Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

S Čechy to bude těžké, obává se portugalský trenér

Charkov - Týmovost a jednotnost považuje trenér portugalských fotbalistů Paulo Bento za hlavní důvody nedělní výhry 2:1 nad Nizozemskem a postupu ze skupiny B do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Proti České republice se nestaví do role favorita a ve čtvrtek ve Varšavě očekává těžké utkání. "Jsem hrdý na to, co jsme dokázali jako tým, a spokojený s dosažením našeho cíle. Zvládli jsme to brilantně díky skvělé jednotnosti ve třech odehraných zápasech. Hráli jsme dobře a postoupili jsme ze skupiny s druhým (Nizozemsko) a třetím týmem (Německo) z posledního světového šampionátu," uvedl.

Portugalští fotbalisté
zdroj: ISIFA

Ocenil, že jeho svěřenci proti Nizozemsku přesně splnili to, co od nich očekával, a díky dvěma brankám kapitána Cristiana Ronalda otočili stav zápasu. "Kromě úvodních dvanácti minut to byl náš nejlepší dosavadní zápas na turnaji. Byli jsme loajální ke své filozofii a pokaždé ukázali, že dokážeme zareagovat a pak nepolevit," pochválil své svěřence dvaačtyřicetiletý kouč.

Ve čtvrtfinále proti českému týmu očekává další těžkou bitvu. "Netvrdíme, že jsme favority, protože to nebude lehké. Musíme pokračovat v započaté práci a kvalitě, kterou jsme doposud předváděli. Potom možná dokážeme postoupit do semifinále," uvedl Bento.

Podobný názor mají i hráči. "Budeme mít čas přemýšlet o České republice. Samozřejmě musejí mít dobrý tým, protože také postoupili do čtvrtfinále. Teď ale budeme odpočívat a snažit se využít volný den k potřebnému doplnění energie," řekl obránce Joao Pereira.

Trenér Nizozemska Bert van Marwijk vzal třetí porážku na šampionátu na sebe, ale o rezignaci neuvažoval. "Jsem zodpovědný za to, že jsme na tomto turnaji selhali, ale mám kontrakt do roku 2016 a v této chvíli nemyslím na svou budoucnost," prohlásil šedesátiletý kouč.

Připomněl, že po dvou předchozích prohrách byli "Oranjes" v těžké situaci. "Museli jsme vyhrát dvoubrankovým rozdílem, takže jedinou cestou bylo riskovat a útočit. Začali jsme dobře, ale pak jsme to jednoduše nezvládli. Individuální chyba vrátila Portugalsko do hry a fotbalisté, kteří jsou běžně oporami, z nějakého důvodu nedosáhli své úrovně," konstatoval Van Marwijk.

Nejistota v mužstvu vicemistrů světa prý začala už po úvodním prohraném duelu skupiny s Dánskem (0:1). "V tom utkání jsme měli zvítězit, protože jsme zahodili mnoho brankových příležitostí. Možná bychom potom byli jiným týmem," dodal trenér "Tulipánů".

Střelce úvodního gólu Rafaela van der Vaarta mrzelo, že Nizozemsko nenavázalo na povedený úvod. "Měli jsme na začátku několik skvělých šancí, ale Portugalsko je silné mužstvo. Pokud potřebujete vstřelit dvě branky, tak si musíte vytvořit více příležitostí. Třikrát jsme prohráli a nezasloužili si postoupit," prohlásil záložník, jenž nastoupil s kapitánskou páskou místo Marka van Bommela.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články