Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

SESTŘIH: Rumuni prolomili kletbu a na úvod šampionátu si smlsli na Ukrajině

Nezdařilé starty do šampionátů jsou zapomenuty. Rumuni poprvé v úvodním duelu zvítězili, když přehráli 3:0 Ukrajinu. Ta po chybě v rozehrávce inkasovala první gól již ve 29. minutě od Nicolae Stancia. Dvě rychlé odpovědi následně přidali i Ražvan Marin a Denis Dragus. Ve druhém zápase Rumunsko vyzve v sobotu Belgii, Ukrajina v pátek Slovenko. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a ČT sport Plus. 

"Rád bych poděkoval všem Rumunům na světě. Vím, že s námi dnes byli. Můj tým předvedl fantastické úsilí. Můžete mi věřit, že tohle je úžasné mužstvo. Klukům gratuluji, je to prostě neuvěřitelné," citoval web UEFA rumunského trenéra Edwarda Iordanescua.

Rumuni při šesté účasti na turnaji poprvé vyhráli svůj zahajovací zápas, celkově na triumf čekali 24 let. Dodatečně tak nadělili dárek k nedělním 46. narozeninám svému trenérovi Edwardu Iordanescuovi. Rumuni se představili na Euru poprvé od roku 2016, kdy je vedl otec nynějšího kouče Anghel Iordanescu. Tomu se tehdy povedlo získat jen bod, syn ho překonal hned po prvním zápase. 

"Můj tým podal fantastický výkon. Pokud jste měli nějaké pochybnosti, teď mi můžete věřit, že je to skvělý tým. Takové srdce, jako má tenhle tým, ještě nikdo neměl. Tohle je generace, která má duši jako nikdo předtím v Rumunsku. Tato generace nemá žádné limity," uvedl Iordanescu.

Členové zahajovací jedenáctky Ukrajiny dorazili na trávník ve vlajkách, jimiž zakryli dresy. Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) zakázala na dnešním utkání ruské vlajky, které fanoušci přinesli na některé předchozí zápasy. Ukrajina od února 2022 čelí ruské vojenské agresi. Rusko je kvůli tomu z mezinárodních soutěží vyloučeno.

První vzájemný duel na velkém turnaji zahájili lépe Ukrajinci, kteří měli převahu, šanci si ale nevytvořili. V 29. minutě Man vystihl rozehrávku brankáře Lunina, nahrál Stanciuovi a rumunský kapitán parádní střelou zpoza vápna otevřel skóre.

"Byl to můj nejlepší gól v kariéře. Rumunský dres pro mě znamená všechno. Skórovat na závěrečném turnaji a ještě vyhrát takovým způsobem je zkrátka neuvěřitelné," prohlásil jednatřicetiletý Stanciu.

Nicolae Stanciu otevřel duel Rumunsko – Ukrajina
zdroj: Reuters autor: Angelika Warmuth

O 10 minut později Man vystřelil a kapitán ukrajinského týmu Stepanenko tečoval míč těsně vedle tyče. Z následného rohu se Stanciu pokusil překvapit Lunina, ale trefil břevno.

Rumuni definitivně rozhodli v rozmezí 53. a 57. minuty. Nejprve Razvan Marin napřáhl z dálky a prostřelil gólmana Realu Madrid. Poté Lunin vyrazil tvrdou ránu Ratiua na roh, z něhož Rumunsko udeřilo, když si zakončující Dragus počkal před brankou na Manovu přihrávku.

V 77. minutě rumunský gólman Nita, který dříve chytal za Spartu a Pardubice, zastavil dalekonosnou střelu Sudakova. Jednoznačná porážka Ukrajinců byla překvapením. "Nikdo takový výsledek nečekal. Hodně jsme drželi míč, ale nevytvořili jsme si žádné šance. To nás stálo výsledek," prohlásil trenér Serhij Rebrov.

Ukrajinci si to vyříkali bez trenéra za zavřenými dveřmi

Rebrov přiznal, že po utkání ho hráči požádali, aby opustil kabinu a mohli si mezi sebou vše vyříkat. "Všichni jsme se omluvili. Hráči cítí, že nepředvedli maximum. Před utkáním jsme jim řekli, že reprezentujeme velkou, silnou zemi, která více než dva roky bojuje za svobodu," podotkl Rebrov s narážkou na ruskou vojenskou invazi.

"Já i hráči cítíme, že jsme neudělali, co jsme mohli, proto se omlouváme. Teď musíme přestat mluvit a připravit se na další utkání (se Slovenskem), v němž ukážeme jinou Ukrajinu," dodal padesátiletý kouč.

"Nevím, co říct. Je to skoro až trapné, co naši fanoušci museli dnes vidět. V příštím zápase jim zkusíme nabídnout více. Všichni pochopili, co musíme udělat. Musíme vyhrát, abychom měli nějakou šanci a uspěli. Musíme jet dál a poučit se z toho," hodnotil zklamaně ukrajinský obránce Oleksandr Zinchenko.

Rumunsko – Ukrajina 3:0 (1:0)

Branky: 29. Stanciu, 53. R. Marin, 57. Dragus. Rozhodčí: Nyberg – Beigi, Söderqvist (všichni Švéd.) – Dieperink (video, Niz.). ŽK: R. Marin – Konoplja, Diváci: 61 591.

Rumunsko: Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu – Man (62. Hagi), R. Marin, M. Marin (75. Rus), Stanciu (87. Racovitan), Coman (62. Mihaila) – Dragus (75. Puscas). Trenér: Iordanescu.

Ukrajina: Lunin – Konoplja (72. Tymčyk), Zabarnyj, Matvijenko, Zinčenko – Stepanenko (62. Bražko), Šaparenko (62. Jaremčuk) – Cygankov (62. Jarmolenko), Sudakov (83. Malinovskyj), Mudryk – Dovbyk. Trenér: Rebrov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články