Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Na Euro jedou i Hložek s Peškem, Dočkal a Kolář nikoli. Šilhavý čeká na Kúdelu

Jakub Pešek a Bořek Dočkal. Dvě velká překvapení nominace české reprezentace na fotbalové Euro. První jede, druhý nikoli. Kouč Jaroslav Šilhavý nepovolal ani někdejšího kapitána, ani dalšího sparťanského záložníka Davida Pavelku, ale také slávistického brankáře Ondřeje Koláře, který se po návratu po vážném zranění hlavy necítí fyzicky ideálně. "Jsem přesvědčený, že jsme dali dohromady zajímavé mužstvo, které může na Euru dojít co nejdál," řekl Šilhavý. Celé mistrovství Evropy ve fotbale odvysílá živě ČT sport a web ctsport.cz.

Adam Hložek
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

Vzhledem ke koronavirové pandemii mohou trenéři jednotlivých zemí do výběru zařadit 26 místo obvyklých 23 hráčů.

Šilhavý zatím oznámil 25 jmen, jedno místo nechává volné pro případ, že by zadák Ondřej Kúdela uspěl s odvoláním proti desetizápasovému trestu od UEFA za údajnou rasistickou urážku protihráče v březnovém osmifinále Evropské ligy v Glasgow. Konečnou nominaci musejí týmy nahlásit nejpozději 1. června.

"Počkáme, jak se tento týden vyvine situace kolem odvolání Ondřeje Kúdely proti desetizápasovému trestu. Vnímáme, že naděje je asi malá, ale nechceme si přibouchnout dveře. Každopádně máme ještě čas s tím jedním místem na soupisce operovat," vysvětlil trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý.

Pokud by Kúdela s odvoláním neuspěl, bude kouč posledního nominovaného vybírat ze čtveřice Michal Sadílek, Lukáš Kalvach, Patrizio Stronati a Pavelka.

Šilhavý nominoval tři brankáře, osm obránců, devět záložníků a pět útočníků. Ve výběru není žádný úplný nováček. Překvapivě se dostalo na záložníka Jakuba Peška z Liberce, jenž dosud odehrál za národní celek jediný zápas.

Fotbalisté budou testováni každé čtyři dny

Reprezentace bude během Eura testována na koronavirus minimálně každé čtyři dny. První odběry absolvuje tým v neděli vpodvečer při srazu v Praze. O naočkování mužstva vedení reprezentace neuvažovalo, protože UEFA ho během šampionátu při opatřeních nijak nezohledňuje.

"Jakuba jsme měli v hledáčku delší dobu, podává velmi dobré výkony v Liberci. Byl s námi na posledním srazu, mohli jsme ho poznat na tréninku. Při zranění Jana Kopice jsme skloňovali i další jména, ale Jakub nám vyšel nejlíp. Je to i rychlostní typ, který se v dnešním fotbale neztratí," podotkl Šilhavý.

Nejede naopak Bořek Dočkal. "Volal jsem mu včera, až když padlo to rozhodnutí, aby se to nedozvěděl z médií. Byl zklamanej samozřejmě, ale vzal to... Bavili jsme se o tom docela dlouho a nakonec nám popřál hodně štěstí, že to bere," řekl Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Nominace na Euro: Jede Hložek, Šilhavý nevzal Dočkala

Mezi pěticí útočníků figuruje i osmnáctiletý sparťanský talent Adam Hložek, který je nejmladším členem výběru. Na pozici třetího brankáře dostal přednost olomoucký Aleš Mandous před Tomášem Koubkem z Augsburgu.

Nejstarším hráčem je dvaatřicetiletý brankář Tomáš Vaclík, podle startů nejzkušenějším pak záložník Vladimír Darida z Herthy Berlín, který má na kontě 70 reprezentačních utkání. Jako jediného z týmu ho čeká už třetí Euro v kariéře.

Podruhé se na šampionátu představí obránce Pavel Kadeřábek, útočník Tomáš Pekhart, jenž startoval už v roce 2012 v Polsku, a Vaclík, který v roce 2016 dělal náhradníka Petru Čechovi. Zbylých 21 hráčů odcestuje na Euro poprvé.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Ze zdravotních důvodů nemohli být nominováni brankář Kolář, obránci David Hovorka, Filip Novák, Václav Jemelka a Tomáš Petrášek a záložníci Lukáš Provod, Václav Černý a Jan Kopic. Stoper Ondřej Čelůstka a defenzivní univerzál Tomáš Holeš vynechali poslední ligové duely, podle Šilhavého by ale na Euro měli být fit.

Chybí slávistický gólman Kolář, který po návratu po zranění nemá dostatečně natrénováno. "Všichni víme, co má Ondra za sebou. Dochytal sezonu velmi dobře, o to víc nás jeho neúčast mrzí. Vyjádřil obavy o své zdraví, že není připravený, domluvili jsme se, že se dá dohromady na příští sezonu," uvedl Šilhavý.

Největší zastoupení v týmu má český mistr Slavia, Šilhavý si z Edenu vybral pětici hráčů. Sparťané jsou ve výběru pouze dva a z Plzně dokonce jen obránce Jakub Brabec. Desítka z 25 nominovaných působí v české lize.

Český celek se k závěrečné přípravě sejde v neděli v Praze, kde všechny členy čekají již tradiční testy na koronavirus. O den později mužstvo odletí do severní Itálie a v Jižním Tyrolsku bude ladit formu na šampionát. V předposledním přípravném zápase před Eurem změří reprezentanti 4. června v Boloni síly s domácími Italy a po návratu do Čech bude generálkou utkání s Albánií 8. června v Praze na Letné.

O den později Šilhavého tým odletí do Edinburghu, kde bude mít během turnaje základnu. První dva zápasy v základní skupině D proti Skotsku a Chorvatsku 14. a 18. června odehraje český celek v glasgowském Hampden Parku a 22. června se utká s Anglií v londýnském Wembley. Šampionát byl kvůli koronavirové pandemii přeložen z loňského léta.

Česká nominace na Euro:

Brankáři: Mandous, Pavlenka, Vaclík

Obránci: Bořil, Brabec, Coufal, Čelůstka, Kadeřábek, Kalas, Matějů, Zima

Záložníci: Barák, Darida, Hložek, Holeš, Jankto, Král, Masopust, Pešek, Souček, Ševčík

Útočníci: Krmenčík, Pekhart, Schick, Vydra

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články