Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Severní Makedonie vyhlíží své první Euro. Postoupíme ze skupiny, hlásí zázračný veterán Panděv

Byl u dvou posledních důležitých fotbalových milníků výběru Severní Makedonie. A v obou představeních skóroval. Goran Panděv oslaví koncem července osmatřicáté narozeniny, to mu ale nemůže zabránit v tom, aby tým nevedl na jeho historickém prvním mistrovství Evropy. "Jsem si jist postupem ze skupiny," hlásí sebejistě útočník italského Janova. Přímé přenosy z ME ve fotbale sledujte od 11. června na ČT sport, webu ctsport.cz a v HbbTV.

Radost fotbalistů Severní Makedonie
zdroj: ČTK/AP

Psalo se 12. listopadu loňského roku a Panděv byl mužem večera.

V 56. minutě vstřelil po skvělé přihrávce Ilji Nestorovského jediný gól utkání v baráži proti Gruzii a poslal Severní Makedonii na Euro.

Ve Skopji se po závěrečném hvizdu i přes přísná protikoronvairová opatření rozpoutala velká vřava. Fanoušci zaplnili ulice hlavního města, propukla totální euforie a rozjely se velké oslavy.

Přeložené Euro 2020 se totiž stalo prvním velkým šampionátem, kam se Severní Makedonie kvalifikovala.

Poprvé se jako samostatný stát účastnila bojů o evropský šampionát v roce 1996. Nepostoupila ani tehdy, ani poté. Zaklety pro ni zůstaly i kvalifkace o světové šampionáty.

Až nyní se turnajová brána díky play-off po Lize národů otevřela.

Je nám líto, video expirovalo.
Magazín EURO 2020

"Mám obrovskou radost. Podobné zápasy jsem už předtím hrál. Mé zkušenosti pomohly týmu k tomuto úspěchu," řekl sedmatřicetiletý Panděv.

To ale nebylo vše. Už po jistém postupu totiž Makedonci vlétli do bojů o MS 2022. Arménii, Rumunsko, Island, Lichtenštejnsko a... Německo.

Možná to bylo podceněním, možná faktorem zpráv kolem ohlášeného odcházení Joachima Löwa z funkce dlouholetého trenéra.

"Die Mannschaft" ale každopádně po prohře 1:2 ostudně padl a zažil první porážku v bojích o MS po dvaceti letech. Trenér Joachim Löwa dokonce hovořil o německé národní ostudě.

A Panděv byl pod vedením Igora Angelovskiho, který se ujal reprezentace v roce 2015 po teprve pouhých dvou letech trénování na klubové úrovni v Rabotnički a nejvíce využívá rozestavení 3-5-2, opět u toho.

Je nám líto, video expirovalo.
Němci jsou rozčarovaní po porážce reprezentace

Nejdříve v nastaveném čase otevřel Panděv skóre. 

Mistři světa z roku 2014 pak sice vyrovnali po hodině hry po penaltě İlkaye Gündogana, jenže místo závěrečného tlaku přišel šok: po povedené týmové kombinaci se trefil z brejku Elif Elmas.

I on nyní nechybí v nominaci Severní Makedonie na Euro. 

"Goran toho dokázal strašně moc a teď vše odevzdal v náš prospěch. Získal věhlas v Itálii i v celém světě. Každý hráč musí o kariéře, jakou měl on, každý den snít," říká jednadvacetiletý záložník Neapole.

Goran Panděv:

"Má nejmladší dcera je na to ještě příliš malá, ale další dvě děti i manželka chápaly, co je v ceně. Filippo s Annou říkali: Tati, zbývá ti poslední krok v kariéře, měl bys naplnit sny celé rodiny i národa a dostat se na Euro. Nejezdi zpět do Janova, pokud se ti to nepovede."

Postup na Euro představoval pro Severní Makedonii vzdálený sen. A teď se opora Janova a jeho národ mohly radovat.

Ostatně - byl to právě Angelovski, který první den ve funkci přesvědčil Panděva, ať se po třech letech vrátí do reprezentace.

"Hrát za národní tým je svátost. Nosím reprezentační dres s velkou hrdostí. Jsem na sebe pyšný, že mohu Severní Makedonii reprezentovat," tvrdí absolutní ikona tamního fotbalu Panděv, který v minulosti prošel Laziem, Interem Milán, s nímž vyhrál Ligu mistrů i Serii A, či Neapolí.

Za fotbalového spasitele se podle svých slov nepovažuje. Je prostě jen šťastný.

"Proč? Mohu naplnit sny mnoha generací Makedonců i své. Přece jen už patřím mezi veterány," říká.

Nikdy ho prý předtím nic tak nedojalo. "Cítil jsem však, že jsme dosáhli největšího úspěchu v historii země," dodává.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Poprvé v historii bude mít Severní Makedonie v národním týmu dva bratry. Milana Ristovského ze Spartaku Trnava a jeho mladšího sourozence Stefana Ristovského z Dinama Záhřeb.

Severní Makedonie narazí v základní skupině C na Rakousko, Ukrajinu (v Bukurešti) a Nizozemsko (v Amsterdamu). A Panděv je přesvědčen, že to na tomhle turnaji nebude jejich poslední vystoupení.

"Celý tým věří, že ze skupiny postoupíme. Já si tím jsem jist. Čas ukáže," odpovídá soustředěně.

A talentovaný Elmas, který se v závěrečné přípravě před Eurem trefil se Slovinci (1:1), jej doplňuje: "Je mi jasné, že je těžké pro Severní Makedonii porazit v Evropě i světě kohokoli, ale my jsme na to připraveni."

Zdroj
ČT sport, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články