Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Odložení Eura? Jinak rozhodnout nešlo, fotbal je na druhé koleji, míní Šilhavý

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý považuje odložení letního evropského šampionátu o rok za správný a jediný možný krok. Fotbal je podle něj při současné pandemii nového typu koronaviru na vedlejší koleji a hlavní je zdraví všech lidí.

"Je to od UEFA očekávané rozhodnutí. Jinak v této situaci ani rozhodnout nešlo. Samozřejmě s tím souhlasím. Dneska je fotbal na druhé koleji, jednoznačnou prioritou je zdraví všech okolo nás," řekl Šilhavý.

"Vnímáme to tak asi všichni. S tímhle (odložením) si lehce poradíme. Respektujeme toto rozhodnutí a podle toho se zařídíme," dodal Šilhavý, jehož svěřenci se původně měli představit na Euru v červnu letošního roku. V základní skupině je čekají Chorvatsko, Anglie a jeden ze čtyř vítězů play-off podle Ligy národů.

Je nám líto, video expirovalo.
Malík: Dohrát ligové soutěže je stěžejní. Euro se odložilo o rok

Bořek Dočkal:

"Žádné náhradní řešení samozřejmě není ideální, ale v ideálním světě se nyní jednoduše nenacházíme. Samozřejmě se těším na tradiční tréninkový rytmus a hlavně pak na zápasy před fanoušky, proto koneckonců všichni fotbal hrajeme. Ale teď máme před sebou jiné a důležitější výzvy."

Kouč je v telefonickém kontaktu s hráči, především s těmi, kteří působí v nákazou nejvíce zasažené evropské zemi Itálii. "Samozřejmě s hráči komunikuji. Zrovna včera jsem mluvil s kluky, co jsou v Itálii. Vyjádřil jsem jim podporu. Mají to složitější, než je to u nás. Všichni se k tomu upínají, bavili jsme se víceméně jen o tom, co nás teď přepadlo. O fotbale jsme ani moc nemluvili," řekl Šilhavý.

Pavel Kadeřábek:

"Tohle rozhodnutí vnímám z možných alternativ jako nejlepší. Pevně doufám, že se vše brzy podaří zvládnout a pak přijde čas taky na fotbal."

"Pro všechny je to nová věc, co teď zažíváme, tu krizovou situaci. Věřím tomu, že když budeme stejně jako ve fotbale držet všichni pohromadě i ve společnosti, budeme zodpovědní a disciplinovaní, tak to brzy zvládneme," dodal Šilhavý.

Tomáš Koubek:

"Budu samozřejmě strašně rád, pokud se fotbal na všech úrovních znovu rozběhne. Bude to totiž znamení toho, že se svět vrátil do normálu. Do té doby je třeba respektovat pokyny a být obezřetní a ohleduplní ke svému okolí."

Jeho svěřenci se měli koncem března představit v USA ve dvou přípravných zápasech s Mexikem a Hondurasem. UEFA celý březnový termín přesunula zatím na červen a červnový program se má odehrát v náhradním termínu v listopadu. Na začátku září má odstartovat druhý ročník Ligy národů, která nahrazuje přípravná utkání a nabízí dodatečnou šanci kvalifikovat se na velké turnaje.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články