Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Spálil, co mohl. Přesto se Ronalda spoluhráči zastávají

Lvov (Ukrajina) - Asi největší hvězda turnaje, portugalský útočník Realu Madrid Cristiano Ronaldo se zatím trápí. Ve dvou utkáních v řade nevstřelil ani gól, včera navíc spálil dvě tutovky, ve kterých šel sám na brankáře. Od novinářů i fanoušků proto schytává dávku kritiky. Svého kapitána se však zastávají sami fotbalisti. Ronaldův čas dle týmu teprve přijde. Hlavní je tým a je jedno, kdo dává góly.

Zatímco ve španělské lize dal Ronaldo 40 branek za sezonu, šampionát ho zatím nezastihl v nejlepší formě. To dokládá i zahozená šance ze středečního duelu s Dánskem, kdy v závěru běžel sám na gólmana, ale branku netrefil. Místo zvýšení na 3:1 tak dal Dánsku šanci, a to ji využilo, když srovnalo na 2:2. Portugalce ale v závěru zachránil střídající Silvestre Varela.

"Měl jsem dát třetí gól a bylo by hotovo. Takhle jsme museli bojovat do úplného konce," prohlásil po utkání Ronaldo. "Měl jsem to zakončit lépe, ale hlavní je, že se to povedlo spoluhráčům a že jsme vyhráli. Měli jsme štěstí, které nám chybělo v utkání s Německem," připomněl úvodní porážku 0:1 po dvou nastřelených břevnech.

Po zápasu se na Ronalda valila kritika, ale spoluhráči se svého kapitána zastali. "Cristiano je nejlepší hráč světa. Každý den mě o tom přesvědčuje v Realu Madrid. V reprezentaci zase ukazuje, jakým je kapitánem a vůdcem. I ti nejlepší ale občas chybují. Jen se teď potřebuje v útoku dostat do pohody a góly přijdou samy. Dnes sice gól nedal, ale týmu pomůže příště," prohlásil stoper Pepe, který k výhře nad Dánskem přispěl úvodním gólem.

Portugalci se shodují, že na turnaji je pro ně klíčový tým a ne individuality. Střelec rozhodující branky Varela, který byl na hřišti sotva pár vteřin, proto odmítal zásluhy. "Je to vítězství týmu, ne moje. My hráči z lavičky musíme být připraveni nastoupit a pomoci spoluhráčům, kteří dřou od začátku. Proti Německu se mi to nepovedlo, dnes ano," řekl útočník Porta, jenž měl v závěru zápasu s Německem šanci, kterou neproměnil.

Zato proti Dánsku předvedl pohotovost v zakončení. "Varela to udělal skvěle. Přitom to vůbec neměl jednoduché. Míč šel za něj, naštěstí se mu to dobře odrazilo zpátky na nohu a on to tam parádně napálil," chválil ho spoluhráč Nelson Oliveira.

Naopak na dánské straně panovala mnohem horší nálada. "Je to hrozný pocit dostat gól takhle v závěru a prohrát zápas. Přitom jsem na svůj tým hrdý za to, jak se v druhé půli zvedl a dokázal vyrovnat. Dokonce jsem na to pyšnější než na výkon z duelu s Nizozemskem, který jsme vyhráli," prohlásil trenér Morten Olsen.

"Bohužel jsme za to nebyli odměněni, ale taková jsou pravidla hry a pro nás jsou to zkušenosti do budoucna. Myslím, že s trochou štěstí bychom získali moc cenný bod," dodal dánský kouč.

Mrzí ho ale, že vedle bodu zřejmě přišel i o tři důležité hráče Nikiho Ziemlinga, Dennise Rommedahla a Daniela Aggera, které trápí zdravotní problémy. "Bohužel si myslím, že to budou mít hodně těžké, aby se stihli na Německo dát do kupy a mohli hrát," konstatoval Olsen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články