Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hledá se hvězda Eura: Potvrdí roli Mbappé, obstojí Ronaldo, zazáří Wirtz, nebo…?

Kdo se stane největší hvězdou fotbalového Eura 2024? Na tuhle otázku se těžko hledá odpověď. Je tu generace zkušených, které vládne neskutečný držák Cristiano Ronaldo, jemuž táhne na čtyřicet, ale pořád láme rekordy, i když už za rekordní gáži v Saúdské Arábii. Pak je tu střední generace v čele s Kylianem Mbapém a potom drzé, ale šikovné mládí. To představují například Florian Wirtz nebo největší extrém – šestnáctiletá, už dávno objevená hvězda španělského fotbalu Lamiene Yamal. Teď tedy, babo, raď.

Kylian Mbappé se raduje z gólu
zdroj: REUTERS

Čím starší, tím lepší

Velkou útočnou zbraní anglické reprezentace by měl být její kapitán Harry Kane. Na jeho góly budou na britských ostrovech hodně spoléhat. Má za sebou vydařenou sezonu v Bayernu Mnichov, s nímž ale žádnou trofej nezískal, i když v první německé štaci nastřílel v Bundeslize za mnichovskou fotbalovou mašinu šestatřicet gólů. I proto by mohl mít na Euru velký apetit.

Kanonýrem v letech, který se dočkal řady ocenění, včetně toho nevyššího, je také už pětatřicetiletý Robert Lewandowski, který odehrál druhou sezonu v Barceloně a nastřílel v La Lize 19 gólů. To u něho není žádný zázrak. Kromě toho by rád dokázal něco velkého v reprezentaci, s níž zatím žádnou díru do světa ani do Evropy neudělal.

O čtyři roky starší a ještě slavnější je velikán velikánů Cristiano Ronaldo, který hrál na Euru poprvé už před dvaceti lety. Sběratel fotbalových rekordů všeho druhu, mezi nimiž je i 14 gólů na evropských šampionátech, z nichž má kompletní sbírku medailí, neodolal nabídce ze Saúdské Arábie. Tam v týmu Al Nassr hned v první sezoně posunul střelecký rekord soutěže, v níž dal tři hattricky, na 35 gólů. Jeho týmu to ale stačilo jen na druhé místo. Ovšem teprve nyní se uvidí, jestli je Ronadlo opravdu takový gigant i téměř ve čtyřiceti, nebo je jen saúdsko-arabská liga přece jen méně kvalitní.

Kdo by mohl být největší hvězdou Eura podle bývalých koučů české reprezentace?

Milan Máčala: Tam je hrozně moc tipů. Někdo z týmu Němců, Italů, Španělů i Francouzů, protože na týmu taky hodně záleží.

Dušan Uhrin starší: Mbappé by to mohl být, ale v poslední době se mi tolik nelíbil.

Petr Rada: U Portugalců by mohl zazářit třeba Silva, u Holanďanů Frimpong z Leverkusenu. Mbappé, který přestoupil do Realu a bude chtít ukázat svoji kvalitu. Ale pokud bude zdravý a bude nastupovat, může být hodně zajímavým hráčem tohohle šampionátu i Schick.

Karel Jarolím: Svádí to k tomu, aby to byl někdo z těch, kteří už o sobě dali vědět. A bude záležet i na tom, jak se bude dařit jeho týmu, takže by to měl být někdo z favoritů. Mohl by to být Francouz Mbappé, protože by po podpisu smlouvy v Realu mohl být v pohodě a bude se chtít předvést v nejlepším světle.

V hodně vytuněné soutěži na jihu Evropy naopak působí třiatřicetiletý Antoine Griezmann, který už dlouhá léta pomáhá k úspěchům Atléticu Madrid. Zkušený Francouz dokáže tvořit hru i střílet góly – letos jich v La Lize nastřílel soupeřům šestnáct. Francouzská reprezentace na jeho tvůrčí i střelecké schopnosti stále hodně spoléhá.

Jako víno, čím starší, tím lepší, je také Luka Modrič. Chorvatská hvězda, která v Realu Madrid už nedostává tolik času, jak bývala zvyklá, ale když naskočí i třeba v průběhu zápasu, je okamžitě na hřišti cítit jeho klidná tvořivá síla. V osmatřiceti letech má stále co předvést a jeho fotbalové myšlení a provedení by se dalo přednášet ve fotbalových akademiích. Na genialitu a vyrovnané výkony tohohle malého velkého muže budou Chorvaté hodně spoléhat.

Zlatá střední generace

V nejlepším fotbalovém věku je fotbalista, v jehož rychlosti a technice je všechno, jak má být. V současné době je nejceněnějším zbožím na fotbalovém trhu Kylian Mbappé. Cenu útočníka, který poslední roky zářil v Paris St. Germain, dokázali ocenit v Realu Madrid, kde jen za podpis smlouvy dostane téměř čtyři miliardy korun a krom toho mu ročně přijde na konto v přepočtu přes 370 milionů korun. To je dost i na s velkou pravděpodobností největší hvězdu nadcházejícího šampionátu, na kterou silný celek Francie hodně spoléhá.

Velkým kandidátem na hvězdu turnaje může být také sedmadvacetiletý španělský záložník Manchesteru City Rodri. V Premier League se postaral v sezoně o sedmnáct gólů, z nichž osm vstřelil sám. Patří k nejvýše hodnoceným hráčům na britských ostrovech a jeho přínos uznává i španělský národní celek. V březnové přípravě s Brazílií dostal nejvyšší známku a dvěma proměněnými penaltami v zápase ukázal, že umí udržet nervy i ve vypjatých chvílích. To budou Španělé na Euru asi potřebovat, protože ve skupině mají Chorvaty, Italy i nevyzpytatelnou Albánii.

Mládí má zelenou

Jednadvacetiletý Florian Wirtz zářil v dresu Leverkusenu, jehož úžasnou sezonu zastavila až ve finále Evropské ligy Atalanta Bergamo. A to nejspíš i kvůli tomu, že zázračný mladík v záloze neměl po krátkém herním výpadku kvůli zranění takovou formu, jaká z něho udělala nejlepšího fotbalistu sezony v Bundeslize. V ní nasázel soupeřům mistrovského celku jedenáct gólů a na stejný počet nahrál. Ovšem na Euru, kde bude mít německý výběr v zádech také výhodu domácího prostředí, by už měl být tenhle fotbalový model budoucnosti opět v plné palbě.

Mezi úspěšné děti španělské fotbalové školy patří stále ještě šestnáctiletý Lamine Yamal. Ve věku, v němž jeho vrstevníci touží po místě v prvním dorostu, on už odehrál v sezoně za áčko Barcelony sedmatřicet zápasů a dal v nich pět gólů. Velký test ve španělském reprezentačním áčku si odbyl v přípravě proti Brazílii, která skončila bez vítěze 3:3. Ovšem mladičký záložník, který asistoval u jednoho gólu, byl po Rodrim hodnocen ze všech fotbalistů na trávníku nejvýš. Tomu se už dá říct: vydařená puberta.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články