Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Útok, týmovost a chytrost, tak vidí trenéři největší zbraně českého týmu na Euru

Euro je za dveřmi. Fotbalový svátek startuje v pátek, ale česká reprezentace do něj vstoupí až v pondělí zápasem se Skotskem v Glasgow. "Postoupíme ze skupiny," věří Dušan Uhrin a Ivan Hašek, dva ze tří oslovených trenérů, kteří národní tým sami dříve vedli. Petr Rada dodává: "Bude hodně záležet, jak zvládneme utkání se Skotskem." Přímé přenosy z evropského šampionátu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

V čem je největší síla Čechů?

Dušan Uhrin (kouč národního týmu, který na Euru v Anglii v roce 1996 získal stříbrné medaile): "Určitě v útočné fázi. Jsou tam Schick i Hložek, jehož forma půjde nahoru, a věřím, že se prosadí už teď. I kvalita Masopusta se začíná projevovat. A když se vrátím k Hložkovi, tak bych jej nedával na hrot, protože on není hrotový hráč. Naopak, hroťák by mu měl otevírat prostor a to by mu mělo svědčit, protože on je skutečně zabiják a góly dávat umí."

Ivan Hašek (bývalý reprezentant, který vedl krátce národní tým v roce 2009, kdy byl ve funkci předsedy FAČR): "Největší síla českého celku je v týmovém duchu – budeme hrát jako tým, v němž nikomu nezáleží na svém výkonu, ale všichni dají své ambice v jeho prospěch. Myslím si, že v přípravě by bývalo bylo lepší vyhnout se Itálii, která nám dala čtyři góly a je výborná. Ale ostatní soupeři nejsou Itálie a věřím, že už to bude lepší, což už bylo vidět i v zápase s Albánií."

Petr Rada (bývalý reprezentant a nyní trenér Jablonce, vedl národní mužstvo v letech 2008-2009): "Největší síla? V takové té české soudržnosti. Jak říkal Coufal: 'Musíme zahodit všechno, co bylo špatné, a jít dál.'Vsadit na kolektivní výkon a mechanismy, které mají naučené. Ale vždycky by tam měla být ta česká chytrost, která by měla hrát velkou roli. Velkou výhodou je to, že všichni reprezentanti ve svých klubech pravidelně hrají, což dřív nebývalo. Opřít bychom se měli o Součka s Coufalem, zejména Souček už nechal v Anglii slušnou stopu. Je dobře, že jsme porazili Albánii, protože poslední zápas před turnajem je vždycky důležitý a věřím, že hráče povzbudí."

Je nám líto, video expirovalo.
Jak předpovídají působení českého týmu na Euru bývalí reprezentanti?

V čem je naopak největší slabina Čechů?

Uhrin: "V bránění celého mužstva. Například záloha nefunguje. Podle mě neklape spolupráce Souček - Král. Souček hraje velice dobře pozičně, ale Král mu hlavně v útočné fázi blokuje prostor, který on má zažitý. To je třeba vyřešit a sladit."

Hašek: "Nejspíš v obranné fázi. V rychlém přehození celého týmu na defenzivu. V přípravě s Itálií jsme po ztrátě míče propadali. S Albánií už to bylo lepší a myslím si, že to není zase tak velký problém, aby se to nedalo odstranit."

Rada: "Ve středu obrany. Italové nás vycvičili, ale to už je pryč a kluci si z toho určitě vzali ponaučení. Ne, že by stopeři byli špatní, ale nešli do závěru sezony v optimální formě. Čelůstka měl zranění, Brabec také jednu dobu nehrál. Kalas je v Anglii, ale ve druhé lize. A Zima je určitě nadějný hráč, ale je mladý a na mistrovství Evropy na něj sázet nemůžeme. Myslím si, že mu trochu uškodilo, že nebyl na Euru jednadvacítek, kde se mohl také prosadit a možná by týmu i hodně pomohl. Nevidím do toho, ale s Hložkem tam podle mě měli být."

Jak vidíte šance Čechů na postup ze skupiny s Anglií, Chorvatskem a Skotskem?

Uhrin: "Skupina je silná, ale věřím, že postoupíme a budeme hrát čtvrtfinále. Máme dobré hráče, kvalita tam je. Jen jim potřebujeme dát správný směr. Teď byli na soustředění trochu v útlumu, ale to by měl trenér Šilhavý dát dohromady."

Hašek: "Já jsem přesvědčen, že ze skupiny postoupíme společně s Anglií. Jsme lepší než Skotové a s Chorvatama jsme vyrovnaní. Myslím si, že by nakonec k postupu mohly stačit i tři body."

Ivan Hašek
zdroj: ISIFA

Rada: "Bude hodně záležet na prvním utkání se Skotskem. Když ho zvládneme, tak budeme ve velké výhodě před zbývajícími dvěma zápasy. Také bude důležité, jak se vyspí Chorvati. Když dobře, tak jsou jedni z nejlepších týmů na světě, když špatně, tak můžou dopadnout hodně zle. To je mentalita všech fotbalistů z postjugoslávských zemí. Individuálně jsou vynikající, ale když jim to zrovna nejde, tak je z toho malér. Bude záležet na jejich přístupu."

Jak se může na hráčích projevit bublina, v níž jsou zavření, stejně jako fakt, že se Skotskem budeme hrát v Glasgow a s Anglií v Londýně?

Uhrin: "V té bublině jsou všichni, takže to nevidím jako problém a myslím si, že je nakonec pro kluky lepší, že jsou v bublině v Česku než v hotelu v Glasgow. Skotsko a Chorvatsko bychom měli porazit a postoupit s Anglií, i když si myslím, že velká síla zahraničních fotbalistů v Premier League anglické reprezentaci moc neprospívá a neroste jim tolik talentů."

Hašek: "Nemyslím si, že by domácí prostředí hrálo pro Skotsko a pro Anglii velkou roli. A bublinu umějí čeští hráči skousnout líp než někteří zahraniční. I když si myslím, že by bylo lepší, kdyby byli ve Skotsku, ale jako velký problém fakt, že tam poletí dva dny před zápasem, nevidím."

Rada: "Jde o to, kolik tam bude lidí. Já nejsem zastáncem toho, aby se mistrovství Evropy hrálo v jedenácti městech po Evropě. Myslím, že se mohlo udělat šest měst bublinových, kde by se hrálo. Fakt, že musíme lítat do Skotska a do Anglie, se mi nelíbí. Být na jednom místě je i kvůli možnosti nákazy lepší. Ale UEFA asi jiné řešení v době pandemie nenašla. Pro Skoty v Glasgow a pro Angličany ve Wembley to je trochu výhoda, ale důležité bude, kolik lidí bude smět na stadion. Je jiné, když jich je tam deset tisíc, nebo osmdesát, ale trošku výhoda to pro ně určitě je..."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články