Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Reprezentaci kosí i zranění stoperů, po facce v Boloni mají problém Čelůstka a Kalas

Nejen drtivou porážku 0:4 s Itálií vstřebává po prvním ze dvou přípravných zápasů před mistrovstvím Evropy národní tým fotbalistů. Trenéři totiž řeší zdravotní stav stoperů Ondřeje Čelůstky s Tomášem Kalasem, které trápí zranění.

Ondřej Čelůstka (vlevo) a Lorenzo Insigne z Itálie
zdroj: REUTERS

Kalas do pátečního utkání v Boloni vůbec nezasáhl a Čelůstka musel kvůli problémům v oblasti kolene o půli střídat. Z klasických stoperů jsou momentálně v pořádku jen Jakub Brabec a David Zima. "Zdravotní stav stoperů aktuálně řešíme. V návaznosti na to, jakou dostaneme od doktorů zprávu, uvidíme, jaká budeme muset přijmout opatření," řekl asistent českého trenéra Jiří Chytrý.

Případné náhradníky, kteří mohou být do prvního duelu na Euru místo zraněných povoláni, zatím trenéři nekontaktovali. "Takhle daleko nejsme. Pracujeme s verzí, že to kluci zvládnou, pokud nedostaneme jinou zprávu od doktorů. S dalšími, kteří byli v pořadí čekatelů, jsme komunikovali ještě před kempem. Aby pauzu, kterou mají, přizpůsobili tomu, že se to může stát. Že se někdo může zranit a že když bude potřeba, budeme je muset povolat," doplnil.

Variantou by případně mohl být i přesun jiných hráčů na post stopera. V minulosti na něm nastoupili Alex Král, Aleš Matějů či Tomáš Holeš. "Pro nás jsou to zatím alternativní varianty. Nejraději bychom byli, kdyby kluci, kteří jsou v nominaci na těch postech, byli k dispozici a zdraví," poznamenal asistent hlavního kouče Jaroslava Šilhavého.

Jeho svěřenci utrpěli v pátek druhou nejtěžší porážku v samostatné historii, vyšším rozdílem prohráli jen předloni na úvod evropské kvalifikace v Anglii (0:5). "Výsledek i předvedená hra evokovaly vzpomínky na Wembley. Včera to bylo o to větší zklamání, protože od té doby jsme už udělali s týmem kus práce. Hráli jsme jinak, v jiné kvalitě," konstatoval Chytrý.

"Chtěli jsme si s Itálií vyzkoušet hru s míčem, výstavbu odzadu od brankáře přes stopery, dostat se kombinací až nahoru. Tam jsme ale nebyli kvalitní. Každá chyba nás stála fyzické síly, ale hlavně hodně herního sebevědomí, které postupně odcházelo ze hry. Po dobrém úvodu jsme si dali sami dva góly a naše hra se postupně rozpadla. Začali jsme se schovávat a postupně odešli ze zápasu."

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Zápas se mimo jiné nepodařil stoperům, ale Chytrý věří, že šlo o ojedinělý výpadek. "Ondra Čelůstka, Kuba Brabec a Tomáš Kalas jsou kluci, kteří jsou s námi tři roky na naší cestě. I v těch nejtěžších duelech, ať už s Anglií, nebo Belgií, obstáli. Věřím, že jsou schopni se připravit na turnaj. Jsou určité věci, na kterých jsme tři roky pracovali, nějaké automatismy, které fungovaly. Kdybychom na základě jednoho utkání hledali na Euro novou stoperskou dvojici, začínali bychom zase od začátku," upozornil Chytrý.

Národní tým se vrátil z Boloni na základnu v Jižním Tyrolsku až nad ránem a mužstvo rozbor nepovedeného utkání teprve čekal. V neděli se už reprezentace přesune zpět do Česka a v úterý je čeká generálka na Euro na Letné proti Albánii. Do šampionátu vstoupí 14. června zápasem proti domácímu Skotsku.

"Co se týče kempu, máme tu vše, co pro přípravu potřebujeme a co jsme tu chtěli mít. Je tu úžasný servis, veškerý komfort. Kemp probíhá dobře, kaňkou je včerejší střetnutí. Umím si představit, že někdy do budoucna bychom se sem mohli vrátit," zakončil Chytrý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články