Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko běží modře

Mírnější tresty za korupci ve fotbale? O tom nic nevím, říká Pelta

Praha - Fotbalová asociace ČR (FAČR) přijala nový disciplinární řád, jenž od 1. července snižuje nejvyšší sazby fotbalových trestů. Informuje o tom server Aktuálně.cz. Zákaz činnosti ve fotbale za korupci tak místlo současných 15 let bude maximálně pět. Předseda asociace Miroslav Pelta, který bude v červnu na valné hromadě obhajovat svou funkci, o změně řádu podle svých slov nevěděl. Sám jej přitom odhlasoval.

Tresty za porušení regulérnosti soutěže se v novém řádu snížily o třetinu - z 15 let na 12 až 36 měsíců. V mimořádných případech pak pět let. Součástí trestů je i pokuta, jejíž výše se němení (jednotlivec do výše půl milionu, klub až 10 milionů korun). Změny ale nastaly u odečtu bodů. Zatímco dosud mohl fotbalový klub přijít až o 20 bodů, nově by korupcí přišel "jen" od devíti do 15 bodů v tabulce.

Šéf českého fotbalu o snížení trestů nevěděl, přestože jej minulý týden vzal odhlasováním na vědomí výkonný výbor FAČR, tedy včetně Pelty samotného. "To nám připravilo právní oddělení, já takové dokumenty nečtu, v naše odborníky máme důvěru. Ale na výkonném výboru k tomu ani nebyla žádná diskuse, nikdo to nerozporoval," hájil se Pelta, který byl sám v minulosti kvůli korupci vyšetřován.

Autorem nového disciplinárního řádu je podle Aktuálně.cz Petr Doležal. Podle ředitele legislativního odboru FAČR dospěla legislativní rada asociace k závěru, že dlouhodobé tresty vyšší pěti lety nemohou plnit represivní ani výchovnou funkci. Pokud by se některý z členů FAČR dopustil korupce, mohl by být z jejích řad vyloučen.

Kritikem zásahů do řádu je Jiří Golda, bývalý předseda disciplinární komise. "Disciplinárka v rámci FAČR fungovala jako nezávislý orgán s vlastní rozhodovací pravomocí. Tohle je další krok k potlačení tohoto principu," uvedl Golda.

Zdroj
Aktuálně

Hlavní zprávy

Nejčtenější články