Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

BLOG: FIFA se zhlédla v AC/DC a otevírá dálnici do pekla

Máš dres, tak je jasné, za koho kopeš. Aspoň ve fotbale to tak zatím i na světovém šampionátu platí. Jenže za koho kope vedení světového fotbalu FIFA, to úplně jednoznačné není. Mám ale stále silnější pocit, že za fotbal samotný to moc není.

Šéf FIFA Gianni Infantino
zdroj: ČTK / imago sportfotodienst / autor: David Klein

Šéf světové organizace Gianni Infantino nejdřív školí Evropu, že by si měla brát příklad z Kataru, který ukazuje světu, jak se chovat k menšinám, přistěhovalcům a vůbec všem, když je nechal pracovat na stavbách stadionů. Kde jich ovšem údajně přes šest tisíc kvůli špatným pracovním podmínkám zemřelo.

Potom zase pohrozí žlutou kartou kapitánům týmů, kteří na protest proti katarskému přístupu ke gayům a lesbám, kteří jsou v téhle arabské zemi mimo zákon, nastoupí s duhovou páskou na ruce.

Kde to jsme? Koho to Infantino a spol. chrání? Na co si to hrají a jakým právem?

Jsou tady od toho, aby se starali o vzestup fotbalu, a to v mezích fair-play, ne aby zkoušeli dělat politiku, a ještě podle vzorce: Čí chléb jíš, toho píseň zpívej.

Ovšem všechno je to jen důsledek toho, že dali šampionát tam, kde je.

Hraje se poprvé v zimě a v zemi, jejíž fotbalová tradice se ztrácí v tradicích, které jsou pro tuhle arabskou zemi daleko důležitější. A není pro ni nejdůležitější fotbal, ale reklama pro zemi, která nemá s penězi problém a ví, jak si dělat "píár".

A vedení světového fotbalu se nyní snaží, aby se všichni k pořadateli MS chovali tak, jak si on za svoje peníze podle nich zaslouží.

Takže: Mlčte, kopejte do balonu a nechte nás dělat fotbalovou misi. Tak se asi dá nejlépe přeložit vše, co FIFA dělá.

Jenže na téhle cestě by FIFA klidně mohl doprovázet velký hit skupiny AC/DC – Highway to Hell, v překladu "Dálnice do pekla". A vyspělý fotbalový svět by si tyhle hrátky na šéfování všemu, všem a ve všem neměl nechat líbit, nebo brzy bude opravdu v pekle.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články