Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Opatření proti pandemii zdražily českou účast na Euru o další miliony

Účast českého týmu na evropském fotbalovém šampionátu opět podražila. Vzhledem k tomu, že skotská vláda má ještě přísnější požadavky než UEFA, musela Fotbalová asociace ČR vykoupit další místa v hotelu v Edinburghu, kde bude mít tým trenéra Jaroslava Šilhavého během šampionátu základnu. Zpřísnění podmínek v hotelu vyjde FAČR na další čtyři miliony korun.

Tomáš Souček (uprostřed) oslavuje gól v síti Estonska
zdroj: REUTERS

"Takzvaný UEFA return to play protokol říká, že rozestupy mezi jednotlivými hráči a členy realizačního týmu při společných aktivitách jako jídlo, různé videorozbory či taktické porady musí být jeden a půl metru. My provedli inspekci na hotelu, nastavili jsme veškeré potřebné parametry a potom skotská strana zveřejnila svoje podmínky. A ty říkají, že rozestupy musí být ještě o půl metru větší, to znamená dva metry," řekl na setkání s novináři předseda FAČR Martin Malík.

"Pro český tým to znamená, že jsme se museli dohodnout s hotelem a vykoupit další prostory, protože hotel tam měl už nasmlouvané jiné aktivity. Na hledání jiného hotelu už nebyl čas ani prostor. Náklady se nám tak zvýšily přibližně o čtyři miliony korun," uvedl Malík.

Reprezentace také kvůli hygienickým nařízením angažovala několik lidí, kteří by jinak do realizačního týmu nepatřili.

"Ti se starají jen o dodržení hygienických opatření," vysvětluje Malík s tím, že při případné namátkové kontrole, nebo v případě někoho pozitivně testovaného v týmu, by skotské autority daly do karantény celý český tým. "Tomu je třeba se za každou cenu vyhnout," dodal předseda FAČR.

Náklady na reprezentaci se tak v době covidové krize rapidně zvýšily, a to nejen u A-týmu. "Jde o náklady ať už na testování, nebo třeba na to, že potřebujete jinak nastavit dopravní prostředky. Najímáte si jich více. S týmem nemohou v jednom letadle cestovat další osoby, jak bývá běžné. Netýká se to jen velkého áčka. Náklady raketově letí nahoru. Když potřebujeme najmout dva autobusy místo jednoho, je to pár tisíc. Ale v okamžiku, kdy místo jednoho letadla potřebujeme dvě, kdy potřebujeme vykoupit další prostory hotelu, bavíme se o milionech korun," dodal Malík.

Český tým se před mistrovstvím sejde v neděli večer v Praze, kde podstoupí vstupní testy na koronavirus. Mužstvo se poté bude od pondělí chystat na soustředění v severní Itálii a na šampionát odletí 9. června. První dva zápasy v základní skupině D proti Skotsku a Chorvatsku 14. a 18. června odehraje český celek v glasgowském Hampden Parku a 22. června se utká s Anglií v londýnském Wembley.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články