Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Ministerstvo nařídilo kvůli Berbrovi kontrolu státních dotací

Praha - Rozruch kolem zvolení Romana Berbra do vedení Fotbalové asociace má za následek kontrolu státních dotací na fotbal, již nařídilo ministerstvo školství. Podle informací Lidových novin je důvodem právě dění okolo kontroverzního funkcionáře. Ročně dává stát fotbalu zhruba 290 milionů korun, což je přibližně čtvrtina rozpočtu FAČR. Podle deníku také významní sponzoři zvažují, zda budou fotbal dál podporovat - od nich plyne do svazové pokladny 180 milionů korun ročně.

Berbr s Peltou
zdroj: ISIFA

V sobotu byl předsedou asociace opět zvolen Miroslav Pelta a Berbr povýšil na místopředsedu, což budí ve fotbalové veřejnosti negativní reakce. Například ve výzvě deníku Sport "Dejme kmotrům červenou" se proti Berbrovi a Peltovi postavilo více než osmnáct tisíc signatářů, včetně známých osobností.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s náměstkem MŠMT Janem Kocourkem

Nedávno také vyšlo najevo, že Berbr pracoval pro komunistickou StB. "Spekulací je tolik, že to poškozuje český sport jako celek," řekl náměstek ministra školství Jan Kocourek. Proto úřad nařídil kontrolu peněz pro fotbal.

Jan Kocourek:

"Pokud se najdou chyby, dotace se musí vrátit, zaplatit penále a další peníze bychom nemohli poskytovat."

Asociace se však kontrole nebrání, ba naopak. "Kontrolu vítáme. Ukáže, že máme vše v pořádku," řekl mluvčí Fotbalové asociace Jaroslav Kolář.

Také sponzoři fotbalu ale zvažují další podporu. "Diskuse o personálním obsazení hlavních postů nepřispívají pověsti fotbalu. Vývoj nás vede k úvahám o perspektivě budoucí spolupráce," sdělil generální partner fotbalové reprezentace, firma T-Mobile. "Pokud nenalezneme formu spolupráce, která posílí obraz vrcholové kopané, budeme hledat jiné cesty, jak přinášet fandům fotbalu radost," uvedl mluvčí Plzeňského Prazdroje Vladimír Jurina. Firma sponzoruje reprezentaci i ligu.

Zdroj
ČTK, LN, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články