Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Řecko: Bude znovu fungovat kouzlo defenzivy?

Praha – Bylo to tak blízko. Češi mohli v roce 2004 po osmi letech hrát finále mistrovství Evropy. Jeden z nejsilnějších výběrů, který kdy česká reprezentace měla k dispozici, předváděl po celý šampionát atraktivní ofenzivní fotbal a experti museli uznat, že toto je jeden z kandidátů na titul. Česká jízda však v semifinále tvrdě narazila. Zlatý sen se rozplynul díky precizně propracované defenzivě Řecka, se kterou se jim nakonec podařilo vyhrát celý turnaj.

Radost Řeků na Euru 2004
zdroj: AP

Řekové si z Eura nikdy medaili neodvezli. Až na zmíněný rok 2004, kdy šokovali fotbalový svět svým triumfem. Byl to triumf vyšperkované obrany a trpělivého čekání na šanci. Řecko se nikdy nechlubilo atraktivní hrou, na druhou stranu byl jejich systém mimořádně efektivní. Za osm let se toho příliš nezměnilo, přesto řecká hra poněkud zofenzivněla. Tým se pod vedením Portugalce Fernanda Santose omladil, na rozdíl od situace za Otty Rehhagla se Řekové útočné poloviny hřiště už tolik nebojí.

Předpokládaná sestava:

Chalkias - Papastathopulos, A. Papadopulos, K. Papadopulos, Cholevas - Ninis, Katsuranis, Maniatis, Karagunis - Gekas, Samaras

Nicméně je to stále obrana, na které stojí a padá výkon celého řeckého mužstva. A to by jim na Euru mohlo činit nemalé problémy. Jakmile musí obranu otevřít a začít tvořit hru, logicky se dostávají do velkých problémů. Útok prostě není řeckým fotbalistům vlastní, daleko radši spoléhají na standardní situace, které mají propracované do detailu.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil řecké reprezentace

Řekové v kvalifikaci inkasovali v deseti zápasech pouhých pět gólů a opanovali celou skupinu F. Na paty jim šlapali pouze Chorvaté, které dělily od prvního místa pouhé dva body. Řekové sedmkrát vyhráli, třikrát remizovali, porážku v kvalifikaci nepoznali. Stále ovšem zůstávají spíše outsidery, kteří mohou překvapit.

Program řecké reprezentace v základní skupině

Pátek 8. června 18:00: vs. Polsko (Varšava)

Úterý 12. června 18:00: vs. Česko (Vratislav)

Sobota 16. června 20:45: vs. Rusko (Varšava)

Na letošním Euru jsou Řekové zařazeni ve skupině A – tedy společně s českým výběrem. Na vzájemný zápas dojde v úterý 12. června ve Vratislavi, do turnaje ale vstoupí už v pátek 8. června ve Varšavě, kde zápasem s domácím Polskem zahájí celý turnaj. Poslední zápas základní skupiny je pak čeká v sobotu 16. června, kdy ve Varšavě narazí na ambiciózní Rusy.

Mezi nejzkušenější hráče Řeků patří bezesporu záložník Jorgos Karagunis, který ve svých pětatřiceti letech stihl už 116 zápasů z reprezentačních startů. Úctyhodný počet zápasů stihl i o dva roky mladší kolega z Panathinaikosu Atény Kostas Katsuranis – celých devadesát. Řekové nemají moc vyhlášených střelců, česká obrana si přesto bude muset dávat pozor na nejlepšího střelce Řecka Theofanise Gekase, který vstřelil v sedmapadesáti zápasech 21 gólů.

Nominace Řecka na mistrovství Evropy

brankáři: Kostas Chalkias (PAOK Soluň), Michail Sifakis (Aris Soluň), Alexandros Tzorvas (US Palermo)

obránci: Iosif Cholevas, Joannis Maniatis, Avraam Papadopulos, Vassilis Torosidis (všichni Olympiakos Pireus), Sokratis Papastathopulos (Werder Brémy), Jorgos Tzavellas (Eintracht Frankfurt), Kyriakos Papadopulos (Schalke 04), Stelios Malezas (PAOK Soluň)

záložníci: Jorgos Karagunis, Sotiris Ninis, Kostas Katsuranis (všichni Panathinaikos Atény), Joannis Fetfatzidis (Olympiakos Pireus), Kostas Fortunis (1. FC Kaiserslautern), Jorgos Fotakis (PAOK Soluň), Grigorios Makos (AEK Atény)

útočníci: Theofanis Gekas (Samsunspor), Nikos Lyberopulos (AEK Atény), Kostas Mitroglu (Atromitos FC), Dimitris Salpingidis (PAOK Soluň), Jorgos Samaras (Celtic Glasgow)

 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články