Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Bronz si z Kataru odvezou Chorvaté, sen Maročanů pohřbila Oršičova gólparáda

Po stříbru z minulého mistrovství světa v Rusku neodcestují Chorvaté s prázdnou ani z Kataru. V dramatickém utkání o třetí místo v Dauhá totiž porazili Maroko 2:1. V 7. minutě je poslal do vedení Joško Gvardiol, Ašraf Darí krátce nato vyrovnal, ale Mislav Oršič těsně před přestávkou stanovil oku lahodící střelou konečný výsledek. "Lvi z Atlasu" se proto prvním africkým týmem, který získá medaili na světovém šampionátu, nestali.

"Je to bronz, ale pro nás má cenu zlata. Bylo to těžké utkání. Je skvělé, že jsme získali dvě medaile na dvou šampionátech v řadě. Hráčům patří velká gratulace," řekl chorvatský trenér Zlatko Dalič.

"Předvedli jsme tu velkou show a nikdy se nevzdali. Vrátíme se ještě silnější. Na měsíc jsme sjednotili naši zemi. Nakonec jsme spokojení, protože jsme se dostali mezi čtyři nejlepší mužstva na světě," přidal marocký kouč Valíd Radžradžuí.

Ostrý start

Chorvaté začali aktivněji a v 7. minutě dali první gól. Majer rozehrál přímý kop, Perišič prodloužil míč na Gvardiola a ten další hlavičkou překonal Bunúa. Marocký brankář už předtím málem zamířil do vlastní sítě po riskantní rozehrávce.

Severoafrické mužstvo odpovědělo už v 9. minutě z podobné situace. Po standardce a nechtěné teči bránícího Majera se zblízka hlavou trefil Darí, který zaznamenal premiérový reprezentační zásah.

Maročan Ašraf Darí střílí gól do sítě Chorvatska
zdroj: REUTERS

"Vatreni" byli ve zbytku prvního poločasu aktivnější a nebezpečnější. Skrytou ránu kapitána Modriče ještě nadvakrát zlikvidoval Bunú, ale ve 42. minutě už Chorvatům vrátil vedení Oršič pohlednou technickou střelou o tyč. "Byl to nejdůležitější gól v mé kariéře. Zasloužili jsme si zvítězit," uvedl křídelník Oršič.

V jedenáctém z posledních dvanácti utkání o bronz na mistrovství světa tak padly minimálně tři góly. Výjimkou byl minulý turnaj v Rusku, na kterém Belgie porazila Anglii 2:0.

Nepochopitelné selhání VARu

Oršič zahrozil i krátce po změně stran, kdy napálil boční síť. Chorvaté si pak dlouho především kontrolovali náskok, v 74. minutě se však hodně zlobili, že katarští rozhodčí za jednoznačný faul Amrabata na Gvardiola nenařídili penaltu.

Na druhé straně Nasírí zblízka napálil gólmana Livakoviče, jinak se Maročané do zakončení příliš nedostávali. Naopak Kovačič mohl v 87. minutě přidat pojistku, ale zblízka těsně minul. V závěru šestiminutového nastavení pak odmítl vyrovnání Nasírí, jenž hlavičkoval nad břevno.

Po závěrečném hvizdu několik Maročanů vášnivě diskutovalo s hlavním sudím Džasímem. "Občas reagujeme přehnaně. Po každé porážce následuje zklamání. Moji hráči jsou velmi ambiciózní. Nešlo o nedostatek respektu," dodal trenér Radžradžuí.

Chorvatsko - Maroko 2:1 (2:1)

Branky: 7. Gvardiol, 42. Oršič - 9. Darí. Rozhodčí: Džasím - T. Marrí, Makalí (všichni Kat.) - Bascuňán (video, Chile). ŽK: Únahí, Amallá (oba Maroko). Diváci: 44 137.

Chorvatsko: Livakovič - Stanišič, Šutalo, Gvardiol, Perišič - Modrič, Kovačič - Majer (66. Pašalič), Kramarič (61. Vlašič), Oršič (90.+5 Jakič) - Livaja (66. Petkovič). Trenér: Dalič.

Maroko: Bunú - Hakimí, Jamík (66. Amallá), Darí (64. Banún), Attíat-Allá - Channús (56. Únahí), Amrabat, Sabirí (46. Chaír) - Zijach, Nasírí, Búfál (64. Zarurí). Trenér: Radžradžuí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články