Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mít, či nemít na ME do 21 let hráče z áčka? Odborníci se neshodnou, ale vědí: Postoupit bude těžké

Fotbalová jednadvacítka jde do boje. Na evropském šampionátu v Gruzii ji ve skupině, z níž postupují dva, čeká těžká "šichta" – Anglie, Německo a nevyzpytatelný Izrael. Odborníci se shodují, že eventuální postup bude těžký, ale rozcházejí se v názoru na to, jestli měl zkušený kouč Jan Suchopárek povolat akvizice z áčka. Všechna utkání z ME hráčů do 21 let můžete sledovat od středy na ČT sport a ČT sport Plus.

Jak vidíte šance českých Lvíčat na ME do 21 let?

Karel Jarolím, bývalý reprezentant a reprezentační trenér: "Je to padesát na padesát – musíme si věřit, i když jednoduché to nebude. Já si myslím, že třeba Němce bychom uhrát mohli."

Richard Dostálek, bývalý reprezentant, v současnosti trenér: "Z těch soupeřů jde strach a respekt, ale šanci máme. Jako fanoušek bych věřil, přibližně ze 60 procent, v postup. Ale realita, že přejdeme přes Anglii nebo Německo, je o něco nižší."

Josef Csaplár, trenér a fotbalový expert: "Na kvalifikovanou odpověď nemám z oblasti tak mladých fotbalistů dost informací, mezi těmihle hráči nemám přehled."

Günter Bittengel, bývalý reprezentant, v současnosti manažer mládeže FK Dukla Praha: "Šance je vždycky, ale postoupit z téhle skupiny bude těžké, protože výběry Anglie a Německa jsou tradičně hodně silné. Třetího soupeře moc neznám, ale v těchto kategoriích se síla týmů odhaduje těžko a kolikrát outsider může mít kvalitní hráče a překvapí. Na postup to vidím tak 20–30 procent. Takže spíš ne, než jo."

Martin Frýdek starší, bývalý reprezentant, v současnosti trenér: "Je to vražedná skupina, hodně těžká. O Anglii a Německu není třeba se bavit a Izraelci jsou schopní také porazit kohokoliv. Ti by mohli být černým koněm šampionátu. Bude hodně záležet na prvním zápase, kdybychom udělali bod s Anglií... Moc to klukům přeji, ale bude to hodně těžké."

Trenér Suchopárek se nesnažil o to, aby měl v týmu např. Davida Juráska a Adama Hložka, kteří už hrají v reprezentačním áčku, protože by podle něj neměli stoprocentní motivaci. Jaký je na to váš názor?

Jarolím: "On to musí vědět, ale jde o komunikaci s hráči. Je to sledovaný turnaj a kluci hrají za reprezentaci. O tom, že by neměli mít motivaci, by neměla být řeč. Já bych se snažil mít to nejlepší mužstvo, pokud by to nekolidovalo s důležitými zápasy áčka, což teď je. Podle mě by to přínos byl. A jestli by to třeba mohlo nabourat motivaci kluků, kteří by tak mohli přijít o místo? Ne, naopak. Ti kluci by se měli snažit dostat se do sestavy. Bylo by smutné, aby koukali na to, že jim naroste konkurence."

Dostálek: "Já můžu vycházet z reality, my jsme v šestadevadesátém roce taky hráli o postup na mistrovství Evropy a ve čtvrtfinále jsme měli Španělsko. Na ten dvojzápas nám trenéři poslali hráče, kteří už hrávali pravidelně za áčko, a tenkrát se to úplně nepovedlo. Proto se asi taky trenér Suchopárek rozhodl tak, jak se rozhodl. Ví o tom nejvíc, nejspíš zná i mentální nastavení v hlavách hráčů, o které se jedná. Má v týmu dravé fotbalisty, je mezi nimi zdravá konkurence a asi chce, aby si to vybojovali ti, kteří o to mají větší chuť bojovat. Takže to vyhodnocuji jako správné rozhodnutí."

Csaplár: "To je jedna z věcí, kterým prostě nerozumím. Je to mistrovství Evropy, tak si myslím, že by se měly týmy snažit postavit to nejsilnější. A to není věcí trenéra Suchopárka, to je o nastavení systému fotbalového svazu."

Bittengel: "Vnímám Honzu, protože jsme spolu dlouho hráli a jsme kamarádi, jako dobrého trenéra. Pracuje u téhle věkové kategorie už dost dlouho a dokáže odhadnout, co ten mančaft potřebuje. V těchhle mladých mužstvech hodně rozhoduje i týmová síla, kolektiv, sehranost, parta. A ze zkušeností vím, že když tam implementujete hráče, kteří se tam neobjevovali v kvalifikacích a byli třeba už v áčku, nebo tam skočí na poslední chvíli, tak ne vždycky si to sedne. A to, si myslím, Honza vyhodnotil a dal spíš na tu partu, než aby tahal kluky, kteří už hrají o level výš."

Frýdek: "Dneska jsem četl Karla Krejčího a souhlasím s ním. Reprezentovat je čest. Takže by tam podle mě měl jet absolutně nejsilnější mančaft a je jedno, že už hráli výš a třeba Hložan už to přeskočil. Každý chce vyhrát a měli by tam být nejlepší hráči. Třeba teď šli do Síně slávy – celá plejáda, Čech a další, takže ti, co tam věkově patří, by tam v tom týmu měli být."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články