Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kdo chybí v nominaci a kam dokráčejí Češi? Bývalí reprezentační trenéři odpovídají

Portugalsko, Gruzie, Turecko. Čeští soupeři na Euru. Jak vidí šance národního týmu jeho bývalí trenéři? Některým schází v nominaci kanonýr Jurečka, Petru Radovi stoper Panák, ale všichni vidí jako úspěch postup ze skupiny. Například Dušan Uhrin starší čeká, že Haškův výběr projde ještě dál. A osobnosti v týmu se podle Pavla Vrby na Euru ukážou, Milan Máčala a Uhrin vidí tahouna hlavně v Krejčím, Rada i Karel Jarolím také v Součkovi.

Koho byste rád viděl v současném reprezentačním výběru a není tam?

Pavel Vrba: To nebudu komentovat, to je věc trenéra, ten za to zodpovídá. Takže by jeho volbu měli respektovat všichni.

Petr Rada: Panáka. Protože Spartu v obraně určitě držel.

Karel Jarolím: O tom jsem neuvažoval. Převládají spíš bojovnější tipy. To záleží na tom, jakou filozofii má trenér a jakou hrou se bude chtít prezentovat.

Milan Máčala: To je vždycky složitá otázka, těch tipů je víc a ten, kdo to rozhoduje, se musí vydat tou nebo tou cestou. Když chcete znát jedno jméno, tak je to král ligových střelců Jurečka ze Slavie, to je bez diskuse. Ten by tam podle mě měl být, řekl bych, že byl odepsaný moc brzy.

Dušan Uhrin starší: To je těžké. Ale určitě bych tam rád viděl Jurečku, který byl králem střelců ligy.

Je naopak někdo, koho byste tam radši neviděl?

Vrba: Nezlobte se, to taky nebudu komentovat. Vím, jaké to je, když druzí komentují moje rozhodnutí.

Rada: Není. Trenér si vybral hráče s nejlepším svědomím. Škoda jen, že někteří z těch nominovaných nenastupují pravidelně ve svých týmech v zahraničí. Tím nechci říct, že nejsou kvalitní, ale nemají takovou herní vytíženost. Ale zase můžou být nabuzení. Tohle je těžké, ať nominujete kohokoliv, tak vždycky začnou polemiky, že ten a ten... Pro trenéra je to složité, ale všichni věříme, že to Ivan vybral dobře a že to bude mít stoupající tendenci.

Jarolím: To po mně nechtějte, tak zlej být nemůžu.

Máčala: Nemyslím si. Takové typy hráčů, kteří by zlobili, už tam nejsou. Každého napadá to Belmondo (Brabec, Coufal a Kuchta flámovali v olomouckém klubu před zápasem s Moldavskem a museli před rozhodujícím zápasem kvalifikace opustit tým), ale to byl chvilkový úlet a už je to vyřešené. A podle mě správně. Uvědomili si to, omluvili se a je to v pořádku.

Uhrin: Nikoho takového tam nevidím.

V týmu není žádný vyložený vůdce. Může to být někdy i výhoda, že se na nikoho zvlášť nespoléhá a je to jeden za všechny a všichni za jednoho?

Vrba: Já si myslím, že spousta hráčů bude po mistrovství považována za vůdce. Nechme to po Euru. Já si myslím, že budete překvapení a určitě se nějaký vůdce týmu najde.

Rada: Může to být z určitého pohledu i výhoda. Dřív tam takoví hráči vždycky byli – Ondruš, Pepa Chovanec, Tonda Panenka, Míra Kadlec. Teď tam takového top lídra nevidím, vyrovnává se to a všichni jsou tak nějak na stejné vlně. Ale Souček už podle mě dozrál a prosadil se i v Anglii. A třeba Krejčí je osobnost, i když je mladší.

Jarolím: To není o jednom člověku. Je to kolektivní sport a samozřejmě má někdo slovo, které je respektovanější. Ale kapitánem je Tomáš Souček, který hraje Premier League a měl by mít v týmu nějaké postavení. Ovšem je to o týmové práci, jedinec neudělá nic. A i kdyby takový byl, tak jeho individuální výkon musí být ve prospěch týmu.

Máčala: Já bych viděl jako vůdce Krejčího ze Sparty. Ten to má v sobě. A těch kluků se může připojit víc. Ale hlavní postavou by měl být podle mě Krejčí.

Uhrin: Může to tak být, ale já si myslím, že Krejčí má vůdčí schopnosti a mohl by roli lídra převzít.

Jaké jsou podle vás české šance na Euru, kde má ve skupině Gruzii, Portugalsko a Turecko? A co byste považoval za úspěch?

Vrba: Úspěch bude, když se postoupí ze skupiny, a ta není vůbec jednoduchá. Takže už postup bude obrovský úspěch.

Rada: Úspěch je postup ze skupiny. To by samo o sobě mělo svoji váhu. Portugalci jsou favorit. A vezměte si Turky – hrát s nimi budeme v Hamburku, kde je stadion pro padesát tři tisíc lidí a z toho bude čtyřicet tři tisíc Turků. To jsme viděli, když s nimi hráli před třemi měsíci v Berlíně Němci, tři čtvrtě stadionu obsadili Turci. Pro ně to bude domácí prostředí. A nemůžeme podceňovat ani Gruzii, která v kvalifikaci odehrála dobré zápasy. Na druhou stranu dneska je to jednoduché – postupují vlastně tři (dva první a třetí týmy ze skupin mají svoji tabulku). Takže stačí vyhrát jeden zápas a mít dobré skóre. To je velká výhoda.

Jarolím: Věřím, že postoupíme z druhého místa za Portugalskem. Bude záležet na tom, jak se vyrovnáme s Tureckem. A i když i Gruzie bude určitě nepříjemná, tak bychom si s ní měli poradit. Může také dojít k nějakému překvapení. 

Máčala: Určitě postup ze skupiny. Portugalsko, to je klasika, silné mužstvo, i když Ronaldo už nejspíš bude do zápasů jen naskakovat. Turci? To je složitý mančaft a dobří fotbalisti. Gruzie jede nahoru a může překvapit. Jen doufám, že ne nás. Ale myslím si, že mužstvo je od Ivana dobře poskládané. Má kolem sebe tým, který dokáže analyzovat, kde na co rychle reagovat… Ale znáte to, když to nevyjde, zase přijdou kritické hlasy, že tam měli být tihle a tihle hráči. Když to vyjde – tak to byl tým vybraný správně. Víte, jak to dopadlo v hokeji. Já si myslím, že vítězství hokejového nároďáku by mohlo být podobná cesta i pro fotbalisty, já bych jim to hrozně přál. U hokejistů taky byly nejdřív rozpaky a potom si někdo z kluků nechal vytetovat Rulíka na záda. Teď bych si přál, aby si někdo nechal vytetovat Ivana. Ti kluci budou chtít něco dokázat. Bylo by skvělé, kdyby to lidi bavilo jako hokej, a věřím, že podpora týmu bude podobná, jako byla při hokeji, protože Německo je blízko.

Uhrin: Věřím v postup ze skupiny, a že ten tým dojde ještě dál, protože má kvalitu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články