Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

To vyřazení bolí, je to moje vina, přiznal vyloučený De Ligt

Asi nejsmutnější ze smutných byl v neděli večer nizozemský fotbalista Matthijs de Ligt. Mladý stoper vzal nečekanou porážku 0:2 s českou reprezentací v osmifinále mistrovství Evropy na sebe. Obránce Juventusu Turín byl v 55. minutě v Budapešti za úmyslnou ruku v souboji s Patrikem Schickem vyloučen a český tým přesilovku využil, vyhrál 2:0 a postoupil do čtvrtfinále.

De Ligt po vyloučení
zdroj: ČTK/DPA autor: Robert Michael

Ruský rozhodčí Sergej Karasev dal nejprve nizozemskému hráči žlutou kartu, kterou po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu změnil na červenou.

"Vlastně jsme prohráli kvůli mé chybě, je to hodně špatné a nepříjemné. Měli jsme hru pod kontrolou, ale nechal jsem míč odskočit, což nebylo správné rozhodnutí. Po lehkém postrčení jsem spadl a pak sáhnul na balon," řekl De Ligt v rozhovoru s nizozemskou televizi NOS.

"Nakonec tenhle moment změnil celý zápas. Nic takového jsem neměl připustit. Bezmocně jsem sledoval, jak se v posledních minutách tým trápil. Je to opravdu moje vina," doplnil jednadvacetiletý stoper.

Je nám líto, video expirovalo.
Moment v utkání: Červená karta pro De Ligta

Ocenil výkon českého mužstva. "Jsou fyzicky silní a nebojí se chodit do soubojů, měli jsme s nimi hodně práce. V prvním poločase jsme si vytvořili dost šancí, po změně stran (Donyell) Malen šel sám na brankáře... Byl to zápas 50 na 50, ale červená karta rozhodla," uvedl De Ligt.

Nizozemci, kteří vyhráli ve skupině všechna tři utkání a jako jediní dali osm gólů, poprvé od listopadu 2013 v utkání ani jednou nevystřelili na branku. "Tohle Euro bylo obrovskou příležitostí, ale takové vyřazení bolí. Ve skupině jsme hráli dobře a pak vypadneme v osmifinále s Českou republikou. Je to hořké," prohlásil De Ligt.

Podle trenéra "oranjes" Franka de Boera jeho svěřenci nezvládli klíčové momenty duelu. "Měli jsme Donyellovu příležitost a pár vteřin nato hrajeme v deseti. Jeden okamžik dokáže otočit svět vzhůru nohama," uvedl De Boer.

"Hráli jsme s těžkým soupeřem, ale myslím, že do červené karty jsme byli lepší. Dominovali jsme, i když to nebyl náš nejlepší zápas. Denzel (Dumfries) i Patrick (van Aanholt) v první půli byli blízko, ale každopádně mohly být finální přihrávky kvalitnější," přidal jednapadesátiletý kouč.

O budoucnosti zatím nemá jasno. "Jsem zodpovědný za tuto porážku a večer se podívám do zrcadla. Spolkneme tuhle hořkou prohru a uvidíme, co bude dál," konstatoval De Boer.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články