Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

To byl splněný sen, slavili jsme do rána, vzpomněl Kuka na slavnou výhru nad Skoty

Je to tady – Skotsko. Tým z fotbalové země, s fanoušky v kiltech, kteří to umějí pěkně rozbalit a jejich oblíbenci jsou vždycky připraveni nechat na hřišti všechno. Přes deset let je český tým neporazil, když ze čtyř posledních zápasů jen jednou remizoval, přesto většina odborníků tvrdí: Porazíme je. "Jsme lepší. Věřím, že je porazíme a udržíme naději na postup," říká Pavel Kuka, jenž před dvaadvaceti lety pomohl národnímu týmu k velkému vítězství 3:2 právě nad Skoty. Zápas Skotsko - Česko můžete sledovat živě na ČT sport i na webu ctsport.cz.

V kvalifikaci pro Euro 2000 Češi dvakrát Skoty porazili. A druhá výhra v Praze na Letné, kde ostrovní celek v 63. minutě vedl už 2:0, po velkém obratu znamenala už tři zápasy před koncem skupiny definitivní postup na šampionát.

"Tehdy byla Letná vyprodaná do posledního místa a atmosféra byla fantastická," vzpomíná střelec vyrovnávacího gólu na 2:2 Kuka. Ten přišel na trávník až v 69. minutě společně s Janem Kollerem, krátce poté, co Tomáš Řepka snížil na 1:2.

"Pepa Chovanec, který tým tehdy trénoval, nás poplácal po zádech a řekl jen: Dejte každý jeden gól. A my je dali. Byl to další splněný fotbalový sen. A když k tomu ještě dáte gól - na to se nezapomíná," dodal s úsměvem vyhlášený rychlík, který byl známý tím, že rozhodně ne každou velkou šanci proměnil.

"To je pravda, to jsem měl celou kariéru, ale zrovna tehdy se mi dost dařilo," vracel se s úsměvem zpět hráč s velkým tahem na branku. "Pavel Nedvěd mi tam pak poslal přihrávku, z které se to už nedalo nedat," vybavil si fotbalista, jehož kariéra v Česku byla spojená se Slavií a v Bundeslize oblékal dres Kaiserslauternu, Norimberku i Stuttgartu.

Český celek měl tehdy navrch, zatlačil Skoty a hnal se za vyrovnáním. "Šance jsme si vytvářeli, šlo jen o to je proměnit. Nechci, aby to vypadlo troufale, ale dvojice Kuka - Koller se tenkrát nedala bránit – když Honza vyhrál hlavu, tak mě nikdo nechytil, a obráceně: Honzu nikdo nezastavil ve vzduchu," vracel se k vrcholu kariéry, kdy podobným způsobem rozhodovali zápasy.

A když Kuka dal na 2:2, splnil svoji roli v 87. minutě i vytáhlý kanonýr Koller. "Honza tehdy dal krásnou hlavičkou vítězný gól. Stadion byl vyprodaný, postup jsme měli v kapse, bylo to krásné. A teď už to můžu říct, slavili jsme to pak až do rána," svěřil se bývalý reprezentant.

Jen litoval, že potom na šampionátu, kam postoupili bez ztráty bodu, skončili už ve skupině (s Francií 1:2, Nizozemskem 0:1, s Dánskem 2:0). "Kdyby nás tam tehdy nešmiknul rozhodčí Colina, v zápase s Holandskem, což si myslím všichni dobře pamatují. To byl velký zářez. Pískl penaltu chvíli před koncem za vymyšlený faul. Takhle to hodnotili i holandští fanoušci, takže to není jen můj pohled," dodal.

Rychle se ale vrátil k realitě. "Já měl na zápasy se Skotskem a ostrovními týmy vůbec docela štěstí. Dařilo se mi v nich a vyhrávali jsme. A věřím, že teď vyhrajeme taky, kvalitní hráče na to máme a jsem chytřejší. Určitě tam nejde horší tým, než jaký jsme měli dřív, a když budeme mít i trochu štěstí, bez něhož to nejde, tak to vyjde," tvrdí přesvědčeně.

Od Skotů čeká pořád klasický ostrovní fotbal: "Po křídle dopředu a centry před branku. To mají zažité," tvrdí Kuka a velkou změnu nečeká.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články