Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Portugalsko už není jen o Ronaldovi. Zopakuje tým zlatý rok 2016?

Bezesporu bude jedním z předních favoritů letošního Eura. Omlazené Portugalsko, v jehož kádru však nechybí Cristiano Ronaldo ani další veterán Pepe, může potrápit nejvěhlasnější evropské soupeře. Tým naznačil svůj potenciál už v kvalifikaci, kterou jako jediný ovládl se ziskem plného počtu bodů.

Kapitán Portugalska Cristiano Ronaldo a vedle něj Joao Félix
zdroj: Reuters autor: Pedro Nunes

Kvalifikace se Portugalsku nesmírně vydařila. Svěřenci trenéra Roberta Martíneze vyhráli všech deset zápasů s úctyhodným skóre 36:2, přičemž o obě inkasované branky se postarali v odvetném utkání na Pyrenejském poloostrově Slováci (3:2). Portugalci předvedli nejlepší ofenzivu i defenzivu z 53 reprezentací.

Portugalcům se ale v přípravě tolik nevedlo. Kromě výher nad severskými zástupci Švédy a Finy překvapivě nestačili na Slovince (0:2) a také na Chorvaty (1:2). Na závěr si přesto hladce poradili s Iry 3:0.

Bruno Fernandes si však z nepovedených výsledků těžkou hlavu nedělal. "Upřímně se mi trocha té negativity kolem národního týmu líbí. Takové to, že 'tým už není tak dobrý', 'není to to, co chceme'. Jsem za to rád, protože to dokazuje, že lidé toho od nás hodně očekávají a chtějí víc," uvedl Fernandes k předchozí kritice.

"Jistěže cítíme tlak, ale to je normální u světových týmů. Je to něco, na co můžeme být pyšní, že jsme považování za favorita, a k tomu tlak patří," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Magazín EURO 2024

Nejlepším portugalským střelcem v kvalifikaci byl s deseti brankami Ronaldo, jehož čeká rekordní šestý evropský turnaj. Ale už nějaký ten pátek platí, že Ronaldo nerovná se Portugalsko a naopak. Zatímco v minulosti byl tým na dlouholetém kanonýrovi zcela závislý, v poslední době se ofenzivní síla rozprostírá mezi víc hráčů.

V kreativitě vládne Fernandes, jenž si v kvalifikaci připsal také šest tref. "Je unikátní v tom, jakým způsobem vidí hru. Má neuvěřitelnou kapacitu pro vnímání prostoru a vyslání správně načasované přihrávky. To mu dává při hře obrovskou výhodu. Působí jako čistá desítka," prohlásil trenér Martínez.

V gólové produkci by měli Ronaldovi vypomáhat hráči jako Rafael Leao, Diogo Jota, Goncalo Ramos, Joao Félix nebo Bernardo Silva. Obraně šéfuje Rúben Dias, v brance vše jistí Diogo Costa. Benjamínkem výběru je stále ještě devatenáctiletý talentovaný záložník Joao Neves.

"V prvním zápasu jsem si to uvědomil o poločasu. Uvědomil jsem si, že fanoušci umí přenést nadšení na hřiště. Nechá vyvinout v hráčích veškerý talent a zvedne kluky o úroveň výš, a tím i cíl celého týmu," uvedl Martínez.

Hlavní pozornost bude přesto upřena na Ronalda, ačkoli poslední dobou nemá start v základní jedenáctce jistý. Nejzkušenější zástupce bude vyhlížet navýšení počtu reprezentačních startů (207) a gólů v dresu Portugalska (130). Na Euru debutoval na domácím turnaji v roce 2004, kdy Portugalci ve finále nestačili na Řeky. Ronaldo a spol. se dočkali až o dvanáct let později, kdy ovládli mistrovství Evropy ve Francii po finálovém vítězství nad domácím týmem.

"Jsem hrdý na to, že si jako první hráč zahraju na šestém Euru. Jsem z toho nadšený, protože to dokazuje dlouhověkost mé kariéry. Je to ale jen pouhá kapitola toho, čeho Cristiano Ronaldo ve fotbalu dosáhl. Mám radost a zároveň se cítím privilegovaný, že můžu národnímu týmu pomoci v naplnění cílů a ve snaze turnaj vyhrát, což je náš primární cíl," řekl Ronaldo.

Historicky nejlepší reprezentační kanonýr světa může navíc vylepšit svoje další rekordy – počet odehraných zápasů na evropském turnaji (25) i vstřelených branek (14). Ronaldovy osobní ambice ale půjdou stranou.

"Pevně věřím, že tohle mužstvo přinese portugalským fanouškům spoustu radosti, počínaje tímto Eurem. Podle mého názoru je nejlepší generace hráčů vždy ta, která vyhrává trofeje. Doufám, že tento výběr zvítězí, protože kádr je neuvěřitelně talentovaný," prohlásil pětinásobný vítěz Zlatého míče.

"Máme vše potřebné k tomu, abychom vyhráli. Půjdeme ale postupně a s přesvědčením, že můžeme zvítězit. V roce 2016 jsme dosáhli historického výsledku jak z hlediska portugalského, tak i světového fotbalu. Nohama zůstáváme pevně na zemi, hlavami se ale díváme nahoru s vědomím, že je možné Euro vyhrát," dodal.

Portugalsko vstoupí do turnaje soubojem s českou reprezentací 18. června, poté se střetne s Tureckem a na závěr skupiny F se utká s Gruzií.

Nominace Portugalska:

Brankáři: Rui Patrício (AS Řím), José Sá (Wolverhampton), Diogo Costa (FC Porto).

Obránci: Nélson Semedo (Wolverhampton), Pepe (FC Porto), Rúben Dias (Manchester City), Diogo Dalot (Manchester United), Goncalo Inácio (Sporting Lisabon), Nuno Mendes (Paris St. Germain), Joao Cancelo (FC Barcelona), António Silva (Benfica Lisabon).

Záložníci: Joao Palhinha (Fulham), Bruno Fernandes (Manchester United), Bernardo Silva (Manchester City), Danilo Pereira (Paris St. Germain), Joao Neves (Benfica Lisabon), Matheus Nunes (Manchester City), Rúben Neves (al-Hilál), Vitinha (Paris St. Germain).

Útočníci: Cristiano Ronaldo (an-Nasr), Goncalo Ramos (Paris St. Germain), Joao Félix (FC Barcelona), Rafael Leao (AC Milán), Diogo Jota (FC Liverpool), Pedro Neto (Wolverhampton), Francisco Conceicao (FC Porto).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články