Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ronaldo sobecky nezakončoval a vyrovnal se Poborskému

Kapitán portugalských fotbalistů Cristiano Ronaldo ukázal, že není jen střelec s klapkami na očích. V počtu asistencí na mistrovství Evropy se dotáhl na dosavadního rekordmana Karla Poborského. Devětatřicetiletý Ronaldo má po sobotní výhře 3:0 nad Tureckem na kontě stejně jako bývalý český záložník osm gólových přihrávek a příště se může v čele tabulky osamostatnit.

Cristiano Ronaldo s Bruno Fernandesem
zdroj: Reuters autor: Leon Kuegeler

Další zápas a další historický zápis. Fenomenální Ronaldo nejprve v úterý při vítězství 2:1 nad Českem na úvod skupiny jako první zasáhl do šestého evropského šampionátu a v sobotu pro změnu dorovnal letitý rekord Poborského.

Dvaapadesátiletý někdejší ofenzivní záložník si během účastí na třech Eurech v letech 1996 až 2004 připsal osm asistencí, Ronaldo na stejnou metu potřeboval o tři závěrečné turnaje více.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Gól v utkání Turecko – Portugalsko: Fernandes – 0:3 (56. min.)

V 56. minutě sobotního utkání postupoval za stavu 2:0 sám na tureckého brankáře a mohl si připsat první gól na turnaji v Německu, kterým by znovu o něco vylepšil svůj vlastní střelecký rekord kontinentálních mistrovství. Místo toho ale nezištně přihrál před prázdnou branku bývalému spoluhráči z Manchesteru United Brunu Fernandesovi, jenž pohodlně upravil na konečných 3:0.

Ronaldo a Poborský v čele tabulky asistencí zřejmě dlouho vydrží. Šestice hráčů za nimi má pět přihrávek a všichni již ukončili reprezentační kariéru. Z aktivních fotbalistů je za portugalskou hvězdou se čtyřmi asistencemi belgický záložník Kevin De Bruyne.

Nejdůležitější je tým

Ronaldo, světový rekordman v počtu reprezentačních startů a branek, příliš rozhovorů neposkytuje a ani tentokrát neudělal výjimku. Od španělského trenéra Portugalců Roberta Martíneze se dočkal velké poklony.

"Viděli jsme něco mimořádného. Byl sám před brankářem a ještě přihrál. Je to příklad, který by se měl ukazovat v každém fotbalové akademii v Portugalsku i na světě. Ukázal, že nejdůležitější je vždy tým," řekl Martínez, jehož svěřenci si již zajistili prvenství v "české" skupině F a postup do vyřazovací fáze.

Ronaldův tým má jistotu, že si po středečním závěrečném zápase skupiny s Gruzií zahraje v Německu ještě minimálně osmifinále a hvězdný kanonýr může dál vylepšovat rekordy. Se 27 starty odehrál nejvíce zápasů v historii Eura, se 14 góly je také nejlepším střelcem. Pokud se trefí i letos a povede se mu dát jubilejní 15. branku, stane se nejstarším střelcem. Dosavadní maximum drží Rakušan Ivica Vastic, jenž na mistrovství v roce 2008 skóroval v 38 letech a 257 dnech.

Nejvíce gólových přihrávek na ME:

8 – Karel Poborský (Česko), Cristiano Ronaldo (Portug.),

5 – David Beckham (Angl.), Cesc Fábregas (Šp.), Luís Figo (Portug.), Eden Hazard (Belg.), Arjen Robben (Niz.), Bastian Schweinsteiger (Něm.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články