Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Brazílie v poklidném tempu přejela Srbsko, dvougólový Richarlison zazářil "nůžkami"

Před začátkem mistrovství světa vyhlásil brazilský trenér Tite útok na titul a jeho svěřenci formu z kvalifikace proti Srbsku potvrdili. Úvodní utkání vyhráli bez větších těžkostí 2:0 brankami Richarlisona, přičemž jeho druhý gól bude bezesporu aspirovat na nejkrásnější trefu turnaje. Otazník se ale vznáší nad zdravotním stavem hvězdného Neymara, který v 79. minutě nuceně střídal.

Brazilci porazili Srby stejným výsledkem jako v úvodní fázi předchozího šampionátu v Rusku. Ve druhém zápase vyzvou v pondělí Švýcary, kteří zdolali 1:0 Kamerunce. Africký tým ve stejný den změří síly se Srbskem.

"Splnil se mi dětský sen. Chtěl jsem využít příležitost, kterou jsem dostal, a jsem rád, že se mi to povedlo," uvedl Richarlison.

Srbský "autobus" fungoval jen poločas

"Kanárci", které bookmakeři pasovali do role největších favoritů na zlato, nastoupili ve velmi ofenzivní sestavě. Od začátku byli aktivnější, ale srbská obrana v první půli fungovala až na pár výjimek dobře.

Neymar střelou přímo z rohového kopu nepřekvapil Vanju Milinkoviče-Saviče. Srbský brankář poté včasným vyběhnutím znemožnil zakončení Viníciusovi Juniorovi a chytil i nepříliš razantní Raphihnovu střelu.  

Brazilec Neymar s bolestivou grimasou
zdroj: REUTERS

Krátce po změně stran sebral křídelník FC Barcelona míč chybujícímu Gudeljovi, ale zblízka opět nepřekonal Milinkoviče-Saviče. Brazilci stupňovali tlak. Nepokrytý Neymar z voleje minul branku, Alex Sandro z dálky napálil tyčku.

Brazilci stupňovali tlak a před 88 tisíci příznivci se dočkali prvního zásahu v 62. minutě. Viníciusovu střelu vyrazil srbský gólman před sebe a do té doby nevýrazný Richarlison z dorážky nezaváhal.

Ofenzivní hráč Tottenhamu zvýšil za jedenáct minut nejkrásnější brankou dosavadního průběhu katarského turnaje. Od Viníciuse Juniora zpracoval míč, předkopl si ho ve vzduchu a střelou přes hlavu zakončil k tyči. Stylově tak oslavil svůj debut na mistrovství světa.

Dominantní "kanárci" mohli následně přidat ještě další branky. Casemiro však zamířil do břevna a střídající Fred s Rodrygem nepřekonali spolehlivě chytajícího Milinkoviče-Saviče. 

"První poločas byl vyrovnaný a Brazílie tolik nedominovala, ale ve druhém jsme odešli fyzicky. Soupeř toho dokázal využít, má skvělé hráče, kteří nás potrestali. Svůj tým jsem nepoznával," prohlásil srbský trenér Dragan Stojkovič.

V 79. minutě musel kvůli zranění kotníku odstoupit Neymar. Hvězdný útočník Paris St. Germain poté na střídačce ledoval nohu se slzami v očích. "Započali jsme léčbu, ale musíme být obezřetní a trpěliví. Je příliš brzo něco říkat. Uvidíme, jak se jeho zranění bude vyvíjet," konstatoval lékař brazilského týmu Rodrigo Lasmar.

Brazílie - Srbsko 2:0 (0:0)

Branky: 62. a 73. Richarlison. Rozhodčí: Faghaní - Hammadí, Abolfazlí (všichni Írán) - T. Marrí (video, Katar). ŽK: Pavlovič, Gudelj, Tadič (všichni Srb.). Diváci: 88 103. 

Brazílie: Alisson - Danilo, Marquinhos, Thiago Silva, Alex Sandro - Casemiro, Lucas Paquetá (75. Fred) - Raphinha (87. Martinelli), Neymar (79. Antony), Vinícius Júnior (76. Rodrygo) - Richarlison (79. Gabriel Jesus). Trenér: Tite.

Srbsko: V. Milinkovič-Savič - Milenkovič, Veljkovič, Pavlovič - Živkovič (57. Radonjič), Lukič (66. Lazovič), Gudelj (57. Ilič), Mladenovič (66. Vlahovič) - Tadič, A. Mitrovič (83. Maksimovič), S. Milinkovič-Savič. Trenér: Stojkovič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články