Odvedli jsme tu fantastické výkony, ale soupeři byli lepší, uznal Olsen

Lvov - Přestože pro dánské fotbalisty skončil evropský šampionát už po základní skupině, sklízejí pochvalu za výkon, kterým se na turnaji prezentovali. Jejich trenér Morten Olsen ocenil, jak jeho svěřenci dokázali v těžké skupině hrát vyrovnané zápasy s předními evropskými celky. "Musíme být zklamaní, že jsme vypadli, ale rozhodně nejsem zklamaný z výkonu týmu. Odvedli jsme tu tři fantastické výkony, ale soupeři zkrátka byli lepší," řekl Olsen po nedělní porážce 1:2 s Německem, znamenajícím vyřazení.

Předtím Dánové vyhráli 1:0 nad Nizozemskem a prohráli 2:3 s Portugalskem. "Hráli jsme proti světové elitě a do poslední chvíle jsme bojovali o postup. K tomu bychom ale potřebovali mít více štěstí," mínil Olsen. "Odehráli jsme skvělý turnaj, ale rozhodovaly malé detaily, které jsme nezvládli. Přesto jsme udělali dobrý dojem," dodal. Klíčová prý byla porážka s Portugalskem, kterou tři minuty před koncem zařídil Varela. "Tam to chtělo dotáhnout k remíze. Pak bychom postoupili," věří Olsen.

"Také jsme měli kopat proti Němcům penaltu za zatažení Bendtnera za dres. To by měl vidět pátý rozhodčí, když už tam je," kritizoval Olsen. Aby se prý Dánové v budoucnu více prosazovali, je třeba dostat hráče do kvalitních zahraničních lig. "Němci hráli v úplně jiném tempu, na které jsou zvyklí z Ligy mistrů. Naopak my na to zvyklí nejsme a bylo to vidět. Je třeba, aby naši hráči hráli v kvalitních ligách," dodal Olsen.

Výkon Dánska chválili i Němci, kteří přiznali, že chvílemi se o postup strachovali, jelikož při vedení Portugalců nad Nizozemskem stačilo, aby Dánsko vyhrálo a Němci by byli vyřazeni. "Ale zvládli jsme to dobře a Dány do ničeho nepustili," uvedl trenér Joachim Löw. "Musím se přiznat, že jsem toho už měl docela dost a mohlo by to být zajímavé, kdyby si Dánové v závěru vytvořili tlak. Naštěstí dal ale Lars Bender gól a tím rozhodl," poděkoval svému spoluhráči Bastian Schweinsteiger.

Pro Bendera to přitom byl první start v zahajovací jedenáctce Německa, když v předchozích osmi startech nasbíral dohromady jen 60 minut. Tentokrát ale dostal šanci místo potrestaného Jeromeho Boatenga. "Pro mě byl už dárek, že jsem mohl hrát od začátku. A ještě k tomu dám gól. To je skvělé," radoval se defenzivní univerzál Leverkusenu.

"Viděl jsem, že je tam prostor, ale měl jsem štěstí, že se míč dostal až ke mně," připustil. Chválu pak Bender sklidil i od trenéra Löwa. "Je to vítězný typ stejně jako jeho bratr Sven. Nemá strach, žádný přehnaný respekt a vždy si plní své úkoly na sto procent. Když jsem mu řekl, že bude hrát, odpověděl, že se moc těší. To mi o něm řeklo všechno podstatné," podotkl Löw.

Nyní se Němci už soustředí na čtvrtfinále a na Řecko, které považují za nepříjemného soupeře. Nahrává jim ale fakt, že s Řeckem neprohráli ani jeden z osmi zápasů. "To jsem ani nevěděl. Ještě jsem proti nim nikdy nehrál, tohle bude poprvé. Ale určitě to nebude nic lehkého. S Řeckem nikdo nepočítal podobně jako v roce 2004, a oni vyřadili silné Rusy. Navíc měli na turnaji snad tři šance a dali z toho tři góly. Jsou to mistři efektivity, což je dělá hodně nebezpečné," varoval Löw.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články