Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Německo - Polsko

Osmifinálový šlágr Eura: Anglie si to rozdá s Německem. Vyzraje Ševčenkova taktika na Švédy?

Velký souboj je tady. Anglie v osmifinále mistrovství Evropy vyzve svého velkého rivala Německo. Jeden z největších šlágrů vyřazovací fáze se odehraje na londýnském stadionu Wembley, takže Albion bude mít i ve čtvrtém zápase na turnaji výhodu domácího prostředí. Postupující se ve čtvrtfinále utká s vítězem duelu mezi Švédskem a Ukrajinou. Zvláštní náboj dodává souboji i fakt, že v jediném vzájemném duelu na Euru v roce 2012 v Kyjevě o výhře Ukrajinců 2:1 rozhodl dvěma góly jejich současný trenér Andrej Ševčenko. Přímé přenosy sledujte od 18:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Angličané na Euru vyhráli 1:0 nad Chorvatskem, remizovali bez branek se Skotskem a poté zdolali rovněž 1:0 českou reprezentaci. Svěřenci trenéra Garetha Southgatea postoupili jako vítězové skupiny D.

Němci měli do osmifinále náročnější cestu. Po prohře 0:1 s Francií porazili 4:2 obhájce zlata Portugalsko a na závěr s outsiderem Maďarskem zachránili remízu 2:2. Díky ní odvrátili senzační vyřazení a ve skupině F obsadili druhou příčku.

Více o dění na ME ve fotbale v novém vydání Fotbal fokus podcastu (k poslechu i na Spotify):

"Od teďka je to pro nás všechno nebo nic. Jsme nevyzpytatelní, ale víme, že dokážeme být silní, když na hřišti děláme věci správně. Pokud ne, tak se pro nás situace stává složitou," upozornil německý trenér Joachim Löw. "Proti Anglii to bude úplně jiné utkání a mohli bychom z toho těžit. Angličané hrajou doma a potřebují útočit. Bude to otevřenější než proti Maďarsku, ale musíme být absolutně ostražití," dodal kouč.

Angličané sehráli s Německem řadu památných bitev. Poslední vzájemný duel v přípravě v listopadu 2017 skončil 0:0. Na Euru před 21 lety zvítězil Albion ve skupině 1:0, v semifinále ME 1996 naopak uspěli Němci na penalty a po následné finálové výhře nad Českem slavili svůj třetí a zatím poslední evropský triumf. Jediný pokutový kop v semifinálovém rozstřelu tehdy neproměnil Southgate.

"Penalty trénujeme pořád, dělali jsme to na mistrovství světa i v Lize národů. Tyto dva rozstřely (proti Kolumbii a Švýcarsku) jsme vyhráli, takže budeme připraveni," konstatoval anglický trenér.

Zatím neví, zda využije beka Bena Chilwella a záložníka Masona Mounta, kteří museli do karantény kvůli kontaktu se Skotem Billy Gilmourem, pozitivně testovaným na koronavirus, a vynechali duel s ČR. Duo z Chelsea muselo trénovat individuálně a je odděleno od zbytku týmu.

"Nejde jen o samotnou připravenost k utkání, ale také o psychologickou stránku. Strávili hodně času sami na pokoji, takže je to velmi těžká situace. Především pro ně dva," uvedl Southgate.

Pro německé mužstvo může být výhodou, že hned šest hráčů ve výběru Löwa působí v anglických klubech. "Známe Premier League a styl hráčů. Pravděpodobně se to nebude moc lišit od reprezentace a třeba nám to trochu pomůže," uvažoval ofenzivní záložník Chelsea Kai Havertz.

Angličané ve finále MS 1966 ve Wembley porazili Německo 4:2 po prodloužení, ale v následujících čtyřech vyřazovacích soubojích na velkých turnajích s rivalem prohráli. "Nebudou se nás bát. Musíme předvést maximální výkon a být perfektně připraveni takticky, fyzicky i psychicky. Česká nás výborný soupeř," upozornil Southgate.

Předpokládané sestavy:

Anglie: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw - Rice, Phillips - Foden, Mount, Sterling - Kane.

Německo: Neuer - Ginter, Hummels, Rüdiger - Kimmich, Goretzka, Kroos, Gosens - Havertz, Müller, Gnabry.

Ukrajina podlehla v poslední zápase skupiny C v přímém souboji o druhé místo Rakousku 0:1 a neměla postup ve svých rukách. Proto musela spoléhat na to, že Švédsko, které si osmifinále zajistilo už po úvodních dvou kolech, v závěru skupiny E nepodlehne Polsku. Seveřané ale vyhráli 3:2 a na dálku tak Ukrajincům pomohli.

"Hodně jsme Švédsku proti Polsku fandili, ale jak se říká: teď je to jen obchod a nic osobního. Budeme hrát na vítězství. Zapsali jsme se do historie, ale teď chceme vytvořit novou historii. Švédsko je těžký soupeř s velkým charakterem, bojují o každý metr hřiště a mají skvělé individuality," řekl pro web UEFA záložník Mykola Šaparenko.

Utkání se Švédy má v živé paměti i Ševčenko. "Byl to můj nejpamátnější okamžik na Euru. Můj poslední turnaj a nejpříjemnější vzpomínka," prohlásil čtyřiačtyřicetiletý bývalý útočník, který tehdy v rozmezí 55. až 62. minuty otočil skóre.

S týmem ale nakonec ve skupině obsadil nepostupovou třetí příčku. Na evropském šampionátu 2016 Ukrajina prohrála všechny tři duely. "Ušli jsme dlouhou cestu, abychom se dostali do osmifinále. Dosáhli jsme výsledku, který jsme chtěli. Teď už nemáme co ztratit. Cokoliv navíc bude pro nás bonus," konstatoval Ševčenko.

Seveřané se ve vyřazovací fázi turnaje představí poprvé po 17 letech. Jejich maximem je semifinále z domácího Eura 1992. Švédsko ovládlo skupinu před Španělskem, Slovenskem a Polskem a od loňského listopadu neprohrálo osmkrát po sobě. Tři z jeho čtyř gólů na turnaji vstřelil útočník Emil Forsberg.

"Ukrajina má dobrý tým. Vědí, jak přepnout z obrany do útoku. V posledním utkání ve skupině proti Rakousku působili vyčerpaně, ale odpočinuli si. Dokonce o dva dny déle než my," uvedl kouč Janne Andersson.

"Ukrajina není mužstvo, u kterého můžeme automaticky předpokládat, že ho porazíme. Bude to vyžadovat špičkový výkon. Pokud ho předvedeme, máme dobrou šanci vyhrát," řekl obránce Ludwig Augustinsson.

Předpokládané sestavy:

Švédsko: Olsen - Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinsson - S. Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg - Isak, Quaison.

Ukrajina: Buščan - O. Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko - Malinovskij, Sydorčuk, Zinčenko - Jarmolenko, Jaremčuk, Cygankov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články