Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Angličané udrželi kouzlo Wembley, čeští fotbalisté na Euru poprvé padli

S postupem v kapse, ale s širokým spektrem možných osmifinálových soupeřů, šly týmy Česka i Anglie do závěrečného zápasu skupiny D na fotbalovém Euru v londýnském Wembley. To zůstalo pro českou reprezentaci začarované i podesáté. Angličané vyhráli 1:0 a jdou dál z prvního místa ve skupině D, zatímco český celek klesl na třetí místo a na osmifinálového soupeře ještě čeká.

Česko - Anglie
zdroj: ČTK/AP autor: Justin Tallis

Čeští hráči nastoupili ve stejné sestavě jako v pátek proti Chorvatsku a z vítězné party, která téměř před dvěma lety v Praze porazila Anglii 2:1, scházel jen Brabec, jehož ve stoperské dvojici nahradil Kalas. A trenér Šilhavý před zápasem přiznal, že chce navázat právě na výhru v Edenu.

Bohužel asi ne do detailů. I tam totiž Anglie brzy vedla a tady to zopakovala. Nejdříve zahrozil ve 2. minutě Sterling, jenž šel na brankáře Vaclíka sám, ale jeho lob zastavila tyč.

O deset minut později už se ale anglický rychlík trefil po pěkné kombinační akci, kdy vyskočil nejvýš a hlavou zblízka se nemýlil.

Stoper Čelůstka přiznal, že čekal úvodní nápor: "Věděli jsme, že na nás vletí. Ukázali svoji kvalitu, na jejich gól jsme bohužel nezareagovali a při něm jsme nezachytili jejich náběh a pak centr na zadní tyč."

Český celek se potom zvedl. Snažil se rychle kombinovat, což se dařilo, ale žádné velké nebezpečí z toho pro britskou obranu dlouho nebylo. Naopak, když se na centr Maquireho ve 25. minutě rozeběhl Kane, ve vápně se zbavil zasekávačkou Kalase, jenže Vaclík obrovskou šanci doslova "ustál".

Češi zahrozili až tři minuty poté, když bombou z dvaceti metrů k pravé tyči hodně protáhl Pickforda Holeš. Pak přišel ještě závar, při němž Součkovo zakončení zblokoval Stones.

Poté ještě Darida našel krásně křížným centrem na hranici velkého vápna anglického týmu Bořila, který načechral balon na Jankta. Byl z toho odražený balon, který z hranice velkého vápna napálil Souček těsně vedle pravé tyče. "Už jsem chtěl zvedat ruce, ale pak jsem viděl, že to jde vedle, škoda. Mohlo to být 1:1," řekl Souček, jeden z nejlepších hráčů českého týmu.

Hra se rychle přenášela ze strany na stranu. Takže vzápětí zahrozil Shaw, ale jeho střelu sraženou Coufalem vytáhl u pravé tyče na roh pohotově Vaclík a do kabin v poločase šli spokojenější Angličané.

Český celek pokračoval i po přestávce ve vysokém napadání britské rozehrávky, ale hra se z prostorů před brankami přesunula spíš do středu pole.

S prostřídáním hráčů opadalo tempo i kvalita hry, až se z toho stala docela nuda. O trochu nebezpečnější byli britští hráči. Z Čechů zahrozil v závěru jen střídající Pekhart, ale z otočky z hranice velkého vápna těsně minul. Gól Angličanů po zaváhání české obrany nebyl správně uznán pro ofsajd.

"Bylo to náročné. Hlavně v začátku zápasu ukázali Angličané svoji kvalitu. Třetí místo ve skupině nás mrzí, chtěli jsme vyhrát," konstatoval po zápase záložník Masopust. "Nevstoupili jsme do toho dobře, ale o přestávce jsme si to vyříkali a myslím, že druhý poločas byl mnohem vyrovnanější. Byla to dobrá příprava na další zápas," řekl Souček.

Trenér Šilhavý uznal sílu anglického týmu. "Po gólu jsme se trochu oklepali, vyrovnali hru, ale když to rozběhl Sterling nebo Saka, tak musím uznat, že nám chyběla kvalita v útočné fázi. Soupeř byl zkrátka lepší," řekl kouč, který věří, že se hráči o postup do čtvrtfinále poperou, a kdyby to bylo v Budapešti s Nizozemskem, bral by to i kvůli blízkosti pro české fanoušky.

Skupina D (Londýn):

Česko - Anglie 0:1 (0:1)

Branka: 12. Sterling. Rozhodčí: Dias - Tavares, Soares - Pinherio (video, všichni Portug.). ŽK: Bořil (ČR). Diváci: 19.104 (omezený počet).

Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil - Souček, Holeš (84. Vydra) - Masopust (64. Hložek), Darida (64. Král), Jankto (46. Ševčík) - Schick (75. Pekhart). Trenér: Šilhavý.

Anglie: Pickford - Walker, Stones (79. Mings), Maguire, Shaw - Rice (46. J. Henderson), Phillips - Saka (84. Sancho), Grealish (67. Bellingham), Sterling (67. Rashford) - Kane. Trenér: Southgate.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články