Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Odborníci vyhlížejí velké finále. Víc věří Itálii, utkání ale bude těsné

Chystá se velké finále. Uspěje v neděli večer v londýnském Wembley domácí Anglie, nebo hostující a rozjetá Itálie? "Tipovat výsledek se moc nedá," tvrdí téměř shodně oslovení odborníci, kteří vidí největší klady pro Anglii zejména v domácím prostředí a skvělé obraně. Tu ale oceňují i u Italů, kterou ještě umocňuje skvělý gólman Gianluigi Donnarumma. A k tomu má Itálie bleskový přechod do útoku. Finále můžete sledovat v přímém přenosu na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Ital Federico Chiesa slaví gól v síti Španělska
zdroj: REUTERS autor: Frank Augstein

Kde vidíte nejsilnější stránky obou finálových soupeřů?

Dušan Uhrin, trenér stříbrného týmu z Eura 1996: "U Anglie je největší plus, že bude hrát doma. To prostředí a lidi je budou hnát, takže do toho dají ne sto procent, ale dvě stě. Domácí prostředí udělá hodně. A útočná síla Anglie bude o to větší.

Ale Italové mají vynikající a skvěle organizovanou obranu, s tou to budou mít Angličané velice těžké. Italové taky velice dobře kombinují."

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

František Cipro, bývalý fotbalista, který jako trenér přivedl Slavii k titulu v roce 1996: "Doufám, že vyhrají Italové – fandím jim odjakživa. Angličani hráli dobře až ten poslední zápas. Ale mají hrozně silnou obranu, úplně skvělé krajní beky a pomáhá jim i středová řada. Vždyť dostali za celý šampionát jen jeden gól. Na tom mají postavenou hru a k tomu mají individuality jako Kanea a Sterlinga.

Italové hrají takový variabilnější fotbal. Mají rychlý přechod od útoku. Na dva tři doteky jsou na soupeřově půlce a chodí tam okamžitě ve třech čtyřech hráčích. Hrají hezčí fotbal a mají taky skvělé jedince. Hlavně gólmana. A neuvěřitelná je pro mě i pro spoustu našich odborníků stoperská dvojice, která má dohromady sto let. Ti jsou famózní. Přitom jsem přesvědčený, že u nás už by dávno nehráli, protože by se na jejich hře hledaly chyby. Tady hrají a skvěle. Přitom v Itálii mají spoustu skvělých stoperů. To je pro mě takové zadostiučinění.

Ovšem velká pomoc pro Anglii je domácí prostředí. Ani ta odpovědnost je svazovat nebude. Oni jsou sebevědomí až namyšlení a svým způsobem arogantní. Ale Italové si nedají nic líbit."

Ladislav Vízek, dvojnásobný československý Fotbalista roku, olympijský vítěz z roku 1980 a bronzový z ME ve stejném roce: "Finále by mělo mít atmosféru a kvalitu. Oba týmy hrají jiným stylem. Italové mají neskutečně rychlý přechod do útoku a hrají živelnější fotbal. Angličani víc kombinují a jsou také rychlí – například Saka a Sterling. A neřeší věci tak živelně."

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Vidíte u obou týmů také nějaké slabiny?

Uhrin: "U Italů bych řekl, že mají trochu problém ve finální fázi útoku. A u Angličanů zase není tak kvalitní středová řada, proto sázejí víc na dlouhé pasy na rozběhnuté hráče."

Cipro: "Slabiny u těchhle dvou celků moc nevidím. Třeba Dánové doplatili na slabší lavičku, jenže to u Italů ani Angličanů nehrozí."

Vízek: "Italové mají odjakživa propracovanou obranu. Angličané ji mají snad ještě pevnější. Měly by to rozhodnout útoky a myslím si, že Italové dokáží vytvořit větší moment překvapení, proto můžou překvapit nějakým brejkem. To Anglie nemá. A to je ještě pro Italy škoda, že se Immobile na Euru nepotkal moc s formou."

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Tip na vítěze?

Uhrin: "Já si myslím, že finále rozhodnou standardní situace. Vzhledem k prostředí a k divákům si myslím, že vyhraje Anglie a nejspíš v prodloužení."

Cipro: "U mě je to spíš přání než tip: 2:1 pro Itálii."

Vízek: "Ve finále je všechno možné. Hodně lidí fandí Italům už proto, že Angličani hrají téměř celé mistrovství doma a téměř neopustili Wembley. Proto jsou podle mě favoriti tak 55:45 procentům. Semifinále bylo dvakrát 1:1 a prodloužení. Tak to vidím i na finále 1:1 a prodloužení a rozhodnou penalty a v nich to vychytá italský gólman. Ale skoro se to tipovat nedá. Je mi jedno, jak to skončí, ale byl bych strašně rád, kdyby to skončilo 2:2, 3:3."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články