Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

SESTŘIH: La Roja trestala a zkomplikovala Chorvatsku start do turnaje. Yamal se zapsal do historie

Španělsko prožilo ve šlágru dne pohodový vstup do mistrovství Evropy. Svěřenci trenéra Luise de la Fuenteho přehráli v nabité skupině B Chorvaty 3:0, když všechny branky vstřelili do přestávky. Do dějin evropských šampionátů vstoupil stále ještě šestnáctiletý talent španělského fotbalu Lamine Yamal jako nejmladší účastník turnaje v historii.

Španělský obránce Dani Carvajal se raduje s Álvarem Moratou
zdroj: Reuters autor: Fabrizio Bensch

Španělé zvládli prestižní duel na úvod šampionátu mnohem lépe než soupeři a nepřímo navázali na minulý vzájemný zápas na posledním Euru v roce 2021, kdy se Jihoevropané radovali po výsledku 5:3 po prodloužení. Naopak pro Chorvaty se jedná o nepříjemný vstup, neboť je ve "skupině smrti" čekají ještě Albánci a Italové.

Trenér de la Fuente si pochvaloval, že jeho svěřenci hráli dobře ve všech částech hřiště. "Potěšilo mě, že náš mladý tým udržel koncentraci po celou dobu. Jsem šťastný za všechny, kdo se tvrdou prací zasloužili o tento výsledek. Dobrý začátek nám dává trochu klidu, ale musíme zůstat nohama na zemi," řekl kouč vítězů.

Až po necelých třiceti minutách opatrného začátku utkání otevřel skóre z brejku Álvaro Morata a spustil španělskou kanonádu. O tři minuty později přidal druhý gól Fabián Ruiz, jenž si povodil chorvatského kapitána Luku Modriče a přízemní střelou zvýšil.

Patnáctiminutovku hrůzy z pohledu stříbrného týmu z mistrovství světa 2018 dokonal Dani Carvajal, jenž si naběhl na centr Yamala a ve skluzu upravil na 3:0 ještě před pauzou.

"Dali jsme soupeři hodně prostoru a on nás za to potrestal. Chyběla nám energie a větší agresivita," řekl chorvatský kouč Zlatko Dalič a pokračoval: "První gól jsme dostali po naší chybě, nejhorší byl gól v nastavení prvního poločasu, tím bylo rozhodnuto. Musíme rozebrat, co bylo špatně, a pokusit se o dvě vítězství."

Yamal, jenž ve věku 16 let a 338 dní překonal dosavadního nejmladšího účastníka Eura Kacpera Kozlowského z Polska z roku 2021 o více než osm měsíců, si po asistenci navíc mohl připsat i gól. Jenže ve druhém poločasu ho v 52. minutě vychytal fantastickým zákrokem Dominik Livakovič.

Na druhé straně udržel čisté konto Unai Simón, když obstál zejména při závaru v 55. minutě. Při střele Josipa Stanišiče mu pomohl v pádu obránce Marc Cucurella a s hlavičkovými pokusy Anteho Budimira a Andreje Kramariče si poradil španělský gólman sám.

V závěru navíc Simón ustál vlastní chybu, když po jeho špatné rozehrávce zahrávali Chorvaté penaltu. Tu neproměnil Bruno Petkovič a jeho následnou gólovou dorážku nakonec odvolal videorozhodčí.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu – skupina B (Berlín):

Španělsko – Chorvatsko 3:0 (3:0)

Branky: 29. Morata, 32. Fabián Ruiz, 45.+2 Carvajal. Rozhodčí: Oliver – Burt, Cook – Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Rodri (Šp.). Diváci: 68 844.

Španělsko: Simón – Carvajal, Le Normand, Nacho, Cucurella – Pedri (59. Olmo), Rodri, (87. Zubimendi), Fabián Ruiz – Yamal (87. Torres), Morata (67. Oyarzabal), Williams (68. Merino). Trenér: De la Fuente.

Chorvatsko: Livakovič – Stanišič, Šutalo, Pongračič, Gvardiol – Modrič (65. Mario Pašalič), Brozovič, Kovačič (65. Sučič) – Majer, Budimir (56. Perišič), Kramarič (72. Petkovič). Trenér: Dalič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články