Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Sladká tečka za dlouholetou érou Löwa? Die Mannschaft chce ve Wembley dojít pro evropské zlato

Patnáct let. Patnáct dlouhých let vede Joachim Löw německou fotbalovou reprezentaci. Na letošním mistrovství Evropy tomu však bude naposledy. Zopakuje Die Mannschaft zlatý úspěch z roku 1996? Byla by to sladká tečka za působením trenéra, který tým dovedl ke světovému titulu, ale nikoli k tomu evropskému. Pomoci mu v tom mají i dříve nepotřební hráči. Přímé přenosy z ME ve fotbale sledujte od 11. června na ČT sport, webu ctsport.cz a v HbbTV.

Joachim Löw
zdroj: Reuters

Smlouvu měl až do mistrovství světa v Kataru 2022, v březnu ale požádal o její předčasné ukončení.

Pro někoho možná překvapivě, pro další už méně.

"Upřímně jsem nebyl úplně překvapený, rozuměl jsem tomu. Dokážu si představit, že po tolika letech přijde moment, kdy si řeknete: To stačilo, potřebuju pauzu. Myslím, že patnáct let je pro trenéry opravdu dlouhá doba a vydrží to jen, pokud jsou úspěšní. A on to více než dekádu potvrzoval," říká záložník Realu Madrid Toni Kroos.

Löw tak sice odchází v rozehrané kvalifikaci o účast na světovém šampionátu, Euro ale ještě odkoučuje.

Bude to jeho čtvrtý evropský turnaj v řadě.

Jaké to bude loučení?

Je nám líto, video expirovalo.
Löw: U německé reprezentace to byla dlouhá cesta

"Byla to dlouhá cesta a zažili jsme i několik zklamání. Ale vždycky jsme věřili v naše principy a vždy, když jsme nastoupili, jsme se snažili držet naší filozofie. V posledních letech nás to zavedlo na místa, kde jsme zažili úspěchy," poukazuje Löw na titul světových šampionů 2014 z Brazílie. 

Těch zklamání opravdu několik bylo. Jedním z nich třeba porážka 0:2 na mistrovství světa 2018 od Jižní Korey.

Pro obájce titulu Němce to znamenalo totální šok: konec už v základní skupině, když předtím nezvládli ani zápas s Mexikem (0:1) a vyhráli jen nad Švédskem (2:1).

Obrovskou pozornost německé veřejnosti vzbudilo hlavně propuštění tří pilířů z týmu mistrů světa: Boatenga, Müllera a Hummelse.

Dva z nich se nyní vrací. Obránce Dortmundu Mats Hummels a ofenzivní univerzál Bayernu Mnichov Thomas Müller jsou poprvé od března 2019 v nominaci na ME.

Matthias Ginter:

"Minulost nám ukázala, že nemůžeme tolik spoléhat, že navážeme na předchozí zápasy. Nemůžete totiž věřit, že vaše forma vydrží i do dalšího utkání a třeba než začne turnaj. Budeme se snažit zlepšovat a rozvíjet tým a partu. Moc se těším. Jsem si jist, že budeme mít zase výborný a silný tým."

"Řekli jsme si, že si musíme vše přehodnotit, protože se blíží Euro, které je naší hlavní prioritou. Úspěšný turnaj je mimořádně důležitý pro celý národ," vysvětluje Löw.

Dvě velké facky

Nasazení mladé generace talentů se předtím sice zdálo být velmi slibné, jenže na podzim 2020 se plán začal výrazně kalit.

Historický debakl od Španělů 0:6 po hattricku Ferrana Torrese v přímém souboji o postup do finálové fáze Ligy národů.

Ostuda a potupa. Loni na podzim tak opět zesílily hlasy, které požadovaly Löwovo odvolání.

Zůstal –⁠ a pro Němce to nebyla jediná hořká pilulka.

Březnová domácí porážka 1:2 od Severní Makedonie v bojích o světový šampionát znamenala pro domácí v Duisburgu první prohru v kvalifikaci po 20 letech.

Němci tak jsou ve skupině J až na třetím místě, úplně nečekaně přitom vede Arménie a Makedonci mají lepší skóre.

Je nám líto, video expirovalo.
Němci jsou rozčarovaní po porážce reprezentace

Deník Die Welt označil debakl za "nepřijatelný", Bild dokonce psal o "absolutně trapném výkonu a ostudě až na kost". Ke kritice se přidala i německá legenda Uli Hoeness: "Celá moje euforie je pryč."

Sportovní ředitel německého svazu Oliver Bierhoff, který ve finále Eura 1996 proti Česku vystřelil Němcům v prodloužení zlato, nicméně Löwa podržel. Posledním velkým turnajem jeho éry tak bude až letošní šampionát.

U německé reprezentace působí už od roku 2004. Jako asistent Jürgena Klinsmanna jí pomohl v roce 2006 k třetímu místu na domácím mistrovství světa. Stejný výsledek zopakoval už jako hlavní kouč v roce 2010 a čtyři roky nato slavili Němci po finálové výhře nad Argentinou svůj čtvrtý titul. Z evropských šampionátů má Löw stříbro a dva bronzy.

Jeho role a přínos jsou neoddiskutovatelné.

Toni Kroos:

"Když se podíváte, v jak kvalitních klubech fotbalisté hrají, v jakých soutěžích nastupují, tak to o naší kvalitě vypovídá dostatečně. Máme pro Euro dobrý tým a myslím, že jsme na správné cestě."

Od posledního německého triumfu na ME ale uběhlo už pětadvacet let. A pro Löwa by bylo sladké loučit se titulem evropských šampionů. Nejblíže triumfu byl právě v roce 2008 proti Španělsku.

Pod drobnohledem

"Náš realizační tým prošel vším. Během turnajů vnímáte chyby, které jsem jako trenér v minulosti udělal. Nemůžete se vypařit, jste pod velkým tlakem, jste sledovaní, stejně jako hráči. Jste pod dohledem a při každém rozhodování jste hodně ovlivňováni okolnostmi," říká Löw, který se možná bude chtít v budoucnu vrátit ke klubové práci.

Němci odehrají všechna svá utkání v mnichovské areně ve velmi nabité skupině F s Francií, Portugalskem a Maďarskem.

Bude to čistá řežba a úkol Löwova výběru je jasný: získat ve Wembley trofej pro mistry Evropy, jako se to povedlo právě v roce 1996.

Bylo by to více než důstojné rozloučení nejdéle sloužícího kouče v mezinárodním fotbale.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

"Jako trenér máte vždy za cíl vyhrávat trofeje, ale pro mě jsou tu i další důležité věci. Jak se vyvíjí určitý hráč, jak si vede tým a jestli dokáže plnit pokyny na hřišti," pokračuje jednašedesátiletý Löw, jehož tým v závěrečné přípravě remizoval s Dánskem 1:1.

Titul chce každý

A obránce Borussie Mönchengladbach Matthias Ginter jeho slova potvrzuje: "Po lidské stránce byl vždycky fantastický. Sleduje své hráče, je s nimi v kontaktu a mluví s nimi, i když není zrovna sraz reprezentace. Jsme všichni nesmírně šťastni, že máme za trenéra právě jeho a tak mu pochopitelně chceme připravit co nejlepší rozlučku."

"Jsme mladé mužstvo, které potřebuje odehrát víc zápasů. Je to velká výzva a uvidíme, jak zvládneme ten velký tlak. Na turnaji se toho může stát hodně, velké evropské týmy jsou vyrovnané a o titul jich bude bojovat mnoho," dodává bývalý trenér Stuttgartu, Fenerbahce a Austrie Vídeň.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Toho po Euru nahradí ve funkci Hansi Flick, jenž loni dovedl Bayern Mnichov k triumfu v Lize mistrů, vyhrál s ním i celou Bundesligu.

A kruh se uzavírá.

Někdejší kouč Hoffenheimu Flick totiž od roku 2006 až do triumfu na mistrovství světa 2014 působil právě jako Löwův asistent u reprezentace.

Ještě předtím ale přijde čas na velké finále velkého Jogiho. Bude to v legendárním Wembley sladká tečka za jeho patnáctiletou érou?

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články