal na pomyslném trůnu nejlepšího argentinského hráče všech dob Diega Maradonu.

Pětatřicetiletý útočník Paris St. Germain dotáhl jihoamerickou zemi sedmi trefami ke třetímu zlatu v historii a prvnímu od roku 1986, kdy na šampionátu v Mexiku zazářil právě Maradona.

11:48

Didier Deschamps podle listu L'Équipe nejspíš zůstane koučem francouzské reprezentace až do příštího mistrovství světa. Tým pod jeho vedením v neděli prohrál v Kataru finále s Argentinou a po zlatu z Ruska 2018 získal stříbrné medaile.

Čtyřiapadesátiletému Deschampsovi zanedlouho skončí smlouva a po Novém roce se má sejít k jednáním s šéfem svazu Noëlem Le Graëtem, jehož podporu stále má.

11:21

Díky triumfu Argentinců si Juventus upevnil pozici klubu s nejvíce mistry světa. Se zlatými medailemi z Kataru se do Turína vrátí Ángel di María a Leandro Paredes.

Počet světových šampionů, kteří v době vítězství na MS oblékali dres slavného italského celku, tím podle magazínu Kicker stoupne na sedmadvacet. Druhý v pořadí je Bayern Mnichov s čtyřiadvaceti, následuje Inter Milán s jednadvaceti včetně letošního mistra světa Lautara Martíneze.

09:17

Novopečení šampioni přistáli v Argentině. Na letišti v Buenos Aires je kolem třetí hodiny ranní místího času přivítaly tisícové davy fanoušků. Oslavy jsou naplánované na odpoledne, kdy je v Argentině pro tuto příležitost vyhlášený státní svátek.

08:00

ÚTERÝ 20. PROSINCE

20:07

Francouzi Kingsley Coman a Aurélien Tchouaméni, kteří neproměnili penaltu v rozstřelu nedělního finále, byli na sociálních sítích terčem rasistických nadávek. Informovala o tom BBC.

K podobné situaci došlo už po finále loňského mistrovství Evropy. Po porážce v penaltovém rozstřelu s Itálií tehdy čelili rasistickým nadávkám na internetu Angličané Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka.

08:00

PONDĚLÍ 19. PROSINCE

22:11

Lionel Messi prohlásil, že po vítězství na fotbalovém mistrovství světa v Kataru chce Argentinu nadále reprezentovat. Původně plánoval opak, kvůli lásce k fotbalu a národnímu týmu ale chce za jihoamerickou zemi ještě odehrát několik zápasů jako světový šampion.

19:45

Nejlepším hráčem šampionátu v Kataru byl zvolen Lionel Messi, který Argentinu coby kapitán dovedl ke zlatým medailím. Pětatřicetiletý kanonýr dal na mistrovství světa sedm branek a v tabulce střelců obsadil druhé místo za francouzským útočníkem a klubovým spoluhráčem z Paris St. Germain Kylianem Mbappém.

18:50

Sen Lionela Messiho se v Kataru stal skutečností. Ve finále mistrovství světa totiž "jeho" Argentina udolala Francii po penaltovém rozstřelu a po 36 letech opanovala závěrečný turnaj. Po prodloužení svítilo na tabuli skóre 3:3. Sám Messi dvakrát rozvlnil síť a doplnil svou fenomenální sbírku trofejí o tu nejcennější. Obhájcům titulu nestačil k vítězství ani hattrick nejlepšího střelce šampionátu Kyliana Mbappého.

12:12

Gareth Southgate zůstane trenérem Anglie minimálně do Eura 2024 v Německu. Po zklamání a porážce s Francií v Kataru si vzal čas na rozmyšlenou, dnes vedení Anglické fotbalové asociace potvrdilo jeho setrvání ve funkci. Již loni dvaapadesátiletý kouč prodloužil smlouvu do prosince 2024.

08:00

NEDĚLE 18. PROSINCE

18:01

Po stříbru z minulého mistrovství světa v Rusku neodcestují Chorvaté s prázdnou ani z Kataru. V dramatickém utkání o třetí místo v Dauhá totiž porazili Maroko 2:1. V 7. minutě je poslal do vedení Joško Gvardiol, Ašraf Darí krátce nato vyrovnal, ale Mislav Oršič těsně před přestávkou stanovil oku lahodící střelou konečný výsledek. "Lvi z Atlasu" se proto prvním africkým týmem, který získá medaili na MS, nestali.

11:42

Prezident Paris St. Germain Násir Chelajfí vyhlíží finále mezi Francií a Argentinou, ve kterém se utkají hvězdy pařížského velkoklubu Kylian Mbappé a Lionel Messi. Devětačtyřicetiletý Katařan přeje titul výběru země galského kohouta a vyvrcholení turnaje v rodném Dauhá si chce užít, krátce po šampionátu ho ale čeká složité vyjednávání o Messiho budoucnosti v PSG.

00:00

SOBOTA 17. PROSINCE

22:28

Členové francouzských krajně pravicových skupin podle úřadů využili středečního zápasu ve fotbale pro střety s fanoušky Maroka, které hrálo proti Francii v semifinále mistrovství světa. Francouzská policie zaznamenala ve středu večer a v noci na čtvrtek střety s xenofobním zabarvením, píší média. Podle ministra vnitra Géralda Darmanina není vyloučené, že příznivci krajní pravice vyjdou do ulic i v neděli při finále s Argentinou.

13:50

Španěl Sergio Busquets ukončil po mistrovství světa reprezentační kariéru. Defenzivní záložník Barcelony, jenž byl více než dekádu pevnou součástí středové řady národního týmu, se rozloučil po 143 zápasech.

10:50

Na 14 000 policistů bude v ulicích francouzských měst dohlížet na bezpečnost v době nedělního finále. V sobotu, kdy se odehraje zápas o třetí místo mezi Chorvatskem a Marokem, má být nasazeno kolem 12 800 strážců zákona.

10:00

Jednadvacet kapitánů zvedlo od roku 1930 jako první nad hlavu trofej pro mistry světa. Pokud v nedělním finále v Kataru uspěje Francie, stane se brankář Hugo Lloris prvním mužem s páskou na paži, jemuž se to povede podruhé.

00:00

PÁTEK 16. PROSINCE

19:17

Kouč Fernando Santos skončil na lavičce portugalské fotbalové reprezentace. Národní tým vedl od roku 2014, na letošním MS s ním vypadl ve čtvrtfinále.

19:17

Nedělní finále mezi obhájcem titulu Francií a Argentinou bude pískat Polák Szymon Marciniak. Jednačtyřicetiletý Marciniak, jenž je na listině sudích FIFA od roku 2011, na světovém šampionátu debutoval před čtyřmi lety v Rusku a nyní ho čeká vrchol dosavadní kariéry. Na čarách mu budou ve finále katarského turnaje asistovat krajané Pawel Sokolnicki a Tomasz Listkiewicz.

17:36

Kádr francouzské reprezentace zasáhlo v posledních dnech v Kataru nachlazení, které postihlo nejméně tři hráče. Ve středečním vítězném semifinále s Marokem chyběl záložník Adrien Rabiot a problémy měli také obránce Dayot Upamecano a útočník Kingsley Coman, kteří zůstali jen na lavičce.

Trenér Didier Deschamps se dalšího šíření virózy v týmu před finále s Argentinou neobává. "Upamecano a Rabiot měli příznaky a na začátku týdne byli izolováni. Coman se zotavuje ze tří těžkých dnů. Máme nicméně čtyři dny do dalšího zápasu, takže by měl být v neděli k dispozici," řekl Deschamps.

09:39

Francouzské oslavy postupu do finále si vyžádaly jednu oběť. V Montpellier zahynul čtrnáctiletý chlapec poté, co jej srazil automobil. Po jeho řidiči policie pátrá.

8:00

ČTVRTEK 15. PROSINCE

21:56

Francouzští fotbalisté porazili v semifinále Maroko 2:0 a zahrají si o titul s Argentinou. Maročané se v utkání o bronz utkají s Chorvatskem.

17:28

Stovky marockých fanoušků se kvůli zrušeným letům nedostaly do Kataru na semifinále proti Francii. Marocké aerolinky ze zrušení několika slibovaných mimořádných letů viní katarskou stranu.

Národní dopravce Royal Air Maroc slíbil po historickém postupu fotbalistů do semifinále, že pro fanoušky vypraví třicet speciálních letů. Nakonec jich bylo v plánu prostřednictvím aerolinek Qatar Airways čtrnáct a směr Dauhá se ve skutečnosti vydalo jen sedm letadel.

15:13

Belgická fotbalová asociace hledá nového reprezentačního trenéra prostřednictvím inzerátu. Nástupce španělského kouče Roberta Martíneze, který skončil po vyřazení na mistrovství světa, musí být "opravdovým vítězem" a splňovat řadu dalších kritérií.

14:11

Nehoda na stadionu v Lusailu stála na mistrovství světa v Kataru život jednoho z členů pořadatelské služby. Podle vyjádření organizátorů muž na stadionu už v sobotu ošklivě spadl a v úterý zraněním na jednotce intenzivní péče nemocnice v Dauhá podlehl. V souvislosti s turnajem jde podle oficiálních údajů už o čtvrté úmrtí.

12:21

Maroko povzbuzené úspěšným vystoupením na mistrovství světa hodlá pošesté usilovat o pořadatelství světového šampionátu. Po pěti neúspěšných kandidaturách se bude severoafrická země, ucházet o MS v roce 2030.

10:27

Bývalý brazilský fotbalista Ronaldo by neměl radost v případě triumfu Argentiny na mistrovství světa. Podle dvojnásobného světového šampiona úhlavní jihoamerický rival v Kataru nehraje příliš dobře, ale do finále postoupil díky touze, srdci a hvězdnému kapitánovi Lionelu Messimu.

"Říct, že bych byl šťastný v případě vítězství Argentiny na mistrovství světa, by nebyla pravda. Byla by to lež, takže nebudu pokrytec," uvedl Ronaldo v rozhovoru pro španělský deník Marca.

10:19

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach se kvůli covidu musí vzdát cesty na vyvrcholení mistrovství světa. Osmašedesátiletý německý funkcionář, jenž v posledních desetiletích na rozhodujících duelech o zlato nechyběl, oznámil, že ze zdravotních důvodů zrušil plánovanou návštěvu finále.

7:00

STŘEDA 14. PROSINCE

22:10

Sen fotbalistů Argentiny, že po 36 letech opět přivezou z mistrovství světa domů trofej pro šampiony, žije dál. Jihoamerický tým suverénně opanoval semifinálový duel proti obhájcům stříbra z Chorvatska, které porazil 3:0, a ve finále vyzve Francii, nebo Maroko, ti se o postup střetnou ve středu. Triumf zařídil dvěma zásahy Julián Álvarez, vítězná trefa ale patřila Lionelu Messimu, jenž se prosadil z penalty.

20:19

Kapitán argentinské fotbalové reprezentace Lionel Messi vyrovnal v semifinálovém duelu proti Chorvatsku 24 let starý rekord Němce Lothara Matthäuse v počtu startů na mistrovství světa. Pokud by hvězdný útočník nastoupil po semifinále i ve finále nebo v souboji o třetí místo, stal by se s 26 zápasy samostatným rekordmanem.

18:04

Francie ve středu večer vyšle do ulic 10 000 policistů, kteří budou mít za úkol zajistit pořádek během oslav po semifinálovém zápase fotbalového mistrovství světa v Kataru mezi Francií a Marokem. Podle agentury AFP to dnes řekl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Polovina z nasazených policistů a četníků bude v Paříži a jejím okolí.

11:01

Luis Enrique po konci u španělské reprezentace chce pokračovat v kariéře na klubové úrovni. Dvaapadesátiletý kouč v rozhovoru se streamerem Ibaiem Llanosem uvedl, že je připravený na novou výzvu, pravděpodobně se ale vrátí do práce až od další sezony.

10:23

Kapitán argentinské reprezentace Lionel Messi může proti Chorvatsku vyrovnat 24 let starý rekord Němce Lothara Matthäuse v počtu startů na mistrovství světa. Pokud by hvězdný útočník nastoupil po semifinále i ve finále nebo souboji o třetí místo, stal by se s 26 zápasy samostatným rekordmanem.

7:00

ÚTERÝ 13. PROSINCE

16:33

Během fotbalového mistrovství světa v Kataru dosud hráči podstoupili 941 dopingových kontrol. Podle dnešního vyjádření FIFA byly zatím všechny výsledky analýz vzorků odebraných na šampionátu negativní.

11:32

Před středečním semifinále fotbalového mistrovství světa proti Francii vypraví marocký národní dopravce třicet speciálních letů s fanoušky. Do Kataru zamíří stroje společnosti Royal Air Maroc z Casablancy. Stovky příznivců africké země dorazily speciálními lety do dějiště po nečekaném postupu Maroka už na čtvrtfinále.

08:00

PONDĚLÍ 12. PROSINCE

10:51

Trenér Gareth Southgate nechtěl po sobotní čtvrtfinálové porážce 1:2 s Francií spekulovat o své budoucnosti u anglické reprezentace. Dopřeje si čas na rozmyšlenou. Potěšilo ho, že na třetím závěrečném turnaji po sobě předváděli jeho svěřenci vyrovnané výkony.

"Po konci každého mistrovství potřebujete čas na správné rozhodnutí. Emočně si procházíte různorodými pocity. Podobné turnaje berou ohromné množství energie. Chci se správně rozhodnout, ať už to bude jakkoli," řekl Southgate.

09:34

Oslavy historického postupu marocké reprezentace do semifinále světového šampionátu vyústily v Paříži a Bruselu po sobotním vítězství 1:0 nad Portugalskem ve střety fanoušků s policií.

V Belgii a Francii byly zadrženy desítky lidí, uvádí místní média. Francie a Maroko se střetnou v semifinále, na zápas přijede i francouzský prezident Emmanuel Macron.

08:00

NEDĚLE 11. PROSINCE

23:05

Portugalský fotbalista Pepe si ve čtvrtfinále mistrovství světa proti Maroku, které evropský tým prohrál 0:1, zlomil levou paži. Devětatřicetiletý obránce utrpěl frakturu lokte, zranění prokázalo vyšetření v nemocnici v Dauhá po utkání.

22:02

Posledním semifinalistou mistrovství je Francie. Výběr země galského kohouta vyřadil Anglii těsně 2:1 poté, co Harry Kane v závěru neproměnil pokutový kop. Francie se v boji o finále utká s Marokem.

17:57

Jízda Maroka letošním šampionátem pokračuje. Maročané vyřadili Portugalsko ve čtvrtfinále 1:0 a jsou prvním africkým týmem, který si zahraje semifinále MS.

13:11

Nejprve vypadnutí s Německem už ve skupině MS, poté ještě zlomená noha. Brankář Manuel Neuer by si jistě dovedl představit lepší závěr kalendářního roku. Šestatřicetiletý gólman Bayernu Mnichov si po absolvování operace už v sezoně nezahraje.

10:41

Během čtvrtfinále mezi Argentinou a Nizozemskem zemřel po kolapsu na tribuně renomovaný americký novinář Grant Wahl.

Bývalému žurnalistovi Sports Illustrated, televize CBS či platformy Substack, který se v roce 2011 chtěl ucházet o funkci prezidenta Mezinárodní fotbalové federace (FIFA), selhalo srdce den po 48. narozeninách.

10:27

Na své svěřence je trenér Louis van Gaal i přes vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství světa hrdý. "Oranjes" proti Argentincům stáhli dvoubrankové manko a dovedli zápas do penalt, v nichž na jihoamerického soupeře stejně jako v semifinále šampionátu v roce 2014 nestačili.

I tenkrát byl na nizozemské lavičce Van Gaal, který po pátečním duelu potvrdil konec u národního týmu.

08:00

SOBOTA 10. PROSINCE

22:57

Infarktové drama sledovali fanoušci v Lusailu. Argentinci měli vítězství na dosah už v základní hrací době, ale famózní finiš Nizozemců poslal čtvrtfinále mistrovství světa za stavu 2:2 do prodloužení.

V něm navzdory drtivé převaze Jihoameričanů gól nepadl, po penaltovém rozstřelu už se ovšem "La Albiceleste" radovali. Dalším skvělým představením se blýskl kapitán Lionel Messi, který zapsal gól a oku lahodící asistenci.

19:09

Když je ve 106. minutě poslal Neymar do vedení, vypadalo to, že fotbalisté Brazílie čtvrtfinále mistrovství světa zvládnou. Jenže opak byl pravdou.

Chorvaté dokázali ještě v prodloužení vyrovnat na 1:1 a o svém nečekaném postupu mezi čtyři nejlepší týmy šampionátu rozhodli v penaltách podobně jako se jim to povedlo v osmifinále proti Japonsku.

16:21

Portugalská fotbalová federace popřela, že by kapitán týmu Cristiano Ronaldo pohrozil odjezdem ze šampionátu. Prohlášení je reakcí na spekulace médií, podle kterých je hvězdný útočník nespokojený po osmifinálovém duelu se Švýcarskem (6:1), ve kterém odehrál jako střídající hráč jen závěrečnou čtvrthodinu. Spory popřel i sám Ronaldo.

11:37

Na letošním mistrovství světa už překonali nebo vyrovnali maxima v počtu startů jak teenageři, tak veteráni. V Kataru zatím nastoupilo 27 hráčů starších 35 let, což je o deset více než při dosud rekordním předchozím MS v Rusku. Fotbalistů mladších 20 let bylo devět stejně jako při premiérovém šampionátu v Uruguayi v roce 1930.

Informovala o tom společnost Gracenote Sports, která mimo jiné pravidelně odhaduje výsledky na olympijských hrách, mistrovstvích světa či Evropy.

11:21

Útočník Raheem Sterling se před čtvrtfinále s Francií opět připojí k anglické reprezentaci. Osmadvacetiletý fotbalista v neděli odcestoval z dějiště šampionátu do Londýna, aby byl nablízku rodině po ozbrojeném vloupání do jejich domu z konce týdne.

Dnes požádal anglickou Fotbalovou asociaci, aby se mohl vrátit do Kataru a pomoct mužstvu v závěrečné fázi turnaje. Podle oficiálního twitterového účtu národního týmu mu činovníci vyhověli a v pátek se zapojí do tréninku.

10:46

V první polovině mistrovství světa přijelo do Kataru 766 000 zahraničních fanoušků. S odvoláním na pořadatele to uvedla agentura Reuters, podle níž přitom třímilionový emirát očekával na čtyřtýdenním turnaji celkem 1,2 milionu návštěvníků z ciziny.

10:24

Argentinského útočníka Lautara Martíneze trápí na šampionátu zraněný kotník a do utkání nastupuje jen díky injekcím proti bolesti. Informoval o tom agent pětadvacetiletého hráče Alejandro Camacho.

"Cítí velkou bolest v kotníku. Jakmile se jí zbaví, bude po hřišti zase létat. Lautaro je špičkový fotbalista," prohlásil Camacho.

08:00

ČTVRTEK 8. PROSINCE

18:36

Trenér německé reprezentace Hansi Flick zůstane ve funkci i po neúspěchu na mistrovství světa, kde jeho svěřenci vypadli v základní skupině.

Vedení národního svazu po analýze vystoupení týmu v Kataru rozhodlo, že kouč bude pokračovat až do domácího mistrovství Evropy v roce 2024, do kterého má smlouvu.

18:20

Mezinárodní fotbalová federace FIFA potrestala Chorvatsko a Srbsko za politická prohlášení. Chorvati zaplatí 50 tisíc švýcarských franků (asi 1,2 milionu korun), Srbové 20 tisíc švýcarských franků (490 tisíc korun).

Chorvatští fanoušci při zápase skupiny F proti Kanadě uráželi verbálně i transparentem soupeřova brankáře Milana Borjana, jehož rodiče byli etničtí Srbové žijící v Chorvatsku. Odtud v roce 1995 uprchli před válkou.

Srbští fotbalisté před utkáním skupiny G s Brazílií v šatně vyvěsili mapu své země i s bývalou provincií Kosovem a heslem "Bez kapitulace". Fotbalová asociace Kosova, které je nezávislým státem téměř patnáct let, kvůli tomu podala formální stížnost k FIFA.

13:10

V osmifinále letošního mistrovství světa ve fotbale padlo nejvíce branek od jeho znovuzavedení v roce 1986. V úvodních osmi zápasech vyřazovací fáze turnaje v Kataru zaznamenali střelci 28 gólů, což je o dva více než před 36 lety.

12:49

Kapitán belgické fotbalové reprezentace Eden Hazard v 31 letech ukončil reprezentační kariéru. Rozhodnutí, o kterém informoval na Instagramu, učinil ofenzivní záložník či křídelník Realu Madrid krátce poté, co s národním týmem na mistrovství světa v Kataru nečekaně vypadl už ve skupině.

12:29

Španělský kouč Luis Enrique nechtěl po překvapivém vypadnutí v osmifinále fotbalového mistrovství světa s Marokem předjímat, zda to byl jeho poslední zápas na lavičce národního týmu. Dvaapadesátiletý trenér svým hráčům nic nevyčítal a odpovědnost za neúspěch vzal na sebe.

11:26

Trenér Fernando Santos po vítězství 6:1 nad Švýcarskem v osmifinále mistrovství světa odmítl, že by měl problém s hvězdným kapitánem Cristianem Ronaldem, kterého překvapivě poslal do hry až v 73. minutě. Kouč nechal sedmatřicetiletého kanonýra na lavičce z taktických důvodů a tento tah mu vyšel dokonale – jeho náhradník Goncalo Ramos se v Dauhá blýskl hattrickem.

11:18

Předseda mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino je z dosavadního průběhu mistrovství světa v Kataru nadšený. Ocenil nejen sportovní úroveň, ale také průměrnou návštěvnost přes 51 tisíc lidí na utkání.

"Viděl jsem všechny zápasy a musím jasně říct, že za sebou máme nejlepší skupinovou fázi v historii. Hrálo se na nádherných stadionech a zápasy měly velmi, opravdu velmi vysokou kvalitu," uvedl předseda FIFA.

10:59

Cristiano Ronaldo popřel, že se domluvil na angažmá v Saúdské Arábii. O dohodě pětinásobného držitele Zlatého míče s celkem an-Nasr informoval nedávno deník Marca.

8:00

STŘEDA 7. PROSINCE

21:59

Jednadvacetiletý portugalský útočník Goncalo Ramos v osmifinále mistrovství světa vstřelil Švýcarsku hattrick a výrazně přispěl k jednoznačnému vítězství 6:1. Svěřenci Fernanda Santose s lehkostí postoupili a v sobotu si zahrají ve čtvrtfinále s Marokem.

19:21

Brazilský fotbalista Gabriel Jesus, který kvůli zranění kolena odcestoval z dějiště mistrovství světa v Kataru, podstoupil operaci. „Gabby nyní zahájí rehabilitaci. Všichni v klubu při něm stojíme a budeme tvrdě pracovat na tom, aby se co nejdříve vrátil na hřiště,“ uvedl Arsenal, který neupřesnil odhadovanou dobu hráčovy absence.

19:12

Fotbalisté Španělska opět nezvládli penaltový rozstřel, v němž tentokrát kraloval marocký brankář Bono. V základní hrací době skončilo utkání 0:0. Rozhodující pokutový kop proměnil Ašraf Hakimi, který dal v Kataru vzpomenout na Antonína Panenku, a poslal Maroko do čtvrtfinále.

19:08

Po prodělané infekci dýchacích cest se zdravotní stav fotbalové legendy Pelého zlepšil. Oznámili to v prohlášení lékaři z nemocnice Alberta Einsteina v Sao Paulu, kde je dvaaosmdesátiletý Brazilec hospitalizován od minulého úterý.

17:07

Argentinský ofenzivní záložník Ángel Di María trénoval s týmem a mohl by nastoupit proti Nizozemsku v pátečním čtvrtfinále mistrovství světa. Čtyřiatřicetiletý křídelník Juventusu Turín kvůli zranění stehna vynechal sobotní vítězné osmifinále s Austrálií (2:1).

09:30

Australský záložník Cameron Devlin v Kataru neodehrál ani minutu, přesto z MS odjel s cenným suvenýrem. Po sobotní osmifinálové prohře 1:2 s Argentinou si s ním vyměnil dres Lionel Messi.

Sedminásobný držitel Zlatého míče proti Austrálii odehrál jubilejní 1000. zápas v profesionální kariéře a k výhře přispěl jednou brankou. "Šel jsem na hřiště utěšit kluky a potřásl jsem si s Messim rukou," uvedl Devlin.

"Chtěl jsem nejdřív dát šanci klukům, co hráli, ale nikdo nic neříkal, tak jsem zkusil štěstí. A on mi odpověděl: Potkáme se uvnitř," přidal záložník skotského celku Heart of Midlothian.

"Rozhodně neměl tušení, kdo jsem, takže mě zaskočilo, že si vzal můj dres. Zjevně je to slušný a pokorný člověk. Asi si ho doma nevyvěsí, nejspíš ho nechal v šatně na zemi, ale to mi nevadí. Hlavní je, že jeho dres mám já," dodal Devlin.

7:00

ÚTERÝ 6. PROSINCE

22:57

Technický ředitel Oliver Bierhoff skončil po 18 letech u německé reprezentace, ačkoli měl smlouvu až do domácího evropského šampionátu v roce 2024. Jeho rezignace je reakcí na nečekané vyřazení Němců v základní skupině mistrovství světa v Kataru. Zprávu o ukončení spolupráce oznámil německý svaz.

21:55

Soupeřem Chorvatska bude v pátečním čtvrtfinále mistrovství světa Brazílie, která deklasovala Jižní Koreu 4:1. V sestavě "Kanárků" nescházel uzdravený Neymar, jenž nejprve v 7. minutě sledoval, jak Vinícius Júnior vstřelil první gól, a v 11. minutě zdvojnásobil náskok favoritů z pokutového kopu. Před přestávkou navíc skórovali ještě Richarlison s Lucasem Paquetou. Ve druhé půli už jen zkorigoval Pak Sung-ho.

19:10

Penaltový rozstřel osmifinále mistrovství světa mezi Japonskem a Chorvatskem vytvořil nového hrdinu. Brankář Dominik Livakovič chytil hned tři pokutové kopy asijského celku a úřadující vicemistři postoupili mezi nejlepších osm týmů šampionátu. Po základní hrací době i prodloužení skončilo střetnutí 1:1.

18:30

Disciplinární komise FIFA zamítla protest Francie proti neuznanému gólu Tunisku v závěrečném utkání skupiny D na mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Středeční duel skončil překvapivou porážkou úřadujících šampionů 0:1 poté, co rozhodčí Matthew Conger odvolal vyrovnávací branku Antoinea Griezmanna z osmé minuty nastavení po zásahu VAR a navíc až po závěrečném hvizdu.

16:41

Mezinárodní fotbalová asociace FIFA zahájila disciplinární řízení se čtyřmi uruguayskými hráči, kteří se po pátečním závěrečném utkání skupiny H proti Ghaně sesypali na německého rozhodčího Daniela Sieberta. Kvůli tomu hrozí Edinsonu Cavanimu, Josému María Giménezovi, Diegu Godínovi a Fernandu Muslerovi stejně jako uruguayskému svazu trest. Vyšetřováni jsou také Srbové kvůli zápasu se Švýcarskem.

14:10

Dvojnásobný nejlepší fotbalista světa Robert Lewandowski dostal krátce po vyřazení polské reprezentace v osmifinále nepříznivou zprávu ze Španělska. Odvolací komise národního svazu nevyhověla odvolání Barcelony proti třízápasovému distanci, který dostal čtyřiatřicetiletý útočník před začátkem šampionátu v Kataru.

10:29

Končící trenér fotbalistů Mexika Gerardo "Tata" Martino se dočkal nepřívětivého přijetí od fanoušků při návratu z mistrovství světa, jež pro Středoameričany skončilo už v základní skupině. Argentinský kouč si musel po příletu do Mexika společně se skupinou hráčů z domácí ligy vyslechnout výčitky a urážky.

O chaotickém přivítání Martina a části jeho svěřenců informoval například argentinský list La Nación, jenž z něj zveřejnil video. Na něm jsou slyšet výkřiky fanoušků "Přišel jsi nás okrást", "Ukaž obličej" či "To je kvůli tomu, že jsi nevzal Chicharita". Velká část fanoušků nemohla Martinovi odpustit, že na MS nenominoval historicky nejlepšího střelce mexické reprezentace Javiera "Chicharita" Hernándeze.

7:00

PONDĚLÍ 5. PROSINCE

23:47

Anglický záložník Raheem Sterling odletěl z Kataru do Londýna. Podle britského tisku se vydal za rodinou, protože do jejich domu vnikli ozbrojení muži. Sterlingova partnerka s dětmi byla v té době doma. Po výhře nad Senegalem čeká Anglii čtvrtfinále v sobotu.

21:53

Favorité zatím v play-off mistrovství světa postupují. Nejinak tomu bylo i na Al Bayt Stadium v Chúru, kde Anglie udělila lekci Senegalu.

Pod vítězství 3:0 se brankami podepsali Jordan Henderson, kapitán Harry Kane a Bukayo Saka. Svěřence trenéra Garetha Southgatea proto v sobotu čeká čtvrtfinále s Francií, která po galapředstavení Kyliana Mbappého nezaváhala s Polskem.

17:59

Po sobotních postupech Nizozemců a Argentinců potvrdili roli favoritů také obhájci titulu z Francie. V osmifinále porazili sympaticky hrající Polsko 3:1.

Dvěma brankami a přihrávkou se opět blýskl Kylian Mbappé. Jednou se trefil i Olivier Giroud, čímž se osamostatnil od Thierryho Henryho a je nejlepším střelcem historie reprezentace ze země galského kohouta. Konečný výsledek stanovil v nastaveném čase Robert Lewandowski z pokutového kopu.

14:16

Zpráva, na kterou fanoušci "Kanárků" toužebně čekali. Brazilský útočník Neymar je po zranění kotníku z úvodu fotbalového MS připraven nastoupit v pondělním osmifinále proti Koreji. Uvedl to kouč Tite.

14:15

NEDĚLE 4. PROSINCE

21:58

Soupeřem Nizozemska bude v pátečním čtvrtfinále Argentina. Favorizovaní "Albiceleste" totiž v osmifinále zdolali Austrálii 2:1. V jubilejním 1000. utkání v profesionální kariéře je poslal do vedení kapitán Lionel Messi, na jehož trefu z první půle navázal krátce po změně stran Julián Álvarez. "Socceroos" sice snížili vlastním gólem Enza Fernándeze, ale více už nestihli.

17:55

Souboj dosud neporažených týmů zahájil play-off mistrovství světa a lépe vyzněl pro Nizozemsko, které zdolalo USA 3:1. Gólem a dvěma asistencemi zazářil obránce "Oranjes" Denzel Dumfries. Svěřenci trenéra Louise van Gaala se v pátek utkají o postup do semifinále s Argentinou.

14:34

Brazilským fotbalistům už na mistrovství světa nepomůžou útočník Gabriel Jesus ani obránce Alex Telles. Oba si v pátečním zápase s Kamerunem na závěr skupinové fáze poranili koleno a lékaři po vyšetření magnetickou rezonancí jejich další start vyloučili. V pondělí pětinásobní šampioni nastoupí v osmifinále proti Koreji.

10:52

Po vyřazení z mistrovství světa po skupinové fázi zůstane Dragan Stojkovič trenérem srbských fotbalistů. Tým sedmapadesátiletého někdejšího slavného záložníka v Kataru získal ze tří zápasů jediný bod po remíze s Kamerunem a skončil poslední ve skupině G. "Od turnaje jsme si samozřejmě slibovali více, ale měli jsme spoustu zraněných klíčových hráčů a bylo těžké se s tím vyrovnat. Nemůžete hrát úspěšné mistrovství světa, když vaši lídři nejsou fit," řekl Stojkovič po závěrečné porážce 2:3 se Švýcary.

10:48

SOBOTA 3. PROSINCE

22:14

Posledními osmfinalisty jsou Brazilci, kteří ale v posledním zápase ve skupině podlehli Kamerunu 0:1, a Švýcaři, kteří porazili v zápase o všechno Srbsko 3:2.

18:08

Infarktové drama se šťastným koncem pro Jižní Koreu sledovali fanoušci na Education City Stadium v Al Rajánu. Střídající Hwang Hi-čchan jí gólem v první minutě nastaveného času zajistil vítězství nad Portugalskem 2:1 a zároveň postup do osmifinále mistrovství světa.

18:08

Až ve třetím utkání na šampionátu dokázali Uruguayci vstřelit gól, ale ani výhra 2:0 nad Ghanou jim na postup do osmifinále nestačila. Jihoameričané totiž v konečné tabulce skupiny H získali stejně bodů jako Jižní Korea, dosáhli i na stejné skóre, ale kvůli menšímu počtu vstřelených branek jim postup na úkor asijského celku těsně unikl. O to víc Uruguayce mrzí hodně sporný, neodpískaný zákrok v pokutovém území na Darwina Núňeze. Na turnaji končí i Ghana.

17:56

Diskutabilní gól fotbalistů Japonska ve čtvrtečním utkání se Španělskem, díky němuž zvítězili 2:1 a zajistili si osmifinále na úkor Německa, byl regulérní. Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) na Twitteru zveřejnila záběry, na základě nichž rozhodčí branku správně uznali, jelikož míč celým objemem neopustil hrací plochu.

11:46

Němci zažívají hořký konec na mistrovství světa, ale vedení reprezentace chce u týmu zůstat. Trenér Hansi Flick i sportovní manažer Oliver Bierhoff jsou odhodlaní pokračovat. Oba mají smlouvu do Eura 2024, podle předsedy německého svazu Bernda Neuendorfa ale není nic jisté. Před definitivním rozhodnutím je podle něho potřeba katarské vystoupení důkladně zanalyzovat.

11:00

Na první pohled to vypadalo, že míč překročil čáru a gól by platit neměl. VAR však ukázal svou preciznost, rozhodovaly centimetry, ne-li milimetry. Vítězný japonský gól byl uznán, Španělsko prohrálo, Němci jedou ze šampionátu domů. Trenér Hadžime Morijasu má po historickém triumfu ve skupině smělé cíle, chce dokráčet minimálně do čtvrtfinále.

10:08

Trojnásobný mistr světa Pelé uvedl, že je v nemocnici na pravidelné měsíční návštěvě. Legendární fotbalista, jenž se dlouhodobě léčí s rakovinou, pobývá od úterý na klinice v Sao Paulu. Na Instagramu Pelé poděkoval za přání, aby se mu vedlo lépe. Podle brazilské verze ESPN trápily slavného kanonýra před hospitalizací otoky.

09:38

Thomas Müller zvažuje svou budoucnost u reprezentace. Třiatřicetiletý hráč Bayernu Mnichov si za národní tým připsal 121 startů a 44 gólů. Letos startoval už na čtvrtém MS, přičemž v roce 2014 s mužstvem vybojoval zlato. "Pokud jsem odehrál poslední utkání za Německo, bylo to ohromné potěšení. Děkuju mnohokrát. Do každého zápasu jsem dal srdce. Někdy to byly slzy radosti, někdy bolest ve tváři. Dělal jsem to ale s láskou," uvedl Müller.

V dalších rozhovorech svá slova zmírnil. "Nechal jsem za sebe mluvit emoce a popsal jsem, co se uvnitř mě odehrávalo. Pokud jde o mou budoucnost, dám si potřebný čas na rozmyšlenou," prohlásil dvojnásobný vítěz Ligy mistrů.

09:36

Pověst německé reprezentace utrpěla velkou ránu. "Fotbalový svět se před námi třásl. Byli jsme vychvalováni jako 'turnajový tým'. Nyní je ale z Německa fotbalový trpaslík," podotkl Bild. Německá média nešetří kritikou.

00:00

PÁTEK 2. PROSINCE

22:02

Němečtí fotbalisté porazili Kostariku 4:2, ale na postup to nestačilo, protože v souběžně hraném utkání Japonci zdolali Španělsko 2:1. Skóre v Chúru otevřel v 10. minutě Serge Gnabry. Po změně stran Yeltsin Tejeda a Juan Pablo Vargas zápas otočili. Náhradníci strhli vedení znovu na německou stranu, dva góly dal Kai Havertz a čtvrtý přidal Niclas Füllkrug.

22:00

Japonští fotbalisté zdolali po obratu 2:1 Španělsko a se šesti body překvapivě vyhráli skupinu E. V osmifinále se utkají v pondělí s Chorvatskem. Dál jdou ze druhého místa díky lepšímu skóre i Španělé, které čeká v úterý Maroko.

18:48

První reakce na belgický neúspěch. Trenér Roberto Martínez po vyřazení oznámil rezignaci. Španěl vedl tým od roku 2016.

18:47

Belgie se světovým šampionátem protrápila až ke smutnému konci v základní skupině. V závěrečném duelu skupinové fáze proti Chorvatsku potřebovali “Rudí ďáblové” zvítězit, nedokázali však vstřelit branku a s balkánským soupeřem si rozdělili body po výsledku 0:0. Zatímco Belgičané na šampionátu končí,  Chorvaté postupují z druhého místa za překvapivým vítězem skupiny F Marokem.

18:47

Maroko porazilo Kanadu 2:1 a postupuje z prvního místa skupiny F do osmifinále. Ve 4. minutě využil zaváhání kanadské obrany Hakím Ziyech. Ve 23. minutě přesně střílel Júsuf En-Nesjrí. V závěru prvního poločasu si Najíf Adžuird srazil balon do vlastní sítě, ale srovnat už Kanaďané nedokázali. Maročané postoupili ze skupiny poprvé do roku 1986. Kanaďané nebodovali ani při své druhé účasti na MS a prohráli všech šest dosavadních duelů.

17:39

Mexický boxer Saúl Álvarez se omluvil Lionelu Messimu za to, že mu kvůli kopnutí do mexického dresu po utkání v Kataru vyhrožoval. "Nechal jsem se unést vášní a láskou, kterou cítím ke své vlasti a to, co jsem řekl, bylo mimo. Proto se omlouvám Messimu i Argentincům," napsal několikanásobný mistr světa ve čtyřech různých váhových kategoriích na twitteru.

15:05

Francouzská federace se obrátila na FIFA s oficiálním protestem proti posuzování středečního zápasu Francie s Tuniskem. Utkání skončilo překvapivou porážkou úřadujících šampionů 0:1 poté, co rozhodčí Matthew Conger odvolal vyrovnávací branku Antoinea Griezmanna z osmé minuty nastavení po zásahu VARu a navíc až po závěrečném hvizdu.

14:57

Šéf rozhodčích Mezinárodní fotbalové federace FIFA Pierluigi Collina si pochvaluje nastolený trend delšího nastaveného času na mistrovství světa v Kataru. Podle bývalého elitního sudího se průměrně prodloužila čistá hrací doba v utkáních ze zhruba 50 minut na 59 minut.

11:13

Kouč dánské reprezentace Kasper Hjulmand má i přes vyřazení v základní skupině důvěru domácího svazu. Podle sportovního ředitele Petera Möllera rozhodně není ukončení spolupráce na pořadu dne a svaz by dokonce s koučem, který má platnou smlouvu do Eura 2024, chtěl dojednat její prodloužení.

11:10

Trenér Gerardo "Tata" Martino oznámil, že skončí u mexické reprezentace. Argentinský kouč po vítězství 2:1 nad Saúdskou Arábií, která jeho týmu těsně nestačila k postupu do osmifinále, cítil obrovskou frustraci a smutek. Za neúspěch na turnaji v Kataru přijal plnou odpovědnost.

08:00

ČTVRTEK 1. PROSINCE

22:17

Mexiko v posledním zápase ve skupině konečně zabralo. Přehrálo Saúdskou Arábii, která prakticky neměla šanci a až v nastaveném čase snížila na konečných 1:2. Jenže Mexičané potřebovali dát ještě jeden gól, což už se jim ale přes množství šancí nepodařilo, a tak jejich putování šampionátem končí.

22:16

Fotbalisté Argentiny porazili po suverénním výkonu Polsko 2:0 a ovládli skupinu C. Naděje evropského celku opět držel brankář Wojciech Szczesny, který ve 39. minutě chytil penaltu Lionelu Messimu, ale ve druhé půli už kapituloval. Skóre otevřel Alexis Mac Allister a pojistku přidal Julián Álvarez. Vzhledem k vítězství Mexika nad Saúdskou Arábií 2:1 ovšem tým kolem kapitána Roberta Lewandowského postupuje také.

18:32

Postarali se o velké překvapení, když dokázali porazit už jistého postupujícího Francii. Fotbalistům Tuniska ovšem triumf 1:0 proti favoritovi, který nastoupil v silně obměněné sestavě, na jistotu play-off nakonec nestačil, jelikož v druhém utkání skupiny D porazila Austrálie nečekaně Dánsko. "Les bleus", kterým vzal v nastavení vyrovnání VAR, jdou do osmifinále i přes prohru z prvního místa díky lepšímu skóre.

18:32

Semifinalisté loňského Eura z Dánska se s účinkováním na mistrovství světa loučí. V rozhodujícím utkání o postup totiž prohráli s Austrálií 1:0 gólem, který v 60. minutě vstřelil po individuální akci Mathew Leckie. "Socceroos" proto v tabulce skončili druzí za Francií a play-off šampionátu je nemine poprvé od roku 2006. Favorizovaní Seveřané v čele s Christianem Eriksenem získali v Kataru jen bod a ve skupině D obsadili poslední místo.
Zdroj:

16:16

Trenér Carlos Queiroz podle očekávání nebude po konci na mistrovství světa pokračovat u fotbalistů Íránu. Devětašedesátiletý Portugalec se den po porážce 0:1 se Spojenými státy rozloučil vzkazem na sociálních sítích. "Jsem na všechny hráče hrdý, byli úžasní na hřišti i mimo něj. Bylo mi ctí být součástí takové fotbalové rodiny," uvedl zkušený kouč, který měl smlouvu do konce MS.

12:51

Aktivistky z ruské punkové hudební skupiny Pussy Riot během úterního utkání fotbalového mistrovství světa Írán - USA demonstrovaly za práva íránských žen. Na tribuně stadionu Sumáma v Dauhá si oblékly trička s nápisem "Ženy. Život. Svoboda."

10:53

Kapitán velšské fotbalové reprezentace Gareth Bale po porážce 0:3 s Anglií prohlásil, že má nadále chuť hrát za národní tým. Hvězdný útočník, který ostrovní derby kvůli svalovému zranění nedohrál, už vyhlíží další kvalifikační cyklus na mistrovství Evropy 2024.

10:38

Zranění amerického útočníka Christiana Pulisice, který nedohrál úterní utkání mistrovství světa s Íránem, není vážné. O sobotní osmifinále s Nizozemskem by fotbalista Chelsea přijít neměl.

00:00

STŘEDA 30. 11.

22:07

Fotbalisté USA díky aktivnímu prvnímu poločasu a neprodyšné obraně porazili v napínavém utkání Írán 1:0 a postoupili do osmifinále.

Z pěti střel na bránu propadla za záda íránského gólmana jediná, ve 38. minutě zpracoval výborný centr hlavičkou Sergino Dest a Christian Pulisic poslal míč do sítě

21:57

Očekávané ostrovní derby mezi Walesem a Anglií se změnilo v jednoznačnou záležitost ve prospěch favorizovaného Albionu. Svěřenci trenéra Garetha Southgatea totiž vyhráli 3:0 a postoupili do osmifinále z prvního místa ve skupině B, Velšané se naopak s turnajem loučí.

Po nezáživné první půli otevřel skóre z přímého kopu Marcus Rashford, krátce nato zdvojnásobil náskok Phil Foden a konečný výsledek stanovil dalším zásahem Rashford.

18:51

Kapitán mexických fotbalistů Andrés Guardado se zastal Lionela Messiho, kterému kvůli odkopnutí mexického dresu po vzájemném utkání vyhrožoval boxerský šampion Saúl "Canelo" Álvarez.

Několikanásobný mistr světa ve čtyřech různých váhových kategoriích se do Messiho opřel poté, co se na sociálních sítích objevila videa, na nichž argentinská hvězda v šatně kopačkou nechtěně odstrčila mexický dres ležící na zemi.

17:54

Bez překvapení. Nizozemští fotbalisté ve svém závěrečném duelu ve skupině A porazili katarského outsidera 2:0. Potřetí na turnaji se trefil Cody Gakpo, po přestávce druhou branku Oranjes přidal jeho spoluhráč Frenkie de Jong. Nizozemsko získalo sedm bodů a postupuje do play-off před Senegalem z prvního místa.

17:11

Zraněný útočník Neymar podle očekávání přijde kvůli zranění kotníku i o poslední zápas fotbalistů Brazílie ve skupině G. Informovala o tom agentura AP s odkazem na reprezentačního lékaře Rodriga Lasmara. "Kanárci", kteří si s předstihem zajistili účast v osmifinále, se v pátek utkají s Kamerunem.

16:24

Kamerunský brankář André Onana po vyřazení z reprezentace odletěl z Kataru. Informovala o tom agentura AP.

Šestadvacetiletý Onana nečekaně nenastoupil do pondělního utkání se Srbskem (3:3). Podle médií se gólman Interu Milán pohádal s trenérem Rigobertem Songem kvůli stylu chytání.

14:11

FIFA zahájila disciplinární řízení s chorvatským svazem kvůli chování části fanoušků v utkání s Kanadou. Brankář severoamerického týmu Milan Borjan, jehož rodiče pocházejí ze Srbska, byl opakovaně terčem urážek a pískotu příznivců obhájců stříbra. FIFA oznámila, že zahájila vyšetřování kvůli porušení pravidel o diskriminaci a bezpečnosti.

14:10

Start Karima Benzemy po zranění stehenního svalu však není podle reprezentačního trenéra Didiera Deschampse na pořadu dne. Podle informací španělských médií by se sice měl držitel Zlatého míče už ve čtvrtek vrátit k tréninku, francouzská agentura AFP ale informovala, že dnes zahájil týdenní dovolenou na ostrově Réunion.

09:42

Francouzský útočník Karim Benzema možná po zranění stehenního svalu přece jen stihne start na fotbalovém mistrovství světa. Podle informací španělských médií by se měl držitel Zlatého míče už ve čtvrtek vrátit k tréninku a teoreticky by se poté mohl zapojit do turnaje. Šampionát v Kataru pokračuje do 18. prosince a obhájci titulu už mají jistý postup ze skupiny do vyřazovacích bojů.

08:00

ÚTERÝ 29. LISTOPADU

19:00

Bez zraněného kapitána Neymara, ale přesto vítězně. Brazilci v nepříliš pohledném utkání zdolali Švýcarsko 1:0. Ovšem účel světí prostředky, a tak si zajistili postup ze skupiny G na mistrovství světa. "Kanárkům" zajistil tři body ve druhé půli povedeným volejem sváteční střelec Casemiro.

18:17

V brance kamerunských fotbalistů v utkání se Srbskem (3:3) překvapivě chyběl brankář André Onana. Trenér Rigobert Song absenci jedničky vysvětlil tím, že gólman Interu Milán požádal o vyřazení z nominace na druhý zápas skupiny G. Podle médií za vším stojí Onanova hádka se Songem kvůli stylu chytání. "Jsme na velkém turnaji a mým úkolem je upřednostnit tým před individualitami. André chtěl vyškrtnout z nominace, což jsme mu umožnili. Je jedním z nejlepších brankářů v Evropě. Není to o jeho výkonech, ale musím chránit tým. Disciplinární pravidla platí pro všechny," řekl Song

16:35

Velká přestřelka a velké drama přinesl zápas mezi Jižní Koreou a Ghanou. V utkání skupiny H vedl africký celek 2:0, ale ve druhém poločase se asijský soupeř vzepřel osudu. Jihokrejci získali převahu, hnali se před branku Ghany a dvěma góly rychle za sebou vyrovnali na 2:2. jenže poslední slovo měl Kudus z Ghany, který zajistl svému celku výhru 3:2, kterou už v závěru jeho tým uhájil.

14:00

Dramatické střetnutí plné šancí a gólových střel na obou stranách bylo k vidění v duelu Kamerunu se Srbskem. Do vedení se v první půli dostal africký celek, jenže Srbové následně třemi góly vývoj utkání otočili a zdálo se, že míří za pohodlným vítězstvím. Jenže chyba lávky, Kamerun díky dvěma slepeným brankám vyrovnal a oba celky si tak nakonec rozdělily body za remízu 3:3. Oba týmy alespoň přerušily sérii proher na světových šampionátech, která v případě Srbska trvala tři zápasy a v podání Kamerunu čítala dokonce osm utkání.

13:59

PONDĚLÍ 28. LISTOPADU

22:04

Fotbalisté Německa nevyhráli ani druhý zápas na mistrovství světa v Kataru. Po úvodní prohře s Japonskem remizovali se Španělskem 1:1.

22:03

Chorvaté ve svém druhém utkání skupiny F po obratu porazili Kanadu hladce 4:1 a přiblížili se k postupu do osmifinále. Chorvatsko po úvodní bezbrankové remíze s Marokem o skóre vede tabulku skupiny a v závěrečném zápase s Belgií mu stačí k postupu remíza.

16:28

Fotbalisté Saúdské Arábie se budou muset ve zbývajících zápasech obejít bez zraněného kapitána Salmána Faradže. Třiatřicetiletý záložník, jenž nedohrál vítězný duel s Argentinou, nebude podle lékařů v nejbližší době připraven nastoupit a trenér Hervé Renard už s ním na turnaji nepočítá.

15:57

Fotbalisté Belgie v druhém utkání podlehli Maroku 0:2 a ve skupině F nenavázali na vítězství nad Kanadou. Africký tým poprvé v Kataru zvítězil.

15:55

Íránská fotbalová federace a trenér národního týmu Carlos Queiroz zkritizovali bývalého německého útočníka a kouče Jürgena Klinsmanna za jeho výroky o íránských hráčích a požadují jeho rezignaci na funkci v technické skupině FIFA. Klinsmann v televizi uvedl, že Íránci využívají špinavou taktiku, neboť je to součástí jejich kultury.

13:48

Fotbalisté Kostariky porazili Japonsko 1:0 a po nepovedeném startu oživili naději na postup do osmifinále. Zápas v Rajjánu rozhodl devět minut před koncem Keysher Fuller a byla to vůbec první střela na branku, kterou středoamerický tým na šampionátu vypálil.

11:58

Obránce portugalské fotbalové reprezentace Danilo Pereira si na tréninku zlomil tři žebra a jeho další účast na turnaji je nepravděpodobná. Podle portugalských médií je vyloučen jeho start ve zbylých dvou zápasech skupinové fáze a i v případě postupu exmistrů Evropy do play-off je spíše nejisté, že by ještě nastoupil.

11:13

Kapitán argentinských fotbalistů Lionel Messi věří, že se jeho tým výhrou 2:0 nad Mexikem nakonec odrazí k úspěchu. Jihoameričané se po senzační porážce se Saúdskou Arábií dlouho nemohli prosadit ani v sobotu, trápení ukončil až právě hvězdný útočník svou druhou brankou na šampionátu.

8:00

NEDĚLE 27. LISTOPADU

19:13

Francouzi vyhráli nad Dánskem 2:1 a jako první si zajistili s předstihem účast v osmifinále. Obhájcům titulu vystřílel druhé vítězství dvěma góly Kylian Mbappé. Na jeho první branku dokázal za sedm minut odpovědět Andreas Christensen, podruhé už Dánové nevyrovnali.

17:20

FIFA zahájila disciplinární řízení se Srbskem kvůli kontroverzní vlajce s motivem Kosova, kterou měl tým v kabině před čtvrtečním zápasem mistrovství světa proti Brazílii. Na vlajku, kterou měli také někteří srbští fanoušci na tribuně, si předtím stěžovaly olympijský výbor a fotbalová federace Kosova.

17:01

Polsko porazilo v druhém kole skupinové fáze mistrovství světa 2:0 Saúdskou Arábii a připsalo si první vítězství na turnaji v KataruNa stadionu Education City v Dauhá otevřel skóre ve 39. minutě záložník Piotr Zieliňski. V 82. minutě přidal další trefu a svůj premiérový zásah na MS hvězdný útočník Robert Lewandowski.

14:19

Olympijský výbor a fotbalová federace Kosova podaly stížnost proti kontroverzní vlajce, kterou na mistrovství světa měli srbští fanoušci. Obě organizace požadují také trest pro Srbskou fotbalovou federaci, neboť se stejná vlajka objevila v kabině fotbalistů během jejich čtvrtečního utkání na šampionátu proti Brazílii.

13:23

Fotbalisté Austrálie udolali Tunisko 1:0 a po úvodní porážce s Francií oživili šance na postup do vyřazovací fáze. Zápas skupiny D na stadionu ve Vakře rozhodl ve 23. minutě povedenou hlavičkou Mitchell Duke.

12:17

Navzdory pohmožděnému kolenu z úvodního duelu proti domácímu Kataru pomohl Enner Valencia fotbalistům Ekvádoru gólem k remíze s Nizozemskem 1:1. Třiatřicetiletý útočník istanbulského Fenerbahce dal posledních šest gólů Ekvádoru na MS, čímž vyrovnal rekord, a se třemi zásahy je nejlepším střelcem probíhajícího turnaje.

11:17

Louis van Gaal přiznal, že Ekvádor hrál ve vzájemném utkání skupiny A výrazně lépe. Pozitivem zápasu byl pro kouče nizozemských fotbalistů bod za remízu 1:1. Van Gaal si myslí, že se Oranjes musí zlepšit, pokud chtějí turnaj premiérově ovládnout.

11:08

Trenér fotbalistů Anglie Gareth Southgate chápal pískot fanoušků směrem k jeho týmu v závěru pátečního bezbrankového duelu s USA. Nedopustí ale, aby to ovlivnilo jeho postoj vůči mužstvu. Je si jistý, že výkon Albionu se setká s kritikou.

7:00

SOBOTA 26. LISTOPADU

22:00

Anglie remizovala bez branek se Spojenými státy. Albion ve skupině B nenavázal na úvodní přesvědčivé vítězství 6:2 nad Íránem a nevyužil možnost si s předstihem zajistit postup do osmifinále.

19:07

Po remíze Nizozemska s Ekvádorem už je jisté, že Katar do osmifinále MS nepostoupí. Po JAR v roce 2010 jsou druhým hostitelským týmem, který skončí ve skupině.

16:30

Britská nezisková organizace Colour Blind Awareness (CBA), která podporuje a hájí zájmy barvoslepých lidí, zkritizovala volbu dresů při utkání fotbalového mistrovství světa mezi Švýcarskem a Kamerunem. Podle CBA kombinace červených švýcarských dresů se zelenými Kamerunu dělala barvoslepým lidem problémy, protože obě barvy pro ně mají blízko černé.

16:28

Minimálně ve zbývajících dvou zápasech základní skupiny budou fotbalisté Brazílie hrát na mistrovství světa bez Neymara. Hlavní hvězda týmu si v úvodním střetnutí se Srbskem poranila vazy v kotníku a musela střídat ještě před závěrečným hvizdem. Stejný problém vyřadil ze sestavy pro nadcházející utkání se Švýcarskem i obránce Danila.

14:55

Po výprasku od Anglie to od nich byla jiná písnička. Dvakrát trefili tyč, jednou jim sudí gól kvůli ofsajdu neuznal, ale fotbalisté Íránu se nakonec dočkali. V osmé minutě nastavení Rúzbe Češmí rozhodl o vítězství svého celku nad Walesem, které nakonec asijský tým ještě potvrdil a po triumfu 2:0 si připsal první tři body na letošním mistrovství světa. Velšané naopak mají ve skupině B nadále bod a navíc se budou muset obejít bez brankáře Wayna Hennesseyho, jenž jako první hráč na šampionátu dostal červenou kartu.

11:00

Mezinárodní fotbalová federace FIFA zmírnila od začátku druhého kola zápasů skupinové fáze mistrovství světa v Kataru svou restriktivní politiku týkající se duhových barev. Fanoušci, kteří budou chtít pomocí tohoto symbolu vyjádřit podporu LGBTQ+ komunitě, už nebudou při vstupu na stadiony jako dosud pořadateli zadržováni.

11:00

PÁTEK 25.11.

19:04

Sedmatřicetiletý portugalský kapitán Cristiano Ronaldo byl jedním z pěti hráčů, kteří se střelecky prosadili na čtyřech mistrovstvích světa. Ronaldo se nyní odpoutal od Brazilce Pelého, německé dvojice Uwe Seeler, Miroslav Klose a Argentince Lionela Messiho.

19:02

Portugalsko přestřílelo Ghanu 3:2. Všechny branky padly po přestávce, Ronaldo jako první skóroval na pátém MS.

16:05

Fotbalisté Uruguaye remizovali s Jižní Koreou. Na stadionu Education City v Dauhá gól nepadl a asijský celek ve třetím vzájemném duelu na světových šampionátech poprvé neprohrál.

15:42

Japonci fandí a pak po sobě vše řádně uklidí. Nejinak tomu bylo i po středečním vítězství 2:1 nad Německem na tribuně Chalífova mezinárodního stadionu. Skvělý dojem zanechali také sami členové národního týmu, kteří předali dokonale uklizenou šatnu.

14:33

Zástupci ruského národního týmu popřáli hodně štěstí "bratrům" Srbům, kteří vstoupí do turnaje večerním zápasem proti pětinásobným šampionům Brazilcům.

13:00

Úvodní zápas skupiny G mezi Švýcarskem a Kamerunem skončil těsnou výhrou evropského celku 1:0. Zápas rozhodl rodák z hlavního města Kamerunu Breel Embolo.

11:30

Přestože fotbalisté Kanady podlehli obhájcům bronzu z Belgie 0:1, ukázali podle trenéra Johna Herdmana, že na mistrovství světa v Kataru patří. Reprezentace severoamerické země startuje na šampionátu teprve podruhé, a to po 36 letech. Herdman věří, že jeho výběr po úvodním duelu budou soupeři nyní více respektovat.

10:55

Trenér Luis Enrique krotil nadšení po středeční drtivé výhře španělských fotbalistů 7:0 nad Kostarikou. Vyloučil, že by se jeho svěřenci nechali rekordním triumfem ukolébat, a ujistil, že do nedělního duelu s Německem, které nečekaně podlehlo Japonsku 1:2, půjdou se stejným nasazením.

10:20

Řady populárních věštců výsledků sportovních akcí z řad zvířecí říše rozšířil osmiletý vydří samec Taijo. Den před zápasem vložil miniaturní fotbalový míč do připraveného modrého kyblíku s japonskou vlajkou a ignoroval červený s německou vlajkou a žlutý s nápisem "remíza". Japonští fanoušci nadšení nečekanou výhrou nešetřili na sociálních sítích na adresu Taija superlativy, označovali ho za "úžasného" a "mimořádně kompetentního". 

00:00

ČTVRTEK 24. 11.

21:58

Belgie splnila roli favorita, ale na vítězství nad Kanadou se nadřela. Belgičané vyhráli 1:0 poté, co v 44. minutě rozhodl Batshuayi. V úvodu na opačné straně Davies neproměnil penaltu.

21:05

Dánsko přišlo pro zbytek turnaje o defenzivního záložníka Thomase Delaneyho, který si v úvodním zápasu proti Tunisku (0:0) zranil koleno. Jednatřicetiletý hráč Sevilly musel v nastaveném čase prvního poločasu střídat a bude mimo hru zhruba čtyři týdny.

19:19

Ostudný výkon, až tak se dá zhodnotit počínání Kostaričanů ve středeční podvečer v Dauhá. Španělé si ve svém úvodním utkání mistrovství světa smlsli na bezbranném soupeři 7:0. Jde o nejvyšší triumf na současném šampionátu a zároveň v historii "La Roja" na turnaji.

18:29

FIFA zahájila disciplinární řízení s Ekvádorem a Mexikem kvůli nevhodnému skandování jejich fanoušků v úvodních zápasech. Homofobní skandování Ekvádorců v nedělním duelu MS proti Kataru bylo podle svědků namířeno proti jihoamerickým rivalům z Chile, kteří se před šampionátem neúspěšně snažili u arbitráže CAS napadnout postup Ekvádoru na finálový turnaj a získat místo pro sebe. Ekvádorský svaz, který je za své příznivce na stadionu zodpovědný, může dostat trest za diskriminační chování.

18:05

Dánská fotbalová unie (DBU) nepodpoří znovuzvolení Gianniho Infantina do funkce prezidenta FIFA. Dánové tak chtějí vyjádřit protest proti tomu, že FIFA pod hrozbou žlutých karet zakázala na mistrovství světa kapitánské pásky s duhovým srdcem kampaně OneLove na podporu sexuálních menšin.

18:01

Dánská fotbalová unie (DBU) nepodpoří znovuzvolení Gianniho Infantina do funkce prezidenta mezinárodní federace FIFA. Dánové tak chtějí vyjádřit protest proti tomu, že FIFA pod hrozbou žlutých karet zakázala na mistrovství světa kapitánské pásky s duhovým srdcem kampaně OneLove na podporu sexuálních menšin.

16:00

Na šampionátu se zrodil další šokující výsledek. Po saúdském vítězství nad Argentinou (2:1) stejným poměrem triumfovalo také Japonsko nad Německem. V posledních patnácti minutách otočili výsledek Doan a Asano.

15:00

Politické protesty vůči porušování lidských práv se FIFA snaží na MS co nejvíce potlačit. Poté, co evropské týmy upustily od nošení duhových pásek, se německá reprezentace přece jen k protestům přidala. Před duelem s Japonskem si Němci zakryli ústa.

14:34

Pro zraněného obránce Lucase Hernandeze mistrovství světa v Kataru skončilo a mistři světa Francouzi tak přišli o další oporu. Šestadvacetiletý fotbalista Bayernu Mnichov v úvodním zápase s Austrálií (4:1) střídal kvůli zranění kolena již po třinácti minutách a do dalších zápasů nezasáhne.

14:33

Jak bez práce nejsou koláče, tak ani bez šancí nejsou góly. V úvodním utkání skupiny F mistrovství světa mezi Marokem a Chorvatskem nadějných pozic bylo skutečně jako šafránu, a střetnutí proto skončilo dělbou bodů po remíze 0:0. Jde zatím o třetí bezbrankové střetnutí na šampionátu.  

14:33

Saúdskoarabský fotbalista Jásir Šahrání, který se při úterní senzační výhře 2:1 nad Argentinou zranil po tvrdé srážce s vlastním brankářem Muhammadem Uvaísem, musí na operaci. Podle agentury Reuters tak pro něj mistrovství světa v Kataru s velkou pravděpodobností skončilo.

12:19

Mezinárodní fotbalová federace FIFA vyšetřuje údajně urážlivé pokřiky ekvádorských fanoušků při úvodním utkání mistrovství světa s domácím Katarem. Skandování bylo podle svědků namířeno proti jihoamerickým rivalům z Chile, kteří se před šampionátem neúspěšně snažili u arbitráže CAS napadnout postup Ekvádoru na finálový turnaj a získat místo pro sebe.

12:19

STŘEDA 23. LISTOPADU

22:15

Vstup do utkání neměli dobrý, po závěrečném hvizdu ale mohli slavit. Fotbalisté Francie, kteří na mistrovství světa obhajují titul, otočili svůj úvodní duel s Austrálií a po výhře 4:1 si připsali tři body do tabulky. Dvě branky vstřelil Olivier Giroud, který díky tomu vyrovnal rekord Thierry Henryho v počtu tref v dresu "Les Bleus".

19:19

Polský kanonýr Robert Lewandowski v úvodním utkání na šampionátu neměl ke gólu daleko, jenže jeho pokutový kop vychytal Guillermo Ochoa a Polsko si tak s Mexikem podělilo po bodu po výsledku 0:0.

16:38

Sázkaři na šokující prohře fotbalistů Argentiny se Saúdskou Arábií 1:2 převážně prodělali. Většina věřila Jihoameričanům a na jejich výhru vsadila dohromady přes 30 milionů korun. Pár ale tiplo outsidera a jeden vyhrál 1,69 milionu korun. 

16:38

Velšská fotbalová federace bude požadovat po FIFA oficiální vysvětlení, proč byly některým fanouškům před zápasem s USA zabaveny při vstupu na stadion duhově zbarvené kloboučky. Speciální design v několika variantách připravil svaz pro své příznivce právě pro šampionát v Kataru.

16:01

Dánové roli favorita nepotvrdili a remizovali s Tuniskem bez branek.

15:53

Porážka Argentiny se Saúdskou Arábií 1:2 vyvolalo obrovské pozdvižení i v jihoamerické zemi. Novináři označili porážku za historickou ránu a velký favorit dle nich nebyl k poznání.

13:56

Kvůli sporům o duhovou kapitánskou pásku ukončil řetězec supermarketů Rewe spolupráci s Německým fotbalovým svazem. Šéf společnosti se připojil ke kritice FIFA, jež nošení pásky na podporu antidiskriminační kampaně "OneLove" zakázala pod hrozbou žlutých karet.

"Stojíme za rozmanitostí – a také fotbal je rozmanitost. Tohle je náš postoj a budeme ho bránit. Skandální přístup FIFA je pro mě jako šéfa společnosti a fotbalového fanouška naprosto nepřijatelný," uvedl v prohlášení šéf Rewe Lionel Souque.

13:15

Favorizovaná Argentina v sestavě s kapitánem Lionelem Messim prohrála se Saúdskou Arábií 1:2. Sedminásobný držitel Zlatého míče sice v 10. minutě proměnil penaltu a poslal jihoamerickou reprezentaci do vedení, ale Sálih aš-Šahrí se Sálimem al-Davsárím otočili krátce po změně stran skóre a rozjásali početnou skupinu fanoušků v zeleno-bílých dresech.

12:00

Novináři se v Kataru oblékají do duhové a někdy to nezůstane bez odezvy bezpečnostních složek. Problémy měli americký či dánský novinář.

10:21

Kouč Íránu Carlos Queiroz vyzval veřejnost, aby jeho hráče nechala během mistrovství světa soustředit se jen na fotbal. Zemí zmítají protivládní nepokoje, které si vyžádaly stovky obětí. Podle portugalského trenéra je dění kolem jeho týmu zbytečně zpolitizováno.

10:15

Mezinárodní fotbalová federace FIFA neschválila Belgii venkovní sadu dresů pro mistrovství světa, které měly z vnitřní strany límečku nášivku s nápisem "Love".

FIFA nařídila Belgii nášivku zakrýt s odůvodněním, že do písmene O je v nápisu zakomponováno logo festivalu elektronické hudby Tomorrowland, jenž je partnerem národní federace, ale ne světového šampionátu.

08:00

ÚTERÝ 22. LISTOPADU

22:05

Dramatické utkání ve skupině B mezi USA a Walesem vítěze nepoznalo. Američané vedli po první půli gólem Timothyho Weaha, syna legendárního držitele Zlatého míče George Weaha, ale velšský kapitán Gareth Bale vyrovnal v 82. minutě z pokutového kopu na konečných 1:1.

22:04

Druhý soutěžní den fotbalového mistrovství a hned je tu zajímavý statistický rekord. Už po třetím zápase padly dva nejpozdnější góly v historii šampionátů v duelech bez prodloužení. Branky hluboko v nastaveném čase jsou mimo jiné důsledkem instrukcí, které dostali rozhodčí od svého šéfa Pierluigiho Colliny.

19:28

Nejhodnotnější tým v Kataru má podle dvou velkých studií Anglie. Fotbalová sekce Mezinárodního centra sportovních studií (CIES) na základě své analýzy uvedla, že šestadvacetičlenný kádr Anglie na MS má přestupní hodnotu téměř 1,5 miliardy eur (36,5 miliardy korun). Devatenáctiletý Bellingham se na celkové částce podílí 202 miliony eur (4,9 miliardy korun). Na druhém místě tohoto seznamu je Brazílie (1,45 miliardy eur) s nejhodnotnějším hráčem Viníciusem Jr. z Realu Madrid (200 milionů eur).

19:26

Nizozemsko zvítězilo v Dauhá na stadionu Sumáma 1:0 nad Senegalem. "Oranjes" zařídil výhru nad africkými šampiony v 84. minutě při své premiéře na mistrovství světa útočník Cody Gakpo, v deváté minutě nastavení přidal druhý gól záložník Davy Klaassen.

16:30

Íránští fotbalisté se rozhodli nezpívat hymnu své země před zápasem proti Anglii, což je zjevný projev podpory demonstrantů doma. Všech 11 hráčů na ploše ostentativně mlčelo.

16:28

Angličtí fotbalisté vstoupili do turnaje divokou výhrou 6:2 nad Íránem. Skóre otevřel ve 35. minutě Jude Bellingham. Ještě v prvním poločase zvýšili Bukayo Saka a Raheem Sterling. Po změně stran se znovu trefil Saka, mezi střelce se zapsali i střídající Marcus Rashford a Jack Grealish, za Írán dvakrát korigoval Mahdí Taremí.

16:27

Kvůli problémům s mobilní aplikací na vstupenky pro mistrovství světa nestihly stovky fanoušků začátek zápasu fotbalistů Anglie proti Íránu. Příznivci tvrdili, že jim z aplikací lístky zmizely. Zhruba hodinu před výkopem duelu ve 14:00 SEČ se před Chalífovým mezinárodním stadionem v Dauhá začaly tvořit fronty.

12:50

Kapitáni sedmi evropských fotbalových reprezentací nebudou hrát s duhovou páskou, která je součástí kampaně proti diskriminaci. Zástupci Anglie, Belgie, Dánska, Německa, Nizozemska, Švýcarska a Walesu se svého plánu vzdali poté, co jim FIFA oficiálně oznámila, že by za to okamžitě po nástupu na hřiště dostali žlutou kartu.

00:00

PONDĚLÍ 21. LISTOPADU

19:04

V mnoha ohledech kontroverzní mistrovství světa rozehrála v Kataru domácí reprezentace s Ekvádorem, který ustál roli favorita a vyhrál 2:0.

Hrdinou zahajovacího utkání se stal kapitán Enner Valencia. Útočník Fenerbahce totiž po čtvrthodině proměnil penaltu a v 31. minutě stanovil konečný výsledek druhou trefou.

17:53

Úvodní den fotbalového mistrovství světa v Kataru přinesl chaotické scény ve fanzóně v Al Bidda Parku v Dauhá. Zhruba hodinu před zahajovacím utkáním šampionátu organizátoři pustili do areálu příliš mnoho fanoušků. Fanzóna má kapacitu 40 tisíc lidí, ale podle agentury Reuters se do ní pokoušel dostat minimálně dvojnásobný počet. Dlouhou dobu tak byla spousta fanoušků uvězněna v oblasti mezi hlavním festivalovým parkem a vstupem do areálu.

15:31

Belgii bude v úvodních dvou zápasech mistrovství světa nejspíš chybět útočník Romelu Lukaku. Vedení reprezentace dnes uvedlo, že devětadvacetiletý fotbalista stále nedoléčil zranění stehna. V Kataru dosud trénoval individuálně a velmi pravděpodobně přijde o středeční utkání s Kanadou a i následující duel s Marokem.

12:35

Další změnu v sestavě hlasí tentokrtát výběr Austrálie. Říjnové zranění kolene nestihl doléčit jejich útočník Martin Boyle a do šampionátu tak nezasáhne. Nahradí ho jednadvacetiletý Marco Tilio, jenž do Kataru přicestuje v úterý, kdy Australané zahájí turnaj zápasem s obhájci titulu Francií.

11:50

Z největšího izraelského letiště v Tel Avivu dnes odletěl první z mimořádných přímých letů mezi Izraelem a Katarem, které tyto státy bez diplomatických vztahů dojednaly u příležitosti mistrovství světa ve fotbale. Dohodnuto je šest párů letů, které mají být přístupné i palestinským fotbalovým fanouškům, uvedla agentura AFP.

10:34

Mezinárodní fotbalová federace FIFA díky komerčním smlouvám spojeným s mistrovstvím světa v Kataru zaznamenala rekordní příjmy. Podle agentury AP jí vynesly 7,5 miliardy dolarů (asi 177 miliard korun). FIFA dnes o výsledcích hospodaření informovala členské asociace.

08:02

Co vše nabídne Česká televize z mistrovství světa? 46 přímých přenosů, rozsáhlé zpravodajství i na webu, v mobilech a HbbTV. Přímý přenos slavnostního zahájení sledujte exkluzivně od 14:30 na ČT sport Plus, od 15:15 také na ČT sport. Následuje živě utkání Katar - Ekvádor.

00:00

NEDĚLE 20. LISTOPADU

23:50

Vše, co potřebujete vědět ke startu mistrovství světa v Kataru. Proč Katar? Kdo je favoritem? A kdo zazáří?

23:15

Co přinese slavnostní zahájení? Na stadionu Al Bajt se chystá velkolepá show. Sledujte na ČT sport Plus už od 14:30.

23:00

Předseda mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino se bizarním způsobem pustil do obrany Kataru a mistrovství světa. Kritiky označil za pokrytce. Současně prohlásil, že Evropa by se za své postoje měla tři tisíce let omlouvat.

22:55

Útočník francouzských mistrů světa Karim Benzema se kvůli zranění stehna nezúčastní letošního mistrovství světa v Kataru. Držitel Zlatého míče nedokončil příčinou bolestí sobotní trénink. Později toho večera na Twitteru francouzský národní tým potvrdil, že Benzema v Kataru startovat nebude.

16:00

Francouzský útočník Christopher Nkunku má natržený vnější vaz v levém kolenu. Přesnou povahu zranění, které utrpěl v úterý na posledním tréninku národního týmu před odletem na mistrovství světa, dnes oznámilo bundesligové Lipsko. Jak dlouho bude Nkunku mimo hru, německý klub neuvedl. V nominaci obhájců světového titulu ho nahradil Kolo Muani z Frankfurtu.

8:00

SOBOTA 19. LISTOPADU

15:25

Z nominace španělských fotbalistů na mistrovství světa v Kataru vypadl kvůli zranění obránce José Gayá. Místo něj byl poprvé povolán devatenáctiletý Alejandro Balde. Sedmadvacetiletý obránce Valencie Gayá si při středečním tréninku v Ammánu poranil pravý kotník a v nejbližších dnech se vrátí do Španělska.

12:54

Dva dny před začátkem mistrovství světa v Kataru se představitelé pořádající země rozhodli zakázat prodej piva v okolí stadionů. Pivo se mělo prodávat u osmi stadionů ve zvláštních zónách pro fanoušky se vstupenkou.

"Po debatě s představiteli pořádající země došlo k rozhodnutí přesunout prodej alkoholických nápojů ze stadionů a jejich okolí do fanouškovských zón a dalších míst s potřebnou licencí," uvedla FIFA.

10:15

Polští fotbalisté měli při odletu na mistrovství světa v Kataru vojenskou eskortu. Na hranice se Slovenskem jejich letadlo doprovázely dvě stíhačky F-16. Na Twitteru o tom informoval ministr obrany Mariusz Blaszczak.

09:32

Vstupenky na mistrovství světa v Kataru jsou nejdražší v historii. Vyplývá to ze studie, kterou nechala vypracovat společnost Keller Sports.

Zatímco na MS v Rusku 2018 byla průměrná cena lístku 214 liber, nyní narostla na 286 liber (asi 8 tisíc korun). V případě finále činí průměrná cena vstupenky 684 liber (19 tisíc korun), což je oproti předchozímu šampionátu nárůst o 59 procent.

08:00

PÁTEK 18. LISTOPADU

21:00

Hvězdný senegalský útočník Sadio Mané přijde kvůli zranění nohy o mistrovství světa v Kataru. Třicetiletý fotbalista, jenž v únoru dovedl svou reprezentaci k historickému triumfu na africkém šampionátu, se zranil v posledním utkání Bayernu Mnichov a dnešní vyšetření jeho start vyloučilo.

20:59

Argentinské reprezentaci na fotbalovém mistrovství světa v Kataru nepomohou zraněný křídelník Nicolás González a útočník Joaquín Correa z Interu Milán. Trenér Lionel Scaloni místo nich povolal Ángela Correu z Atlética Madrid a Thiaga Almadu hrajícího MLS za Atlantu.

17:03

Fotbalisté Walesu si kvůli vedru posunuli na pozdější čas trénink v Kataru, kde za čtyři dny vstoupí do mistrovství světa zápasem proti Američanům. Původně dnes měli začít přípravu ve 13:30, ale protože bylo přes 30 stupňů Celsia, odložili začátek na 16 hodin. Ve 13:00 místního času přitom odehrají druhý duel skupiny.

12:25

Představitelé dánského fotbalu se domnívají, že jejich protesty proti stavu lidských práv v pořadatelské zemi mistrovství světa Kataru přinesly výsledky. Šéf dánského svazu Jakob Jensen uvedl, že pracovní podmínky zahraničních dělníků se díky mezinárodnímu tlaku zlepšily. "Myslím, že jsme měli na Katar vliv. Nešlo ale jen o nás, fotbalové svazy, ale také další organizace a národní vlády," řekl agentuře Reuters šéf dánského fotbalu Jensen.

10:34

Francouzský útočník Christopher Nkunku se zastal reprezentačního spoluhráče Eduarda Camavigny, který se kvůli němu stal terčem rasistických a urážlivých komentářů na sociálních sítích. Nkunku na úterním tréninku obhájců titulu utrpěl při souboji s Camavignou zranění kolena, které ho připravilo o start na MS. "Eduardo Camavigna je nespravedlivě napadán. Mistrovství světa by mělo být okamžikem pospolitosti, a ne rozbrojů," uvedl pětadvacetiletý kanonýr Lipska.

09:37

Do reprezentace Maroka byl dodatečně povolán útočník Anás Zarúrí. Fotbalista Burnley v týmu nahradil zraněného Amína Haríta z Olympique Marseille. Haríta o šampionát připravilo zranění z ligového zápasu s Monakem. Pětadvacetiletý útočník si v něm po zákroku jednoho ze soupeřů natrhnul zkřížený vaz v levém kolenu.

08:00

ČTVRTEK 17. LISTOPADU

19:12

Kapitánská hvězda Portugalska Cristiano Ronaldo nezasáhne kvůli žaludeční viróze do čtvrteční generálky MS proti Nigérii. Den před utkáním v Lisabonu vynechal přípravný trénink a podle portugalského kouče Fernanda Santose bude chybět i na zápase. Portugalsko vstoupí do MS v Kataru následující čtvrtek 24. listopadu zápasem proti Ghaně, ve skupině H má ještě Koreu a Uruguay.

18:00

Belgická fotbalová federace zrušila fanzónu, kterou během MS plánovala otevřít ve městě Vilvoorde u Bruselu. Vedle velkoplošných obrazovek s přímými přenosy zápasů chystala i doprovodné atrakce. "Prodali jsme mnohem méně vstupenek, než jsme plánovali. Očividně nejsou teď akce s velkoplošnými obrazovkami tak populární jako dříve," řekl agentuře AP marketingový šéf svazu Manu Leroy. Lístky do fanzóny na tři zápasy obhájců bronzových medailí stály zhruba deset dolarů (230 korun). Neprodalo se jich ani tisíc. Stejně dopadly plány na velký fanouškovský park v Antverpách.

 

16:46

Kapitán korejské reprezentace Son Hung-min si není jistý, kolik zápasů zvládne na mistrovství světa po fraktuře v obličeji odehrát. Ofenzivní hráč Tottenhamu utrpěl před dvěma týdny v utkání Ligy mistrů proti Marseille zlomeninu očnice a musel se podrobit operaci. V Kataru bude nastupovat s ochrannou maskou.

13:19

Do přípravy fotbalistů Belgie se v Kuvajtu zapojil stoper Jason Denayer z dubajského celku Al Ahlí, aby mohl v nominaci v případě potřeby nahradit zraněného Jana Vertongena. Pětatřicetiletý veterán kvůli zdravotním problémům vynechal tři poslední zápasy Anderlechtu a jeho start na šampionátu v Kataru je nejistý.

11:36

Do francouzské reprezentace pro mistrovství světa byl dodatečně povolán útočník Randal Kolo Muani z Eintrachtu Frankfurt. Nahradil zraněného Christophera Nkunkua. Záložník Lipska přišel o šampionát poté, co si na úterním tréninku poranil koleno. 

11:34

STŘEDA 16. LISTOPADU

22:08

Pivo vyjde fanoušky v Kataru celkem draho. V oficiální fanzóně za něj zaplatí 50 ríjálů (asi 330 korun), cena na stadionech ještě nebyla stanovena. Nealkoholické pivo ve fanzónách vyjde na 30 ríjálů a limonáda na 15 ríjálů.

17:52

Jako fotbalista se někdejší slavný kanonýr George Weah s Libérií na mistrovství světa neprobojoval, teď na něj vyrazí jako prezident země. Jediný africký držitel Zlatého míče z roku 1995 plánuje na šampionátu fandit svému synovi Timovi, který reprezentuje USA.

17:24

Francouzi oznámili, že mají v úmyslu finančně přispět nevládním organizacím, které bojují za lidská práva. V otevřeném dopise také uvedli, že odmítají všechny formy diskriminace a uznali, že nadcházející šampionát má "problematický kontext". "Každý z nás musí převzít svůj díl zodpovědnosti. Naše vášeň by neměla být příčinou neštěstí jiných," konstatovali francouzští reprezentanti, kteří byli dosud kritizováni za to, že se k situaci v Kataru na rozdíl od jiných týmů nevyjádřili.

17:23

Senegalu bude v úvodních zápasech chybět hvězdný útočník Sadio Mané z Bayernu Mnichov. Dvojnásobný nejlepší fotbalista Afriky si poranil pravou nohu před týdnem v bundesligovém zápase s Brémami. Senegal vstoupí do mistrovství 21. listopadu zápasem s Nizozemskem. V základní skupině se poté úřadující afričtí šampioni utkají ještě s domácím Katarem a Ekvádorem.

14:16

Nizozemská fotbalová reprezentace bude v Kataru dražit své dresy ve prospěch přistěhovaleckých dělníků, na jejichž podmínky při přípravě turnaje upozorňují hlasitě lidskoprávní organizace. Tým v čele s Virgilem van Dijkem tak chce přispět ke zlepšení jejich situace.

Virgil van Dijk skóruje proti Belgii

14:16

Šéf FIFA Gianni Infantino vyzval ke klidu zbraní na Ukrajině během MS. Podle něj by měsíc trvající šampionát, který začne v neděli, mohl zapůsobit jako "pozitivní spouštěč".

14:15

Kapitán francouzské fotbalové reprezentace Hugo Lloris naznačil, že nebude na MS nastupovat s páskou s duhovým srdcem, jež je součástí kampaně proti diskriminaci. Brankář Tottenhamu uvedl, že se bude řídit doporučením světové federace FIFA a národního svazu.

Francouzský brankář Hugo Lloris v utkání proti Uruguayi

14:15

Čeští fotbaloví fanoušci budou MS sledovat převážně v televizi. Podle cestovních kanceláří jsou totiž zájezdy vzhledem k vysokým cenám lístků a nedostupnosti bydlení v dějišti šampionátu příliš drahé a je o ně jen minimální zájem. Na turnaj se český národní tým neprobojoval. Ministerstvo zahraničí sdělilo, že na základě údajů federace FIFA čeští občané koupili zhruba 400 lístků.

14:14

15. LISTOPADU

Dobrý den, vítáme vás u průběžně aktualizovaného textového on-line zpravodajství z mistrovství světa ve fotbalu 2022, které od 20. listopadu do 18. prosince hostí Katar.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články