Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Mexičané ukončili patnáctiletou domácí neporazitelnost USA v kvalifikaci

Columbus - Překvapivou porážkou vstoupili fotbalisté Spojených států amerických do závěrečné fáze kvalifikace mistrovství světa v zóně CONCACAF. S Mexikem prohráli před vlastními diváky v Columbusu 1:2 a po 15 letech skončila jejich domácí série neporazitelnosti v kvalifikačních duelech. O výhře hostů rozhodl hlavou po rohovém kopu v předposlední minutě sedmatřicetiletý bývalý hráč Barcelony Rafael Márquez.

Radost fotbalistů Mexika
zdroj: USA TODAY Sports autor: Joe Maiorana

Mexičany poslal už ve 20. minutě do vedení Miguel Layún, který podle zámořských médií potrestal chybnou taktiku domácího trenéra Jürgena Klinsmanna, který zápas zahájil v "nezažitém" rozestavení 3-5-2. Návrat k systému 4-4-2 přinesl zlepšení, brzy po změně stran i vyrovnání zásluhou Bobbyho Wooda a Američané měli převahu.

Gól kapitána hostů Márqueze těsně před koncem ale rozhodl o tom, že Mexiko ukončilo sérii čtyř porážek 0:2 ve vzájemných kvalifikačních zápasech v USA. Ve Spojených státech uspěli Mexičané v kvalifikaci MS poprvé od roku 1972.

"Druhý poločas byl lepší, ale zapomněli jsme dát další góly. Rozhodla individuální chyba," litoval Klinsmann. "Teď je jasné, že potřebujeme (v úterý) tři body v Kostarice. Když ale budeme hrát jako ve druhém poločase, tak nemám strach," řekl německý kouč s myšlenkami na utkání proti soupeři, na jehož hřišti tým USA v kvalifikaci MS ještě nevyhrál.

Zápas v Columbusu byl po prezidentských volbách velmi sledovaný vzhledem k předvolebním prohlášením nové hlavy státu Donalda Trumpa o stavbě zdi na hranici s jižním sousedem a vystěhování nelegálních imigrantů z Mexika zpět do jejich vlasti. Nedošlo však k žádným mimořádným událostem ani v hledišti, obě mužstva před zápasem společně zapózovala fotografům.

Také ve zbývajících dvou utkáních na úvod rozhodující části kvalifikace uspěly hostující celky. Kostarika porazila 2:0 brankami z druhého poločasu Trinidad a Tobago a ujala se vedení v tabulce, Panama zvítězila v Hondurasu 1:0. Šest mužstev hraje o tři přímá postupová místa na MS v Rusku, čtvrtý tým půjde do baráže proti asijskému soupeři.

Kvalifikace MS 2018 ve fotbale - zóna CONCACAF:

Honduras - Panama 0:1 (0:1)
Branka: 22. Escobar.

Trinidad a Tobago - Kostarika 0:2 (0:0)
Branky: 65. Bolaňos, 90.+2 Matarrita.

USA - Mexiko 1:2 (0:1)
Branky: 49. Wood - 20. Layun, 89. Márquez. ČK: 90.+3 Salcedo (Mex.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články